Ja si t’a kuroni anemine!

Ja si t’a kuroni anemine!

Anemia është një gjendje e pamjaftueshmërisë së qelizave të kuqe (eritrociteve) në gjak. Anemia rezulton nga deficiti i hemoglobinës, e cila është një proteinë, funksioni i së cilës është transporti i oksigjenit në organizëm. Qelizat në trupin tonë nuk do të kenë oksigjen të mjaftueshëm kur kemi nivele jonormale ose të ulëta hemoglobine ose kemi shumë pak ose jonormale të rruazave të kuqe të gjakut. Ngaqë trupi ynë nuk merr oksigjen të mjaftueshëm për të funksionuar siç duhet, simptomat e anemisë (si lodhja) mund të fillojnë të shfaqen. Ajo është disi e krahasueshme me llumin e rëndë në motorin e një makine, edhe pse makina është ende duke funksionuar; nuk është në gjendje të funksionojë në mënyrë optimale.

Shkaqet e anemisë
Është e mundur që shumë sëmundje të shkaktojnë anemi. Ka disa shkaqe të ndryshme të anemisë:

• Anemia që lidhet me pamjaftueshmeri vlerash ushqyese, “agjerimeve” te shpeshta – Në mënyrë që të bëni rruazat e kuqe të gjakut, ju do të keni nevojë për vitamina dhe minerale. Ju duhet acid folik, vitaminë B12 dhe hekur për të prodhuar hemoglobinë. Ngaqë trupi yt nuk është në gjendje të prodhojë mjaftueshëm rruaza të kuqe gjaku, mungesa e këtyre qelizave mund të shkaktojë anemi. Mund të kesh mungesë vitamine B12 nëse ben shpesh fasting duke qendruar pa ngrene 24 ore ose vegjetarian i rreptë, por nuk merr vitamina të mjaftueshme
• Anemia e lidhur me shtatzëninë – Shtimi i peshës së lëngjeve dhe ujit gjatë shtatzënisë çon në hollimin e gjakut. Ngaqë përqendrimi i përgjithshëm relativ i rruazave të kuqe të gjakut është më i ulët, kjo mund të pasqyrohet si anemi.
• Anemia nga gjakrrjedhja aktive – Një nga shkaqet e anemisë mund të jetë humbja e gjakut për shkak të plagëve ose gjakderdhjeve të rënda menstruale. Gjithashtu, është e mundur që një nga shkaqet e anemisë të jetë gjaku që del ngadalë për shkak të kancerit të zorrës së trashë.
• Anemia e mangësisë së hekurit – Për të bërë rruazat e kuqe të gjakut, palca jonë e kockave ka nevojë për hekur. Nëse për shkak të një ushqimi të dobët marrja e hekurit është e kufizuar ose e pamjaftueshme, kjo mund të çojë në anemi.

Simptomat e anemisë
Një pjesë e asaj që e bën kaq të vështirë përcaktimin e trajtimit të duhur të anemisë është fakti se ka lloje të ndryshme të anemisë. Simptomat e anemisë do të varen nga lloji i anemisë, nga shkaku themelor i anemisë dhe nga problemet shëndetësore. Ka pak simptoma të zakonshme të anemisë që vlejnë vetëm për shumicën e llojeve të anemisë.
• Pagjumësia
• Ngërçe në këmbë
• Lëkurë e zbehtë
• Marramendje
• Vështirësi për t’u përqendruar
• Mungesa e frymës dhe dhimbja e kokës, sidomos kur bëni fizkulturë
• Lodhje e lehtë dhe humbje energjie

Anemia e PATRAJTUAR bëhet e rrezikshme. Ajo mund të dëmtojë zemrën, trurin dhe në disa raste, mund të shkaktojë edhe vdekjen!

Ja si te rrisni nr menyre natyrale hemoglobinën:

Merrni Më Shumë Hekur

Duke ngrënë më shumë ushqime të pasura me hekur, nivelet e hemoglobinës do të rriten ndjeshëm. Hekuri përmirëson prodhimin e hemoglobinës .dhe formimin e rruazave të kuqe të gjakut.

MOS NDIQNI DIETA EKSTREME SI QENDRIMI PA NGRENE 24 ORE, APO DIETA HIPOKALORIKE.

Ushqimet e Pasura Me Hekur

-Mishi dhe peshku
-Vezët
-Frutat e thata
-Brokoli
-Barishtet
-Bizelet
-Arrorët dhe farat
-Gjalpi i kikirikut

Maksimizoni Përthithjen e Hekurit

Konsumi i ushqimeve të pasura me hekur është shumë i rëndësishëm, por nëse organizmi nuk e përthith atë, atëherë gjithçka ka shkuar dëm. Ushqimet e pasura me vitaminë C siç janë agrumet, luleshtrydhet dhe barishtet përmirësojnë përthithjen e hekurit. Përveç vitaminës C, ju mund të merrni edhe vitaminë A dhe beta karoten që maksimizojnë përthithjen e hekurit.

Ushqimet e Pasura Me Vitaminë A

-Peshku
-Mëlçia e viçit
-Kungulli
-Patatja e ëmbël
-Barishtet
-Ushqimet e Pasura Me Beta Karoten
-Karrotat
-Patatet e ëmbla
-Kungulli
-Pjepri
-Mango

Konsumoni më Shumë Folate

Folati është pjesë e kompleksit të vitaminave B, që luan një rol thelbësor në prodhimin e hemoglobinës. Nëse nuk merrni mjaftueshëm folat, trupi do të preket nga anemia e nxitur nga mungesa e tij dhe nivele të ulëta të hemoglobinës.

Ushqimet e Pasura Me Folate

-Mishi i viçit
-Spinaqi
-Orizi
-Kikirikët
-Fasulet
-Avokado
-Sallata jeshile

Suplementët e Hekurit

Suplementët e hekurit mund të jepen vetëm me rekomandimin e mjekut. Kjo është e nevojshme sepse sasitë e larta të hekurit mund të jenë të rrezikshme. Nëse e teproni me hekurin do të prekeni nga sëmundjet e mëlçisë, konstipacioni, të përzierat dhe të vjellat.

Komplikimet e anemisë

Nëse keni anemi që nuk kurohet ose nuk diagnostikohet, kjo mund të çojë në ndërlikimet e mëposhtme të anemisë:

-Probleme me zemren. Nëse nuk keni rruaza të kuqe të mbartur të hemoglobinës, zemra juaj do të detyrohet të punojë edhe më shumë se më parë në mënyrë që të transportojë oksigjenin në të gjitha pjesët e trupit.
Kjo mund të çojë në disa kushte të ndryshme, duke përfshirë infarktin e zemrës, zemrën e zgjeruar, murmuritjen e zemrës ose rrahjet e parregullta të zemrës të quajtura aritmi.

-Rreziku më i madh i infeksioneve

-Njerëzit që kanë sëmundje kronike mund të shohin se anemia mund të çojë në trajtime specifike që nuk funksionojnë aq mirë sa duhet ose përkeqësohen ose gjendja e tyre.

Ja disa shenja që tregojne për mungesën e hekurit në organizëm:

STRESI DHE DEPRESIONI Mbajtja e një niveli normal të hekurit në trupin tuaj është shumë me rëndësi jetike për shëndetin emocional dhe mendor. Mungesa e hekurit çon në mungesën e oksigjenit në tru dhe ky çrregullim është i lidhur edhe me rreziqe të larta të çrregullimeve depresive njëpolare, bipolare, ADHD, dhe ankthi.

LËKURA E ZBEHTË

Për shkak të nivelit shumë të ulët të hekurit, trupi nuk është në gjendje të prodhojë hemoglobinë të mjaftueshme. Hemoglobina ndërton rruazat e kuqe të gjakut, duke i dhënë gjakut ngjyrën e kuqe dhe si pasojë, lëkura gëzon një ngjyrë trëndafili. Kjo simptomë është më e dukshme sidomos tek personat që kanë një ton të lehtë të lëkurës.

LODHJE

Rënia e nivelit të hekurit çon në rënien e nivelit të hemoglobinës në gjak dhe si rrjedhojë, qeliza merr më pak oksigjen. Mungesa e oksigjenit shkakton lodhjen, e cila vjen edhe pa ndonjë aktivitet fizik.

DHIMBJA E PERIODIKE E KOKËS

Mungesa e hekurit çon në reduktimin e oksigjenit në tru dhe ky çrregullim krijon inflamacion në enët e gjakut të trurit. Për pasojë, çfaqet dhimbja e kokës, e shoqëruar me vështirësi në përqëndrim dhe çlodhje.

SINDROMA E KËMBËVE TË PAQETËSUARA

(Restless Legs Syndrome – RLS) është e zakonshme në personat që kanë mungesë hekuri. Sindroma e këmbëve të paqetësuara është një çrregullim që shfaqet me nevojën e madhe për të lëvizur shputat e këmbëve gjatë gjumit. Kjo sindromë krijon problem, pasi e bën të vështirë fjetjen.

RRAHJE TË SHPESHTA TË ZEMRËS

Për shkak të mungesës së oksigjenit, zemra detyrohet të pompojë më shumë gjak për të kompesuar mungesën e oksigjenit. Kjo mund të sjellë zhvillimin e insuficencës kardiake.

FRYMËMARRJE E SHPEJTUAR

Për shkak të mungesës së hekurit, organizmi ka deficite në marrjen e oksigjenit. Në këto rrethana, mushkëria në përpjekje për ta kompesuar këtë deficit rrit aktivitetin e saj, duke shtuar frymëmarrjet.

NEPS PËR SENDE JOUSHQIMORE

Persona me mungesë të hekurit mund të shvillojnë një ndjesi të pazakontë; neps për të ngrënë gjëra që nuk janë ushqimore, si: shkumësa, letër, gëlqere, rërë, etj.

THONJ DHE FLOKE TË BRISHTË

Mungesa e hekurit shkakton problem tek thonjtë dhe floket. Nëse thonjtë janë të thyeshëm dhe me ngjyrë të zbehtë, mundësia më e madhe është nga mungesa e hekurit.

NDRYSHIMI I NGJYRËS NË GJUHË

Defiçensa e hekurit mund të shkaktojë ndryshimin e ngjyrës së gjuhës dhe hidhërimin e saj. Ajo merr një ngjyrë më të zbehtë dhe bëhet më e lëmuar.

ÇARJET NË CEPAT E GOJËS

Çarjet e vogla në cepat e gojës dëshmojnë për mungesë hekuri. Këto janë plagë të vogla, të cilat mbyllen me vështirësi. Nëse keni anemi të shkaktuara nga mungesa e hekurit mund të vini re se keni të çara në cepat e gojës me dhimbje të përgjithshme të gojës, koilonychias (përkulje nga lart e thonjve) dhe një gjendje të quajtur pica (ku keni një dëshirë të çuditshme për substanca të tilla si papastërtia, akulli ose letra).

Nëse keni anemi të shkaktuar nga mungesa e B-12 mund të çojë në demencë, nga ngathtësi dhe ngurtësi të krahëve dhe këmbëve, një humbje në sensin e prekjes dhe ndjesinë e kunjave dhe gjilpërave në duart ose këmbët tuaja.

Si ta kurosh aneminë?
Nëse dëshiron të dish si ta trajtosh aneminë, duhet të kuptosh se vetëm trajtimi me anemi nuk do të jetë i suksesshëm. Duhet të trajtosh shkaqet bazë të anemisë. Për shembull, antibiotikët mund ta zgjidhin infeksionin nëse fajin e ka një infeksion bakterial. Për çdo lloj problemi dhe trajtimi të ndryshëm ka rreziqe dhe dobi të mundshme që duhen parë para se të vendosësh se çfarë lloj trajtimi do të kërkosh. Në fund të fundit, ne do t’ju japim disa nga opsionet e ndryshme të trajtimit që janë në dispozicion.

Transfuzioni i gjakut
Një transfuzion gjaku mund të jetë i nevojshëm si trajtim i anemisë, nëse ka pasur shumë humbje gjaku ose nëse ka një mangësi të madhe. Kjo mund të jetë gjatë ose pas lindjes së fëmijës, për shkak të një dëmtimi traumatik, ose pas operacionit. Për t’u siguruar që të përdoret një lloj gjaku i përshtatshëm, grupi i gjakut i personit që merr transfuzionin përcaktohet që më përpara.

Nëse ekziston një urgjencë dhe grupi i gjakut nuk dihet, në vend të kësaj mund të përdoret gjaku universal i dhuruesve. Është e qartë se këto nuk janë mundësi trajtimi afatgjatë se si të trajtohet anemia për të sëmurin tradicional të anemisë.

Transplantim i palcës së kockave
Ka disa lloje sëmundjesh, anemi aplastike dhe kancer që ndërhyjnë në prodhimin e rruazave të kuqe të gjakut. Kjo mund të nënkuptojë palcën e kockave nga një dhurues i pajtueshëm (transplantim i palcës së kockave allogjenike) ose që rrjedh nga vetja (transplantim autolog i palcës së kockave). Pas transplantimit, prodhimi i gjakut të shëndetshëm duhet të fillojë përsëri.

Edhe një herë, kjo nuk do të jetë një trajtim i anemisë për shumicën e njerëzve. Jo vetëm që ka mjaft rrezik dhe dhimbje lidhur me procedurën, kostot mjekësore do të jenë gjithashtu mjaft të larta.

Suplemente hekuri
Meqë mungesa e hekurit mund të luajë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e anemisë, suplementet e hekurit tingëllojnë sikur mund të kenë shumë kuptim. Megjithatë, meqë hekuri përthithet kryesisht në pjesën e sipërme të aparatit tretës, marrja e këtyre shtesave nuk do të jetë një zgjedhje e shkëlqyer për shumicën e njerëzve. Kjo sepse marrja e tepërt e hekurit mund të jetë e dëmshme dhe jo e dobishme.

Mund të ketë edhe efekte të tjera anësore kur merrni suplemente hekuri, të cilat do t’i rritin fare faktorët e tjerë të rrezikut të anemisë. Ndërkohë që suplementi i duhur do të ketë një rol për të luajtur në trajtimin e anemisë.

PRODUKTE QË NDIHMOJNË NË KURIMIN E ANEMISË:

MJALTI

Mjalti është një burim mjaft i madh i vitaminës A, B12, hekurit, bakrit dhe magnezit. Janë pikërisht këtë element, të cilët të kombinuar ndihmojnë në sintezën e hemoglobinës. Mjalti është veçanërisht efektiv në llojet e anemisë të shkaktuara nga kequshqyerja.

FARA E ZEZE (Nigella Sativa) është mjaft e pasur me hekur dhe ka rezultuar tepër efektive në rastet e anemisë drepanocitare. Disa prej barnave, të tilla si: hydroxyurea, piracetam dhe calcium-bllokuesit, kanë rezultuar toksike në përdorimet për një kohë të gjatë. Këto trajtime janë zëvendësuar me farën e zezë dhe rezultatet kanë qenë mbresëlënëse. Rezultate mjaft të mira janë marrë nga trajtimi me farën e zezë veçanërisht në rastet e anemisë megaloblastike, ku mungojnë vitamina B12 dhe acidi folik.

SPIRULINA (Arthrospira Platensis) i takon klasës së cyanobacteria, e cila zakonisht klasifikohet si një formë e thjeshtë e algave. Spirulina është e shkëlqyer në rastet e anemisë. Ajo ka revolucionarizuar recetat mjekësore në lidhje me këtë sëmundje, por jo vetëm.Vitamina B12 është esenciale për ndërtimin e qelizave të kuqe të gjakut, por shumë raste të anemisë kanë rezultuar se nuk janë vetëm si rezultat i kësaj vitamine. Spirulina me praninë e shtuar të hekurit, klorofilit, proteinave dhe mjaft mikronutrientëve të tjerë, e ka kuruar me sukses aneminë. Ajo është një rezervë e jashtëzakonshme e këtyre përbërësve! 10 gr spirulinë pluhur sigurojnë pesëfishin e nevojave ditore të organizmit me vitaminën B12; katërfishin me vitaminën A; 83 për qind të nevojës ditore për hekur; 30 për qind të vitaminës B2, etj. Ajo çka e bën këtë suplement të jashtëzakonshëm është fakti që spirulina është jo vetëm e pasur në hekur, por edhe që niveli i përthithjes së hekurit nga organizmi është shumë më i lartë se nga suplementet e tjera ushqimore si mishi. Ky nivel i përthithjes shkon deri në 6,5 herë më i lartë. Ajo përmirëson si nivelin e hemoglobinës, ashtu edhe depozitën e hekurit në gjak.

MACA (Lepedium Meyenii) është një rrënjë e cila kultivohet prej 2000 vjetësh në kulturat indigjene si ilaç dhe ushqim. Ajo është jashtëzakonisht e pasur me mikronutrientë dhe eveçanërisht vitamina B12, hekur dhe magnez. Burimet bimore të vitaminës B12, hekurit dhe magnezit janë mjaft efektive, sidomos për aneminë kronike.

HITHRA (Urtica Dioica) ka vlera të pallogaritshme në trajtimin e anemisë. Hithra është një nga bimët me përmbajtje të lartë hekuri, por ajo që e bën specifike këtë bimë në trajtimin e anemisë është prania e shtuar e vitaminës A, B kompleks, K1 dhe C, të cilat ndihmojnë mjaft në absorbimin e hekurit. Kjo e bën hithrën që të ketë efekte të menjëhershme.

MORINGA (Moringa Oleifera) është një nga bimët mjaft efektive kundër anemisë. Studimet shkencore kanë vërtetuar se moringa ka përmbajtje të jashtëzakonshme të hekurit. Nëse produktet e pasura me hekur, si psh. mëlçia e viçit në 100 gr përmban 10 mg hekur, moringa në të njëjtën sasi përmban 28 mg! Nga këto hulumtimë është vërejtur se nga trajtimi me moringa është rritur ndjeshëm për një kohë të shkurtër numri i rruazave të kuqe dhe janë siguruar parametrat normalë të gjakut. Moringa është treguar veçanërisht efektive në rastet e anemisë drepanocitare.

PANXHARI I KUQ

Konsumi i panxharit të kuq dhe lëngu i tij është veçanërisht i përshtatshëm për ata që vuajnë nga anemia. Duhet të konsumohet për një muaj dy gota me lëng panxhari në ditë, sepse është si një strukturues i shkëlqyer i elementeve të gjakut.

LULE RADHIQE

Eshtë konsideruar si një ilaç natyral e dobishme në rastet e anemisë. Mund të merret si çaj ose ekstrakt bimor, por edhe e freskët, e cila mund të shijohet në sallata. Lule radhiqe është jashtëzakonisht e pasur në kripëra ushqyese, të cilat pastrojnë gjakun dhe shkatërrojnë acidet në gjak.

SANZA

Shton rruazat e kuqe dhe të bardha të gjakut, duke luftuar kështu aneminë dhe duke rritur rezistencën e organizmit.

LENG PORTOKALLI DHE LIMONI

Si të gjitha ushqimet e pasura me vitaminë C, ndihmojnë për të nxitur përthithjen e hekurit. Prandaj do të ishte e përshtatshme përfshirja e kësaj vitamine përmes konsumimit të lëngjeve të freskëta të agrumeve dhe nëpërmjet përdorimit të lëngut të limonit nëpër sallata të perimeve me gjethe jeshile. Është e këshillueshme të konsumohen brenda të njëjtit vakt ushqime të pasura me hekur (të tilla si fasule, spinaq, panxhar, brokoli dhe lakër) duke i shtuar dhe vitaminë C.

Faktorët e rrezikut të anemisë
Nëse i kuptojmë shkaqet e anemisë dhe duam të dimë si ta parandalojmë aneminë në radhë të parë, cilët janë disa nga faktorët më të rëndësishëm të rrezikut të anemisë për t’u marrë në konsideratë? Ka disa faktorë të ndryshëm për t’u marrë në konsideratë:
• Kushtet kronike – Nëse keni një gjendje kronike të tillë si dështimi i veshkave ose kanceri, ju mund të jeni në një rrezik më të madh të anemisë, sepse këto kushte mund të çojnë në një mungesë të rruazave të kuqe të gjakut.
• Shtatzënia – Nëse jeni shtatzënë dhe nuk merrni acid folik me një multivitamin tjetër, ju jeni një rrezik më i madh i zhvillimit të anemisë.
• Çrregullimet intestinale – Ju jeni në një rrezik më të madh të zhvillimit të problemeve me aneminë nëse keni një çrregullim intestinal që ndikon në mënyrën se si zorrët tuaja të vogla absorbojnë lëndët ushqyese. Shembuj mund të jenë sëmundja celiake dhe sëmundja e Kronit.
• Një dietë që mungon në disa vitamina – Ju rritni rrezikun e anemisë nëse keni një dietë që nuk është e lartë në folate, vitaminë 12 dhe hekur.

Diagnostikimi i anemisë
Për të diagnostikuar aneminë, ka të ngjarë që mjeku të flasë me ju për shkakun e anemisë, të urdhërojë analizat e gjakut, të bëjë një provim fizik dhe të flasë me ju për historinë tuaj mjekësore. Mjeku juaj mund të bënte edhe analizat e mëposhtme:
• Një numërim i plotë i gjakut – Kjo do të shqyrtojë një mostër të gjakut tuaj dhe numëron numrin e qelizave të gjakut. Duke pasur parasysh se po ju testojnë për anemi, mjeku juaj do të kërkojë nivelet e hemoglobinës në gjakun tuaj dhe nivelet e rruazave të kuqe të gjakut.
• Teste shtesë – Nëse mjeku diagnostikon se keni anemi, ata do të duan të bëjnë analiza shtesë për të përcaktuar shkakun themelor të anemisë për të përcaktuar se si ta trajtoni aneminë me sukses. Për shembull, vetëm anemia e mangësisë së hekurit mund të ketë një sërë arsyesh të ndryshme të anemisë, duke përfshirë problemet e veshkave, tumoret, kancerin e zorrës së trashë, polipet beninje në zorrën e trashë dhe gjakderdhjen kronike të ulçerës.

Nje kurë natyrore për aneminë mund të jetë alternativa më e mirë që do të gjeni. Ky nuk është një suplement hekuri, por përkundrazi një kombinim i barëra për trajtimin e anemisë dhe përbërësve të tjerë që do të ndihmojnë në thithjen e hekurit dietik dhe suplementar.

Tre nga kura natyrale për trajtimin e anemisë:

Biogetica BloodLiquescence

Përfshin përbërës homeopatikë, natyralë dhe lehtëson simptomat e lidhura me aneminë duke përfshirë problemet e frymëmarrjes, dobësinë dhe lodhjen, përmirëson ndjeshëm absorbimin e hekurit nga trupi juaj. Nuk është një shtesë hekuri ose kompleks vitaminash, por nxit thithjen e hekurit nga ushqimi dhe shtesat e hekurit, përmirëson prodhimin e heemit (proteina që përmban hekur) që përdoret për të bërë hemoglobinë dhe nxit transportin e oksigjenit rreth trupit. Përmban përbërësit e mëposhtëm: Ferrum me 6C HPUS, Ferrum phos 8X HPUS, Calc phos 8X HPUS.

IP6

Ekstrakt i purifikuar i orizit ngjyrë kafe është vërtetuar se ka mbështetje të jashtëzakonshme të funksionit qelizor dhe është një antioksidues shumë i ngarkuar. Kompleksi i veçantë luan një rol jetësor në nxitjen dhe mbështetjen e shëndetit qelizor. Kjo do të thotë se po u drejtohesh dy aspekteve të brendshme të njerëzve që merren me aneminë. Permban IP6 (inositol hexaphosphate).

StressBKomplex është një kombinim i plotë vitaminash të ndërlikuara B që mund të ndihmojë në kurimin e anemisë. Kjo sepse përfshin acid folik dhe pesë lloje të ndryshme vitaminash B. Jo vetëm kaq, por përfshin edhe magnezin, kalciumin dhe vitaminën C. Kjo është një zgjidhje e plotë vitaminash. Permban Vitamina C (acidi askorbik), Vitamina B-1 (thiamine hcl), Vitamina B-2 (riboflavin), Niacinamide, Vitamin B-6 (hidroklorid pyridoxine), Acid folik, Vitamina B-12 (cyanocobalamin), Biotin, Acid pantothenik (panto.calcium panto.), Calcium (fosfat dicalcium), Magnezium (oksid), Choline Bitartrate, Inostiol, acid para-Aminobenzoic, Hops (bar barishtor), Kamomil (bar bar), Rrënjë Valeriane (pluhur barishtore), Lule Pasion (bar bar). Përbërës të tjerë: Celulozë mykrokristalline, Natriumi Croscarmellose, Dioksidi i silicit, Acidi stearik i perimeve, Stearatet e Magnezit të Perimeve, Vanilja.

error: Nuk lejohet kopjimi!