Ushqimet që duhen shmangur për autizmin –

Ushqimet që duhen shmangur për autizmin –

Ushqimet nxitëse

Si prind i një fëmije në spektrin e autizmit, ju mund të jeni tashmë të vetëdijshëm se ka disa ushqime që duhet të shmangni ushqyerjen e fëmijës tuaj me autizëm që mund të kenë një efekt negativ në mirëqenien dhe sjelljen e përgjithshme të fëmijës suaj.

Disa studime po gjejnë ushqim që fëmijët me autizëm kanë nevoja dietike unike dhe janë edhe më të ndjeshëm ndaj ushqimeve të caktuara sesa bashkëmoshatarët e tyre.

Per këtë, është kaq e rëndësishme të jeni të ndërgjegjshëm për ushqimet që po ushqeni fëmijën tuaj që mund të përkeqësojnë simptomat e tyre në një mënyrë negative dhe të ndikojnë në shëndetin e fëmijës suaj.

Në këtë postim, unë do të ndaj disa nga ushqimet kryesore që shumica, nëse jo të gjithë, fëmijët në spektrin e autizmit do të përfitojnë nga heqja e tyre.

#1 Ndikimi i sheqerit tek autizmi

Sheqeri është një nga përbërësit ushqimorë më të zakonshëm që gjendet në një larmi të madhe ushqimesh të përpunuara dhe të paketuara. Është e rëndësishme të kuptohet se sasitë e tepërta të sheqerit kanë qenë të lidhura drejtpërdrejte me problemet shëndetësore te fëmijët.

Disa nga këto çështje shëndetësore përfshijnë obezitetin, diabetin dhe çështjet e sjelljes.

Fëmijët në spektrin e autizmit zakonisht kanë simptoma të tilla si hiperaktiviteti, impulsiviteti dhe mosvëmendja, të cilat janë të gjitha tipare që mund të përkeqësohen nga konsumimi i tepërt i sheqerit.

Për më tepër, kaq shumë prindër kanë raportuar dhe dëshmuar se sjellja dhe disponimi i fëmijës së tyre përmirësohet në mënyrë drastike vetëm duke reduktuar marrjen e sheqerit.

Për fëmijët në spektrin e autizmit, shumë prej të cilëve kanë një sistem imunitar të komprometuar, është e rëndësishme të merren hapa për të kufizuar ose eliminuar sheqerin.
Kufizimi i konsumit të sheqerit të fëmijës suaj duhet të jetë hapi i parë që bëni kur po punoni për të përmirësuar shëndetin dhe sjelljet e tyre.

#2 Shmangia e Përbërësve Artificiale

Përbërësit artificialë gjenden zakonisht në ushqimet e përpunuara dhe gjithashtu janë lidhur me një sërë problemesh shëndetësore që përfshijnë çështje të sjelljes tek fëmijët.

Shumë studime kanë treguar se përbërësit artificialë, si ngjyrat dhe konservantët, mund të shkaktojnë një rritje të hiperaktivitetit dhe nervozizmit.

Këto lloj përbërësish gjithashtu shtojnë tendosjen në sistemin imunitar të një fëmije, kjo është arsyeja pse kufizimi ose shmangia e tyre së bashku është e rëndësishme.
Kur blini sende ushqimore, kërkoni artikuj ushqimorë që kanë përbërës natyralë, pasi këto do t’ju ndihmojnë të siguroheni që ju dhe familja juaj të hani shëndetshëm.

Ju gjithashtu duhet të lexoni me kujdes etiketat në mënyrë që të mund të përcaktoni se cilat ushqime përmbajnë përbërës artificialë dhe të zgjidhni alternativa më të shëndetshme kur është e mundur.

Duke bërë përpjekje për të blerë më shumë ushqime natyrale, ju mund të ndihmoni në mbrojtjen e shëndetit të familjes suaj dhe të siguroheni që të gjithë të marrin ushqimin e nevojshëm.

Për më tepër, duhet të jeni të ndërgjegjshëm për taktikat e marketingut të ushqimit që në përgjithësi inkurajojnë mbikonsumimin e ushqimeve të përpunuara.

Kompanitë ushqimore shpesh përdorin etiketa dhe imazhe mashtruese për t’i bërë produktet e tyre të duken më të shëndetshme se sa janë në të vërtetë, kështu që është e rëndësishme të bëni kërkimin tuaj dhe të kuptoni se çfarë ka në ushqimin që blini.

#3 Ushqimet e përpunuara dhe dobësitë e tyre

Ushqimet e përpunuara shkojnë mirë me sheqerin dhe përbërësit artificialë, sepse shumica e ushqimeve të përpunuara kanë sheqer dhe përbërës artificialë.

Për fëmijët në spektrin e autizmit, ushqimet e përpunuara mund të jenë problematike dhe të shkaktojnë efekte negative në shëndetin e tyre të përgjithshëm.

Është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për përbërësit në ushqimet e përpunuara dhe të kufizoni marrjen e tyre.

Ngrënia e më shumë ushqimeve të plota dhe të papërpunuara mund të sigurojë ushqim thelbësor që mund t’i ndihmojë fëmijët e spektrit të lulëzojnë dhe të arrijnë një shëndet më të mirë.

Për më tepër, ngrënia e një diete të ekuilibruar me shumë fruta dhe perime është e dobishme për të gjithë, veçanërisht për ata në spektrin e autizmit.

Filloni të hiqni ngadalë ushqimet e përpunuara nga dieta e fëmijës suaj, sepse shumë fëmijë janë bërë të varur dhe ju duhet të jeni strategjik për të mos stresuar veten.
Ngrënia e një shumëllojshmërie ushqimesh mund të ndihmojë në nxitjen e zakoneve të shëndetshme të të ngrënit dhe të sigurojë lëndë ushqyese thelbësore për fëmijën tuaj, kështu që mos ndaloni së përpjekuri të anoni drejt një diete më të shëndetshme.
Duke ngrënë më shumë ushqime të plota dhe të papërpunuara, fëmija juaj mund të përjetojë një shëndet më të mirë të përgjithshëm.

#4 Grackat e ushqimit të shpejtë

Ushqimi i shpejtë është ushqimi që mund të përgatitet shumë shpejt dhe lehtësisht dhe mund të blihet në makinë ose restorante.
Edhe pse ushqimi i shpejtë mund të jetë i përshtatshëm, zakonisht nuk është zgjedhja më e shëndetshme.

Ushqimi i shpejtë shpesh përmban sasi të mëdha të sheqerit, kripës dhe yndyrave të pashëndetshme të cilat mund të kenë efekte negative në shëndetin e fëmijës suaj.

Prandaj, kufizimi ose shmangia sa më shumë e ushqimit të shpejtë është ideale për ata që janë në spektrin e autizmit.
Kërkoni restorante më të shëndetshme që ofrojnë opsione më ushqyese.

Është gjithashtu e rëndësishme të monitoroni zakonet e të ngrënit të fëmijës suaj kur bëhet fjalë për ushqimin e shpejtë, pasi ai mund të konsumojë shumë kalori ose përbërës të pashëndetshëm pa e kuptuar këtë.
Inkurajimi i ushqimeve të shëndetshme gjatë gjithë ditës mund të ndihmojë gjithashtu në uljen e dëshirave për ushqim të shpejtë.

Planifikimi përpara dhe paketimi i ushqimeve të lehta ose gatimi i ushqimeve të shëndetshme në shtëpi mund të ndihmojë në parandalimin e fëmijës suaj që të gjejë opsione jo të shëndetshme kur godet uria.
Është gjithashtu e rëndësishme t’i mësoni fëmijës tuaj të ushqyerit dhe sesi ushqimet e ndryshme ndikojnë në trupin e tyre, në mënyrë që të marrin vendime më të mira në të ardhmen.

Në fund të fundit, të qenit i ndërgjegjshëm për dietën e fëmijës suaj dhe rrethimi i tij me ushqime dhe vakte të shëndetshme do të ndihmojë në mbështetjen e shëndetit të tyre të përgjithshëm, tani dhe në të ardhmen.
Mos harroni të jeni të durueshëm, komunikues dhe krijues kur bëhet fjalë për nevojat ushqimore të fëmijës suaj!
Siç mund ta shihni nga lista ime e ushqimeve kryesore, shumica e ushqimeve që përmenda mund të jenë ushqimet kryesore që do të hajë fëmija juaj. Kjo nuk duhet të jetë tronditëse sepse disa fëmijë tërhiqen natyrshëm nga sheqernat, yndyrat dhe karbohidratet e pashëndetshme – të gjitha këto mund të gjenden në nivele të larta në shumë ushqime të përpunuara.
Është e rëndësishme të mbani mend se ndryshimi i dietës së fëmijës suaj do të marrë kohë, kështu që filloni të bëni hapa të vegjël.

Për shembull, ndërroni ushqimet e përpunuara me opsione më të shëndetshme. Provoni të prezantoni fruta dhe perime të reja për të zëvendësuar ato ushqime të mbushura me sheqer.
Ndërmarrja e hapave të vegjël do të shpërblejë afatgjatë dhe do të përmirësojë sjelljen dhe shëndetin e fëmijës suaj në një mënyrë pozitive.

error: Nuk lejohet kopjimi!