17 ushqime për të shmangur nëse vuani nga sëmundja e veshkave

17 ushqime për të shmangur nëse vuani nga sëmundja e veshkave

Veshkat janë organet e vogla si bathë që janë përgjegjës për kryerjen e disa prej funksioneve më të rëndësishme trupore. Për shembull, veshkat janë përgjegjëse për gjenerimin e hormoneve të rëndësishme, eliminimin e mbeturinave përmes urinimit, filtrojnë gjakun dhe mbajnë një ekuilibër të lëngjeve dhe mineraleve.

Sëmundjet e veshkave ose dëmtimi i bën veshkat të papërshtatshme për të kryer ndonjë nga këto funksione, të cilat mund të shkaktojnë një dëm të madh brenda trupit të njeriut. Ka faktorë të ndryshëm të rrezikut që rrisin probabilitetin e sëmundjes së veshkave, për shembull hipertensioni i lartë dhe diabeti i pakontrolluar. Disa shkaqe të tjera të zakonshme të sëmundjeve të veshkave përfshijnë sëmundjet e zemrës, infeksionin HIV, alkoolizmin dhe hepatitin C.

Kur veshkat janë të dëmtuara dhe humbasin aftësinë e tyre për të kryer përgjegjësinë e tyre, një formim i tepruar i lëngjeve, mineraleve dhe mbeturinat e produkteve fillojnë të grumbullohet brenda qarkullimit të gjakut. Megjithatë, ju mund të parandaloni dëmtimet e mëtejshme dhe të rrisni aftësinë e funksionimit të veshkës duke filluar një dietë efektive që përmban ushqime miqësore për veshkat që ndihmojnë në reduktimin e krijimit të mbeturinave, mineraleve dhe lëngjeve. Së bashku me eliminimin e të gjitha produktet ushqimore që dëmtojnë veshkat.

ÇFARË ËSHTË LIDHJA NDËRMJET DËMTIMIT TE VESHKAVE DHE DIETES?

Rekomandimet dhe kufizimet dietetike zakonisht varen dhe ndryshojnë sipas fazës së sëmundjes së veshkave ose shkallës së dëmit që ka ndodhur. Pacientët që vuajnë nga simptomat më të hershme të sëmundjes kronike të veshkave do t’u jepen rekomandime dhe kufizime të ndryshme dietetike krahasuar me pacientët që janë në fazën e fundit të dëmtimit të veshkave ose dështimit të veshkave.
Pacientët që vuajnë nga simptomat e fazës së fundit të dështimit të veshkave që po trajtohen me dializë, një trajtim që eliminon ndërtimin e lëngjeve dhe heqjen e mbeturinave të produkteve, do t’u jepen rekomandime të ndryshme dietetike. Shumica e pacientëve që vuajnë nga simptomat e fazës së fundit ose dështimi i veshkave në fund të fundit thjesht nuk kanë asnjë mundësi, por është e mirë të përdorin një dietë miqësore për veshkat dhe të shmangin ushqimet që kërcënojnë të krijojnë një ndërtim të tepruar të kimikateve ose ushqyesve të dëmshëm brenda qarkullimit të gjakut.

Ndër pacientët që vuajnë nga sëmundjet kronike të veshkave, veshkat janë të paafta për të eliminuar në mënyrë të përshtatshme eliminimin e tepruar të fosforit, kaliumit dhe natriumit nga qarkullimi i gjakut. Prandaj, këto minerale i vënë ato në një rrezik të niveleve të larta të gjakut. Një dietë efektive e veshkave rrotullohet rreth konsumit të ushqimeve dhe pijeve që do të sigurojnë që konsumimi i natriumit dhe kaliumit nuk kalon 2000 mg në ditë, ndërsa konsumi juaj i fosforit nuk mund të rritet më shumë se 1000 mg në ditë.

Veshkat që janë të dëmtuara kanë tendencë të kenë vështirësi në filtrimin e mbetjeve të produkteve që krijohen kur proteinat metabolizohen. Prandaj, pacientët që vuajnë nga simptomat e sëmundjes kronike të veshkave e kanë të nevojshme për të reduktuar konsumin e tyre të proteinave. Nga ana tjetër, pacientët të cilët marrin trajtimin e dializës dhe vuajnë nga dështimi i veshkave kërkojnë një rritje të konsumit të proteinave,

Këtu, kemi renditur 17 artikuj ushqimorë që duhet të eliminoni nga një dietë efektive renale:
1.COCA –COLA ME NGJYRE TE ERRET

Kanaçet e coca-colave janë të mbushura me kalori dhe sheqer, dhe gjithashtu përmbajnë një shumëllojshmëri shtesash të dëmshëm dhe kanë sasi të lartë të fosforit, sidomos tek coca-colat me ngjyrë të errët.

Shumica e prodhuesve të ushqimit përdorin fosfor për përpunimin e produkteve ushqimore dhe pijeve, veçanërisht për të përmirësuar shijen e tyre, për të rritur afatin e ruajtjes së tyre dhe për të zvogëluar zbehjen e ngjyrës. Hulumtimet tregojnë se fosfori I shtuar artificialisht bën atë, që të jetë shumë më absorbues nga trupi në krahasim me fosforin e konsumuar përmes mishit të kafshëve, bimëve ose burimeve të tjera natyrore.

Aditivët artificialë të fosforit kanë tendencë të kenë një përbërje të ndryshme nga fosfori natyral dhe, për rrjedhojë, nuk lidhen me proteinat. Në fakt, këto aditivë zbulohen të jenë të pranishme si një lloj kripe, e cila absorbohet lehtë brenda traktit të zorrëve. Fosfori i shtuar artificialisht është zakonisht i shënuar në listën e përbërësve të produkteve, megjithatë, rregulloret nuk I detyrojnë prodhuesit e ushqimit që të specifikojnë sasinë e saktë të fosforit shtesë të shtuar në produktin e tyre.

Fosfori shtesë i pranishëm në coca-colën tuaj varet kryesisht nga varietetet që po konsumoni, por hulumtimi zbulon se një kanaçe prej 200 ml i shumicës së colave ​​me ngjyrë të errët përmbajnë rreth 50-100 mg fosfor shtesë. Prandaj, këto colat e errëta duhet të eliminohen në mënyrë rigoroze nga një dietë efektive renale.

2. Avokadot

Avokadot janë super ushqime me vlera të mëdha që konsiderohen jashtëzakonisht të dobishme dhe thelbësore për shkak të përqendrimeve të pasura të antioksidantëve që luftojnë sëmundjet, yndyrnat për shërimin e zemrës dhe fibrat. Megjithatë, pavarësisht se janë një produkt ushqimor i shëndetshëm, ato janë një element ushqimor i rrezikshëm për njerëzit që luftojnë me sëmundjet e veshkave.

Kjo është kryesisht për shkak të përqendrimit tepër të pasur të kaliumit të gjetur në avokado. Për shembull, një sasi prej 150 gram avokado përmban rreth 727 mg kalium, që është sa dyfishi i sasisë së kaliumit të pranishëm në një banane të mesme.

Mendoni për këtë, një filxhan avokado mund t’ju japë më shumë se 37% të sasisë tuaj ditore të kaliumit prej 2000 mg. Prandaj, është shumë e këshillueshme që të eliminohen avokadot dhe produketet me përmbajtje avokado, të tilla si guacamole, gjatë ndjekjes të një diete renale dhe me qëllim reduktimin e konsumit tuaj të kaliumit.

3. USHQIMET E KONSERVUARA

Ushqimet e konservuara, duke përfshirë fasulet, frutat, perimet, salcat dhe suprat, zakonisht i marrim në shtëpi për shkak të lehtësisë së pamohueshme dhe përballueshmërisë. Shumë njerëz që blejnë këto ushqime të konservuara nuk janë të njohur me sasitë alarmante të larta të natriumit që ndodhen në këto ushqime.

Sasi të mëdha të kripës i shtohen varieteteve ushqimore të konservuara, për të shtuar shijen dhe për të rritur jetëgjatësinë e produktit. Për shkak të dendësisë tepër të lartë të natriumit të pranishëm në shumicën e ushqimeve të konservuara, është shumë e këshillueshme që pacientët të cilët vuajnë me dëmtimin e veshkave t’i shmangin ato plotësisht ose të kufizojnë sasinë e tyre nëse ato duhet t’i shtojnë në dietat e tyre.

Është gjithmonë një zgjedhje e shëndetshme për të zgjedhur varietetet e ushqimit të konservuar që janë të ulëta në natrium ose të etiketuara si “pa kripë të shtuar”. Ju gjithashtu mund të zvogëloni dendësinë e natriumit me 30-80% duke thjesht i shpëlarë dhe kulluar këto ushqime të konservuara. Kjo teknikë funksionon më së miri me fasulet të konservuara dhe kutitë me peshk ton.

4. BUKË ME GRURE TE PLOTE

Buka me grurë të plotë konsiderohet kryesisht si zgjedhja më e shëndetshme për një dietë të balancuar, përkundrejt bukës me miell të bardhë të rafinuar dhe të përpunuar e cila ka mungesë në ushqyesit thelbësorë. Sidoqoftë, kur vuani nga sëmundja e veshkave ose dëmtimi, mund të jetë sfiduese të zgjidhni llojin e duhur të bukës që nuk do të përkeqësojë simptomat tuaja.

Buka me grurë të plotë është një alternativë shumë më ushqyese për shkak të koncentrimit të saj të pasur të fibrave, por pacientët me dëmtime të veshkave këshillohen fuqishëm të zgjedhin bukë të bardhë në vend të varieteteve të grurit të plotë. Buka me grurë të plotë përmban një përqendrim të lartë të kaliumit dhe fosforit, dhe sa më i madh të jetë përqendrimi i krundeve, aq më i madh është koncentrimi i këtyre dy lëndëve ushqyese.
Shembull, një sasi prej 30 gramësh e bukës me grurë të plotë do të sigurojë trupit tuaj 69 mg kalium dhe rreth 57 mg fosfor. Nga ana tjetër, 30 gramë bukë e bardhë do t’ju ofrojë vetëm 28 mg të kaliumit dhe fosforit. Vetëm mbani në mend se shumica e bukës së përpunuar dhe produktet e paketuara të bukës, ajo integrale, e bardhë apo e ndonjë varianti tjetër gjithashtu përmbajnë sasi jashtëzakonisht të larta të natriumit.

Rekomandohet të zgjidhni bukën tuaj pasi të krahasoni dhe të ekzaminoni etiketat ushqyese të disa varieteteve. Sigurohuni që të zgjidhni një varietet që është i ulët në natrium dhe gjithashtu është e rëndësishme të zvogëlohet sasia dhe të kufizoni konsumin e saj sa më shumë që mundeni.

5. ORIZI KAF

Eshtë shumë e ngjashme me bukën me grurë të plotë dhe produktet e tjera, orizi kaf përmban një densitet shumë më të pasur të kaliumit dhe fosforit në krahasim me orizin e bardhë. Për shembull, një filxhan oriz kaf i gatuar do t’ju ofrojë një sasi prej 154 mg kalium dhe 150 mg fosfor. Nga ana tjetër, një filxhan oriz i bardhë I gatuar do t’ju ofrojë vetëm 54 mg kalium dhe 69 mg fosfor.

Ju mund të shtoni orizin kaf në dietën tuaj renale për aq kohë sa ju mund të kontrolloni sasinë e pjesës tuaj dhe të hani atë herë pas here duke i balancuar ato me produkte të tjera ushqimore që janë të ulëta në fosfor dhe kalium. Është shumë e këshillueshme që të përdorni dhe drithërat me fosfor të ulët, si bullguri, hikërr, kuskus dhe elbi si një alternativë e sigurt për një dietë efektive të veshkave.

6. BANANET

Bananet janë të njohura për përqendrimin jashtëzakonisht të pasur të kaliumit. Edhe pse ato përmbajnë përqëndrime të vogla të natriumit, një banane e mesme do t’ju japë rreth 422 mg kalium. Nëse keni zakon të konsumoni më shumë se dy banane në ditë, mund të jetë tejet e vështirë të mbani konsumimin tuaj ditor të kaliumit më pak se 2000 mg.

Nëse jeni të dhënë pas frutave tropikale, mbani në mend se pothuajse të gjitha varietetet janë të mbushura me përqendrime jashtëzakonisht të pasura të kaliumit. Megjithatë, ananasi ka një dendësi më pak të kaliumit në krahasim me fruta të tjera tropikale. Ato do të jenë një shtesë e mirë për veshkat duke I futur në dietën tuaj.

7. PRODUKTET E QUMSHTIT

Produktet e qumështit janë një pjesë thelbësore e një diete të shëndetshme dhe të ekuilibruar, sepse ato kanë një përqendrim të lartë të disa lëndëve ushqyese dhe vitaminave. Megjithatë, produktet e qumështit janë gjithashtu të pasura me kalium, fosfor dhe proteina, gjë që i bën ato një përbërës të rrezikshëm në dieten për pacientët që vuajnë nga sëmundjet e veshkave.
240 ml qumështit i plotë siguron 222 mg fosfor dhe 349 mg kalium. Konsumi i rregullt i disa produkteve të qumështit së bashku me produktet e tjera ushqimore që janë të pasura me fosfor mund të jenë të rrezikshme për shëndetin e kockave tek pacientët me sëmundje të veshkave. Kjo vjen si një surprizë sepse përmbajtja e kalciumit në produktet e qumështit, sidomos qumështit, këshillohet gjerësisht për të forcuar strukturën e muskujve dhe kockave.

Hulumtimet tregojnë se kur veshkat sëmuren ose vuajnë nga dëmtimi, një konsum i tepruar i fosforit do të çojë në ngritjen e fosforit brenda rrjedhës së gjakut. Kjo do të bëjë që struktura e kockave të bëhet tepër e dobët dhe e hollë me kalimin e kohës, gjë që do të ju rrezikojë më shumë të pësoni fraktura ose thyerje të kockave.
Produktet e qumështit gjithashtu kanë tendencë të jenë të pasura me proteina, për shembull, 240 ml të qumështit të plotë përmban rreth 8 gramë proteina. Pacientët me sëmundje të veshkave duhet të marrin masa për të reduktuar konsumin e tyre të qumështit me qëllim që të parandalojnë një grumbullim të tepruar të mbeturinave të proteinave brenda qarkullimit të gjakut.

Në vend të qumështit të plotë, mund të zgjidhni zëvendësues më të sigurtë që të kenë përqëndrime shumë më të vogla të proteinave, fosforit dhe kaliumit në krahasim me qumështin e lopës dhe produktet e qumështit. Për shembull, qumështi i orizit dhe qumështi i bajames janë alternativa të shkëlqyeshme në vend të qumështit të plotë ndërsa jeni duke ndjekur një dietë renale.

8.PORTOKALLET DHE LENGU I PORTOKALLIT

Edhe pse portokalli dhe lëngu i shtrydhur i freskët është një nga burimet më të pasura dhe më të shëndetshme të vitaminës C, kjo agrume e shijshme gjithashtu përmban një përqendrim jashtëzakonisht të lartë të kaliumit. Një portokall i madh mund t’ju japë 333 mg kalium. Por lëngu i portokallit ka një densitet më të lartë, për shembull, 240 ml lëng portokalli do t’i japë trupit tuaj rreth 473 mg kalium.

Duke pasur parasysh përqendrimin e lartë të kaliumit, është mirë të shmangni portokallin dhe lëngun e portokallit, dhe nëse duhet ta shtoni në dietën tuaj renale, zvogëloni sasitë e tij. Në vend të portokalleve, mund të zgjidhni fruta të shëndetshme që janë me dendësi më të ulëta të kaliumit, si rrushi, kastrati dhe mollët.

9. MISHI I PERPUNUAR
Ekzistojnë shumë kërkime që krijojnë një lidhje të drejtpërdrejtë midis konsumit të rregullt të mishit të përpunuar dhe faktorëve të rrezikut të sëmundjeve kronike. Mishrat e përpunuara konsiderohen si një nga artikujt më pak të shëndetshëm të dietës, sepse ato kanë një përqendrim shumë të lartë të konservantëve.

Në thelb, mishrat e përpunuara janë mishra që janë të konservuar, të thatë, të kripura, ose në formën e salçiçeve, proshutë, hot dog, fileto të gatshme etj. Mishrat e përpunuara janë të mbushura me sasi të lartë të kripës, e cila I shtohet për të përmirësuar shijen e tyre dhe për të ruajtur jetëgjatësinë. Për më tepër, këto mishra të përpunuara gjithashtu kanë një densitet të lartë të proteinave, dhe nëse mjeku juaj ju ka udhëzuar në mënyrë specifike të reduktoni konsumin e proteinave, konsumimi i mishit të përpunuar është një zakon i keq për ju.

Nëse dieta juaj është e mbushur me mish të përpunuar, do ta keni të vështirë për të mbajtur konsumin e përditshëm të natriumit më pak se 2000 mg, së bashku me menaxhimin efektiv të konsumit tuaj të proteinave.
10. TURSHITE, ULLINJTE DHE SALCAT PIKANTE

Turshitë, salcat pikante, dhe ullinjtë e përpunuara janë llojet që konsumohen më së shpeshti në ushqimet e shpejta. Procesi i bërjes së turshive përfshin shtimin e sasive jashtëzakonisht të mëdha të kripërave. Për shembull, një pjesë turshi tenton të ketë mbi 300 mg natrium. Në mënyrë të ngjashme, një sasi prej 2 lugësh salce pikante përmban një sasi të lartë prej 244 mg natrium.

Ullinjtë e përpunuar që janë fermentuar dhe përgatitur për ta bërë shijen e tyre më pak të hidhur, janë gjithashtu të mbushura në kripë për të ndryshuar shijen e hidhur. Pesë kokrra ullinj jeshil turshi na japin një vlerë alarmante prej 195 mg natrium, e cila është një sasi tepër e lartë e natriumit në një sasi kaq të vogël. Shumica e supermarketeve dhe dyqaneve ushqimore ofrojnë lloje të ndryshme të ullinjëve me nivele të sodiumit të ulët, zgjidhni ato më me pak kripë. Megjithatë, mbani në mend se edhe varietetet me natrium të reduktuar kanë tendencë të kenë sasi të larta të natriumit.
Prandaj, është mirë të kufizoni veten nga konsumimi i ullinjve të përpunuar turshi dhe nëse ju keni nevojë për to, konsumoni sasi të vogla me kujdes.

11. KAJSITE

Kajsitë janë një superushqim i fuqishëm pasi ata kanë një përqendrim jashtëzakonisht të pasur të ushqyesve dhe mineraleve të ndryshme esenciale, duke përfshirë fibrat, vitaminën A dhe vitaminën C. Fatkeqësisht për pacientët që vuajnë me dëmtime të veshkave, ato gjithashtu mbledhin sasi të rrezikshme të lartë të kaliumit. Vetëm një filxhan kajsi të freskët përmban një vlerë prej 427 mg kalium.

Kur kajsitë thahen, përmbajtja e tyre e kaliumit bëhet më e koncentruar dhe rritet më tepër. Një filxhan me kajsi të thata përmban më shumë se 1500 mg kalium. Kjo në thelb tregon se konsumimi jo më shumë se një filxhan kajsi të thata do të furnizoj trupin tuaj me më shumë se 75% të 2000 mg të kaliumit të lejuar për një dietë efektive të veshkave.

Është e rëndësishme për të eliminuar kajsitë, veçanërisht kajsitë e thata për të marrë rezultate efektive të një diete renale të suksesshme.

12.PATATET DHE PATATET E EMBLA

Edhe pse patatet e ëmbla dhe patatet janë perime të shëndetëshme, ato mund të jenë të dëmshme për pacientët me dëmtime të veshkave për shkak të përqendrimit tepër të lartë të kaliumit. Konsumimi i një patateje të mesme të pjekur do t’ju japë trupit tuaj një vlerë prej 610 mg kalium, ndërsa një patate e ëmbël e pjekur e vogël përmban rreth 541 mg kalium.

Nëse duhet të hani patate ose patate të ëmbla, është e rëndësishme që së pari të zvogëlohet përqendrimi i kaliumit. Për fat të mirë, ne mund të zvogëlojmë dendësinë e kaliumit në fruta dhe perimet e ndryshme të mbushura me kalium, duke përfshirë patatet e ëmbla dhe patatet, thjesht duke i larë dhe kulluar. Nëse copëtoni patatet ose patatet e ëmbla në copa të vogla si kubike dhe lejoni që të valojnë për të paktën 10-15 minuta, kjo do të ndihmojë në uljen e përqendrimit të kaliumit në masën e 50% .

Një tjetër mënyrë mbresëlënëse për reduktimin e përmbajtjes së kaliumit është ti lësh patatet në një tenxhere të madhe me ujë për më shumë se katër orë para se t’i piqni ose t’i përgatitini ato. Kjo sjell një reduktim të habitshëm në përmbajtjen e kaliumit në krahasim me gatimin e menjëhershëm të patateve. Kjo teknikë quhet kullimi i kaliumit dhe është e njohur si metoda e gatimit të dyfishtë.

Vetëm duhet të dini se metoda e kullimit të kaliumit ndihmon në reduktimin e përmbajtjes së kaliumit në patate, kjo teknikë nuk eliminon tërësisht kalium. Edhe patatet e gatuara në mënyrën e dyfishtë dhe patatet e ëmbla të ziera kanë sasi të konsiderueshme të përmbajtjes së kaliumit. Prandaj, është shumë e këshillueshme që të konsumoni sasi të moderuara në mënyrë që nivelet e kaliumit të mbeten nën kontroll.

13. DOMATET

Përveç se domatet kanë një përqendrim të dobishëm të disa lëndëve ushqyese thelbësore, ato janë një frut që janë të ngarkuara me një përqendrim të lartë të kaliumit, prandaj ato nuk janë një produkt i favorshëm për një dietë efektive të veshkave. Domatet zakonisht I shtohen salcave dhe ushqimeve, ato gjithashtu përdoren të papërpunuara në salatë ose sanduiçe, madje ato I shtohen dhe në suprat e shijshme.

Duhet të keni kujdes nga konsumimi i domateve, sepse vetëm një filxhan salcë domate mund të përmbaj më shumë se 900 mg kalium. Mund të jetë sfiduese për këdo në një dietë renale për të shmangur konsumin e domateve sepse këto fruta të shijshme janë të përdorura pothuajse në çdo recetë të ndryshme.

Duke u bazuar nga shija e veçantë e tyre dhe preferencat e të ngrënit, mund të gjeni një alternativë tjetër duke konsumuar më pak domte ose mund ta alternoni atë me piperin e kuq për të krijuar një salcë të kuqe të shijshme dhe me një dendësi më të vogël të kaliumit.

14. USHQIMET E GATSHME TË PAKETUARA DHE TË PARAGATUARA.

Ushqimet e përpunuara, dhe ato të gatshme për të ngrënë dhe të gjitha varietetet e paketuara janë një burim i madh i sasive të tepruar të natriumit në dietën tonë të përditshme. Këto ushqime të paketuara dhe të parapërgatitura përmbajnë sasi të larta të kripës, nuk kanë asnjë lëndë ushqyese dhe është më mirë që t’i eliminojnë ato nga një dietë renale.

Shumica e varieteteve të ushqimeve të paketuara dhe të menjëhershme zakonisht përmbajnë përbërës të proçesuar dhe për këtë arsye ato janë të mbushura me natrium. Disa nga varietetet e konsumuara gjerësisht përfshijnë ushqimet që gatuhen në mikrovalë si: picat e ngrira, suprat e paketuara dhe makaronat noodles. Nëse konsumoni ushqimet e përpunuara dhe ushqimet e parapërgatitura mund të jetë jashtëzakonisht sfiduese për ju që të mbani një limit prej 2000 mg në ditë të konsumit tuaj të natriumit. Përveç grumbullimit të natriumit, këto ushqime të përpunuara janë të ngarkuara me yndyrna jo të shëndetshme dhe nuk kanë asnjë lëndë ushqyese esenciale që I nevojiten trupit.

15. SWISS CHARD, SPINAQI DHE GJETHET E PANXHARIT TE KUQ.

Spinaqi, gjethet e panxharit dhe zarzavatet me gjethe jeshile janë të gjitha, perimet më të shëndetshme me gjethe jeshile, të cilat janë të mbushura me përqendrime tepër të larta të ushqyesve dhe mineraleve, veçanërisht kaliumit. Kur i konsumoni ato të papërpunuara, ato na japin një përqendrim të kaliumit që varion nga 140-290 mg në një filxhan. Megjithatë, kur këto perime me gjethe janë gatuar, përmbajtja e tyre e kaliumit rritet në mënyrë dramatike, edhe pse sasia e tyre zvogëlohet.

Për shembull, gjysmë filxhani me gjethe panxhari nuk reduktohen më shumë se 1 lugë gjelle pasi të jenë gatuar. Në mënyrë të ngjashme, konsumimi i një gjysmë filxhani të spinaqit të gatuar do të japë trupit tuaj një densitet shumë më të lartë të kaliumit, shumë më tepër se gjysma e një filxhanit me spinaq të pagatuar. Pra, në thelb, ndërkohë që masa e tyre zvogëlohet gjatë gatimit, përmbajtja e kaliumit në këto zarzavate të gatuara rritet ndërsa hani më shumë.

Për sa kohë që ju konsumoni pjesë të moderuara, është mirë të shtoni këto perime të gjelbra të pagatuara në sallatë tuaj.
Shmangni plotësisht ushqimet e gatuara të këtyre zarzavate me gjethe për të shmangur mbidozimin e kaliumit.

16. HURMAT, RRUSHI I THATE DHE KUMBULLAT.

Kumbullat, rrushi i thatë dhe hurmat janë frutat më të zakonshme të konsumuara, të cilat mund ti shtohen produkteve të pjekura, siç janë ëmbëlsirat e paketuara. Hulumtimet tregojnë se kur frutat janë të thata, të gjithë ushqyesit e të tyre, duke përfshirë përqendrimin e tyre të kaliumit, kthehen në një formë të koncentruar.

Për shembull, një filxhan me kumbulla përmban deri në 1,274 mg kalium, që është rreth pesë herë më i madh se përqendrimi i kaliumit I marrë nga një filxhan me kumbulla të papërpunuara. Edhe më e frikshme është dendësia e kaliumit të hurmave të cilat përmbajnë një numër të madh prej 668 mg kalium në vetëm katër kokrra hurmash.

Rritja e konsumit të kaliumit është e rrezikshme për pacientët që vuajnë nga dëmtimi i veshkave dhe është shumë e këshillueshme që të eliminohen ose të paktën të zvogëlohet konsumi i kaliumit në mënyrë që të merrni rezultate efektive nga dieta juaj renale. Kumbullat, hurmat, dhe rrushi i thatë thjesht nuk mund të jenë në listë për shkak të përqendrimit të tyre tepër të lartë në kalium.

17. KREKERSAT, PATATINAT, BISKOTAT.

Karbohidratet që ndodhen në ushqimet e paketuara, të tilla si biskotat, patatet e skuqura dhe krekersat, janë jashtëzakonisht të ulëta në lëndë ushqyese dhe përmbajnë një sasi të lartë të kripërave. Për më tepër, është shumë e lehtë të konsumoni sasi të mëdha të këtyre ushqimeve, gjë që shkakton një konsum shumë të lartë të kripës sesa ju mund tju nevojitet. Nëse jeni duke konsumuar patatina të paketuara, atëherë ato do tju japin trupit tuaj sasira të konsiderueshme dhe jo të shëndetshme të nutrienteve si dhe vlera të larta të kaliumit gjithashtu.

Meqë ato janë të ngarkuar me sasi të larta të kaliumit, natriumit dhe karbohidrateve, është mirë t’i shmangni krejtësisht ato. Pacientët që vuajnë nga sëmundja e veshkave duhet të përqendrohen në reduktimin e konsumit të tyre të fosforit, kaliumit dhe natriumit, pasi zvogëlimi i tyre është i lidhur fort me reduktimin dhe menaxhimin e simptomave.

Mund të jetë jashtëzakonisht sfiduese për të ndjekur një dietë renale, sepse ajo konsiston në kufizimin e disa prej ushqimeve që janë të shijshme në menunë tuaj. Megjithatë, është e rëndësishme të shmangni ushqimet që janë të mbushura me sasi të larta të fosforit, natriumit dhe kaliumit.

Sigurohuni që të konsultoheni me dietologun tuaj për një dietë renale për t’ju ndihmuar të hartoni një plan diete që është specifike për gjendjen tuaj renale. Natyrisht, kufizimet dhe sugjerimet dietetike që ju duhet të ndiqni do të varen nga gjendja e simptomave tuaja dhe shkalla e dëmtimit të veshkave.

error: Nuk lejohet kopjimi!