Lulelakra është një perime plot vlera, ka 5 dobi kryesore për organizmin

Lulelakra është një perime plot vlera, ka 5 dobi kryesore për organizmin

Lulelakra është një perime e përdorur gjerësisht në kuzhinë, sidomos gjatë stinës së dimrit. Shumica e lulelakrave janë të bardha, por është e mundur të blini varietete jeshile dhe vjollcë, si dhe lulelakra më të ëmbla romanesco, me tufat karakteristike të saj me majë.

Gjatë viteve të fundit, lulelakra ka gjetur famë duke u përdorur si një alternativë ‘orizi’. Ajo është një perime e lehtë për t’u shtuar në dietën tuaj, në supë, e zier, e skuqur apo shoqëruese e mishrave.

80 gr lulelakër (e papërpunuar) përmban afërsisht: 24 kcal / 02 KJ, 2 gr proteina, 3.5 gr karbohidrate, fibra 1.4 gr, 0,3 gr yndyrë, 202 mg kalium, 14 mg kalcium, 44 mcg folate, 45 mg vit C

5 përfitimet kryesore shëndetësore të lulelakrës?

Mund të mbajë një zemër të shëndetshme – Lulelakra është një perime miqësore me zemrën falë një përbërje bimore të quajtur sulforafan. Duke vepruar si një antioksidant, sulforaphane zvogëlon dëmtimin inflamator të shkaktuar nga stresi oksidativ, një proces i cili luan një rol qendror në zhvillimin e sëmundjes së zemrës. Në këtë mënyrë ndihmon në uljen e presionit të gjakut dhe aterosklerozës.

Mund të mbështesë funksionin e shëndetshëm të trurit – Lulelakra është një burim i kolinës, një lëndë ushqyese thelbësore që na duhet për gjendjen shpirtërore, kujtesën dhe rikujtimin. Si i tillë, ai është një bllok kryesor ndërtimi i acetilkolinës, një lajmëtar kimik i përfshirë në sinjalizimin e sistemit nervor qendror. Kolina është gjithashtu thelbësore për zhvillimin e trurit.

E pasur me sulforafan – Ashtu si brokoli dhe lakra, përmbajtja e sulforafanit të lulelakrës ka një numër përfitimesh shëndetësore duke përfshirë zvogëlimin e rrezikut të kancerit. Sulforafani lufton kancerin në një numër mënyrash përfshirë mbrojtjen e qelizave nga dëmtimi i ADN-së si dhe inaktivimin e kancerogjenëve.

Mund të mbështesë ekuilibrin hormonal – Perimet krucifer, si lulelakra, përmbajnë një përbërje bimore të quajtur indole-3-karbinol (I3C) e cila vepron si një estrogjen bimor dhe mund të ndihmojë në ekuilibrimin e hormoneve duke rregulluar nivelet e estrogjenit. I3C gjithashtu ndihmon për të zvogëluar rrezikun e kancerit të gjirit dhe riprodhimit të shkaktuar nga estrogjeni si tek burrat ashtu edhe tek gratë, megjithëse nevojiten më shumë studime në këtë fushë.

Mund të mbështesë sistemin imunitar – Duke qenë e pasur me squfur, lulelakra mund të mbështesë shëndetin e zorrëve dhe si rezultat të përmirësojnë mbrojtjen kundër infeksionit. Kjo sepse squfuri mbështet prodhimin e glutathione e cila është e rëndësishme për ruajtjen e integritetit të rreshtimit të zorrës si dhe mbështetjen e rigjenerimit të tij. Si një antioksidant i fuqishëm, glutathione punon në të gjithë trupin duke mbrojtur qelizat nga dëmtimet inflamatore.

error: Nuk lejohet kopjimi!