Sa pak flitet për vitaminën A, por ka efekte mbreslënëse në organizëm

Sa pak flitet për vitaminën A, por ka efekte mbreslënëse në organizëm

Vitamina A apo beta-karoteni (Retinoli, Akseroftoli) është një vitaminë esenciale, që tretet në yndyrë dhe gjendet në ushqime me prejardhje bimore dhe shtazore. Kjo vitaminë ka një strukturë terpeni dhe ju takon terpeneve por është edhe alkohol.

Formula e plotë e retinolit është C20H30O. Është një substancë e fortë me ngjyrë të verdhë. Retinoli është një alkool primar njëvalent, pasi që një grup hidroksidi është i lidhur në një atom karboni, i cili në anën tjetër është i lidhur po ashtu vetëm me një atom karboni.

 

Vitamina A dhe beta karotene: Sjellin këto benefite në trup: rritje, shikim, inde të shëndetshme, lëkurë, flokë, dhe rezistente ndaj infeksioneve. RDA-ja dhe burimet më të mira ushqimore: 5000 IU- qumështi, gjalpi, vezët, mëlçia, perimet e verdha dhe jeshile

Nutrientët sinergjitikë (që punojnë me të): Niacina, C,D,E, acidi pantotenik, zink. Simptomat e defiçensës: Probleme me shikimin gjatë natës, kruarje, lëkurë e thatë, humbje të ndjeshmërisë së shijes. Interaksione negative: Alkool, kafe, kortizone, vajëra minerale, nitrate.

 

 

error: Nuk lejohet kopjimi!