Rëndësia e konsumimit të farave të pishave, për dobësim dhe organizëm

Rëndësia e konsumimit të farave të pishave, për dobësim dhe organizëm

Farat e pishës janë pjesë e grupit të farave vajore, janë të njohura edhe si fruta të thata. Shumë popullore në kuzhinë për përgatitjen e ëmbëlsirave, ato janë përdorur edhe në përgatitjen e sallatrave të këndshme të tilla si salca e famshme Pesto, përmbanë vlera kurative, në lidhje me shëndetin e enëve të gjakut, por jo vetëm.

Futet në disa specie të pishave të tilla si Pinus pinea (pishe ose të përbashkët) dhe Gurit Pisha zvicerane, e përdorur në Alto Adige për distilimin e një likeri aromatik.

Përmbajtja e farave të pishës përfaqësohen në 50% nga yndyra, në të cilën janë shtuar proteina 30%, 4.5% e fibrave dhe të substancave të tjera midis të cilave, aminoacide, vitamina dhe kripera minerale. Të veçantë theksojmë vlerat e tyre kalorike, ekuivalente me 600 kcal / 100 gram.

Aminoacidet janë të pranishme në një numër të madh të farave të pishës, në formën e arginine, acidit aspartik, acidit glutamik dhe lysinë. Në mesin e acideve yndyrore të rëndësishme është edhe prania e acidit linoleik, një acid yndyror në gjendje për të ulur nivelet e kolesterolit në gjak.

Prania e vitaminave B1, B2, E dhe PP janë të larta, ndërsa në mesin e kripërave minerale farat e pishave kanë një përmbajtje të madhe të hekurit dhe fosforit.

I pranishëm në grupin e kripërave minerale është gjithashtu mangani, kaliumi, bakër dhe zink. Në një mënyrë të ngjashme me atë që ndodh me arrat, bajame, dhe farat e tjera, farat e pishë gjithashtu janë të dobishme në kontrollin e kolesterolit të lartë dhe në trajtimin e enëve të gjakut.

 

error: Nuk lejohet kopjimi!