Shtimi i xhensenit në kos ose qumësht mund të rrisë përfitimet e tyre shëndetësore

Shtimi i xhensenit në kos ose qumësht mund të rrisë përfitimet e tyre shëndetësore

Kosi dhe produktet e tjera të qumështit janë të mirënjohura për koktejin e tyre të shëndetshëm të ushqyesve. Por shtimi i xhensenit në kos ose qumësht mund të sigurojë një mënyrë për të rritur përfitimet e tyre shëndetësore edhe më tej, sugjeron ky studim i fundit. Kjo sepse duket se forcon përbërësin antioksidues të produkteve të qumeshtit.

Produktet e qumështit ofrojnë një mjet të shkëlqyeshëm për shpërndarjen e përbërësve shtesë në dietën tonë dhe si të tilla mund të konsiderohen ushqime funksionale, duke siguruar përfitime shtesë që mund të promovojnë shëndetin tonë ose të parandalojnë sëmundjet. Për shembull, kosi mund të pasurohet me probiotikë, dhe qumështi mund të ketë vitamina ose omega-3 të shtuara në të.

Dhe ne gjithnjë e më shumë po shohim në dyqanet tona produkte të qumështit që përmbajnë aromatizues natyralë si barërat dhe frutat. Këto produkte mund të përmbajnë fenole dhe polifenole – komponime të nxjerra nga bimët dhe të tretura lehtë në qumësht. Këto komponime janë burime të mira të antioksidantëve natyralë dhe janë të rëndësishme për parandalimin e sëmundjeve kronike duke përfshirë sëmundjet vaskulare, kancerin dhe sëmundjen e Alzheimerit.

Xhensen: një zgjedhje e mirë për t’u shtuar ne kos ose qumësht.

Xhenseni i kuq është një ilaç popullor shëndetësor i përdorur tradicionalisht për të freskuar dhe rritur mirëqenien.

Madje eshtë bërë nga avullimi i rrënjës së bimës, një proces që rrit përmbajtjen e tij në një kimikat të quajtur saponin i cili ka efekte anti-kancer, anti-diabet dhe anti-hipertension. Gjithashtu duket se mbron duhanpirësit nga dëmtimi oksidativ dhe zvogëlon rrezikun e tyre nga kanceri i lidhur me pirjen e duhanit.

Jane bere studime nëse produktet e qumështit të plotësuar me xhensen të kuq mund të sigurojnë efekte më të mëdha antioksiduese dhe mbrojtje potencialisht më të madhe kundër kancerit sesa produktet e qumështit pa xhensen të shtuar.

Gjate studimeve, studiuesit shtuan ekstraktin e xhensenit të kuq në qumësht dhe kos dhe analizuan përzierjet duke përdorur disa analiza antioksidante. Ata gjithashtu përdorën një teknikë për gjetjen e dëmtimit të ADN -së, si një masë e aftësisë së produktit të qumështit për të kundërshtuar efektet gjenotoksike – ato të shkaktuara nga kimikatet që dëmtojnë informacionin gjenetik të qelizave duke shkaktuar mutacione, të cilat mund të çojnë në kancer.

Kosi me xhensen kishte përmbajtjen më të lartë antioksidante

Rezultatet e tyre zbuluan se produktet e qumështit të plotësuar me xhensen të kuq përmbajnë më shumë fenole sesa produktet e qumështit të pakompletuara. Sasia më e lartë e polifenoleve u gjet në kosin e plotësuar, ndërsa qumështi pa xhensen të shtuar kishte përmbajtjen më të ulët të polifenoleve. Qumështi i plotësuar përmbante më shumë flavonoid, një tjetër antioksidant i fuqishëm.

Kosi dhe qumështi me xhensen të shtuar treguan rritje të aktivitetit antioksidues

Rezultatet sugjerojnë gjithashtu se kosi i shtuar dhe qumështi kishin efekte më të larta antioksiduese sesa kosi i zakonshëm dhe qumështi që nuk përmbanin xhensen, dhe këto efekte u panë në të gjitha përqendrimet e testuara. Kjo është në përputhje me hulumtimet e mëparshme që sugjerojnë se kosi bimor ka aktivitet më të lartë antioksidues sesa kosi i thjeshtë.

Mbrojtje kundër dëmtimit të ADN -së sonë

Autorët gjithashtu gjetën një efekt mbrojtës të mundshëm të shtojcës së xhensenit kundër dëmtimit të ADN-së të shkaktuar në testin e tyre-kishte më pak dëmtime të ADN-së në kosin e shtuar me xhensen sesa në kosin e zakonshëm, megjithëse nuk u pa ndonjë ndryshim i dukshëm midis qumështit të shtuar dhe atij të zakonshëm.

Studiuesit konkludojnë se pasurimi i produkteve të qumështit me xhensen të kuq premton të sigurojë përfitime shëndetësore për shkak të aktivitetit të lartë antioksidues.

Kështu, produktet e qumështit të plotësuar me xhensen të kuq mund të jenë një burim natyror premtues i antioksidantëve dhe mund të përdoren për zhvillimin e produkteve me vlerë të shtuar, siç janë produktet e qumështit funksionale. ’-Park H et al, 2018.

error: Nuk lejohet kopjimi!