Nese je ne menopauze lexo se si ndikojnë hormonet në shtimin e peshës

Nese je ne menopauze lexo se si ndikojnë hormonet në shtimin e peshës

Hormonet rregullojnë pothuajse të gjitha funksionet në trupin e njeriut. Ato janë thelbësore për sigurimin e rritjes dhe zhvillimit të shëndetshëm, dhe gjithashtu rregullojnë gjendjen tonë shpirtërore dhe ciklet e gjumit.

Me kalimine moshes tek femrat, hormonet që janë thelbësore për kontrollin e peshës, si estrogjeni dhe testosteroni, ulen. Kështu që bëhet gjithnjë e më e vështirë të heqësh qafe peshën e tepërt dhe yndyrën e trupit – veçanërisht yndyrën e barkut.

Të gjitha hormonet janë të rëndësishme – dhe një çekuilibër hormonal mund të shkaktojë shumë probleme shëndetësore, duke përfshirë uljen e masës kockore, rezistencën ndaj insulinës, presionin e lartë të gjakut dhe shtimin në peshë.

Estrogjeni është një nga hormonet kryesore që rregullon peshën, por ka shumë të tjerë që luajnë gjithashtu një rol të rëndësishëm kur bëhet fjalë për humbjen e peshës.

Testosteroni
Megjithëse testosteroni përgjithësisht mendohet si një hormon mashkullor, edhe gratë e prodhojnë atë.

Është thelbësore për parandalimin e depozitimit të yndyrës në bark. Testosteroni i ulët shoqërohet me dëshirat për sheqer dhe rezistencën ndaj insulinës.

Estrogjeni
Rënia e niveleve të estrogjenit mund të rezultojë në shtim në peshë pasi estrogjeni është përgjegjës për rregullimin e glukozës dhe kontrollin se ku ruhet yndyra.

Ulja e estrogjenit mund të shkaktojë rritje të yndyrës së barkut edhe nëse nuk keni shtim në peshë diku tjetër.

Insulina
Nëse nivelet tuaja të insulinës janë të larta, trupi juaj nuk është në gjendje të djegë yndyrën. Dhe në vend të kësaj, e ruan atë në trup.

Pra, kur niveli juaj i insulinës rritet për shkak të rezistencës ndaj insulinës – e cila mund të lindë për shkak të niveleve të ulëta të estrogjenit – ndodh shtimi në peshë.

Progesteroni
Ndërsa progesteroni nuk ndikon drejtpërdrejt në shtimin e peshës, kur ka një çekuilibër të estrogjenit dhe progesteronit, trupi mund të mbajë më shumë lëngje – kjo mund të rezultojë në një pamje të fryrë.

Kortizoli
Së bashku me adrenalinën dhe noradrenalinën, kortizoli është hormoni kryesor që kontrollon përgjigjen e trupit ndaj stresit.

Është thelbësore për mbijetesën, por gjithashtu rrit oreksin tuaj – veçanërisht dëshirat për ushqime të ëmbla, të kripura ose të yndyrshme.

Cilat janë disa shenja të çekuilibrit hormonal?

Nëse keni qenë duke luftuar për të humbur peshë dhe peshoja nuk do të lëvizë sado të përpiqeni, mund të jeni duke përjetuar një çekuilibër hormonal.

Këtu janë disa simptoma për t’u kujdesur:

Parregullsi në ciklin menstrual, të tilla si menstruacionet e humbura

Çrregullime të gjumit, të tilla si përpjekja për të fjetur ose zgjimi i shpeshtë

Aknet që nuk largohen

Lëkurë tepër e thatë

Vështirësi për të kujtuar gjërat

Fryrje, nauze, kapsllëk, diarre dhe probleme të tjera të tretjes

Ngërçe në stomak ose dhimbje shpine gjatë një menstruacioni

Lodhje kronike

Depresioni

Luhatje humori

Dhimbje koke kronike

Dëshirë e ulët seksuale

Thatësi vaginale dhe ndryshime në formën dhe dendësinë e indit të gjirit

Dhimbje kyçesh dhe/ose fraktura

error: Nuk lejohet kopjimi!