10 arsye pse duhet të bëni një gjumë cilësor gjatë natës

10 arsye pse duhet të bëni një gjumë cilësor gjatë natës

Një gjumë i mirë gjatë natës është tepër i rëndësishëm për shëndetin tuaj. Në fakt, është po aq e rëndësishme sa të ushqehesh shëndetshëm dhe të ushtrohesh.

Njerëzit tani po flenë më pak se në të kaluarën dhe cilësia e gjumit ka rënë gjithashtu. Këtu janë 10 arsyet pse gjumi i mirë është i rëndësishëm:

1.Kohëzgjatja e shkurtër e gjumit shoqërohet me një rrezik të shtuar të shtimit të peshës dhe obezitetit si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit.

2.Gjumi i dobët ndikon në hormonet që rregullojnë oreksin. Ata që bëjnë gjumë adekuat kanë tendencë të hanë më pak kalori sesa ata që nuk e bëjnë.

3.Gjumi i mirë mund të maksimizojë aftësitë për zgjidhjen e problemeve dhe të rrisë kujtesën. Është treguar se gjumi i dobët dëmton funksionin e trurit.

4.Gjumi më i gjatë përmirëson shumë aspekte të performancës atletike dhe fizike.

5.Fjetja më pak se 7-8 orë në natë lidhet me një rrezik në rritje të sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.

6.Mungesa e gjumit mund të shkaktojë prediabet në të rriturit e shëndetshëm në më pak se 6 ditë. Shumë studime tregojnë një lidhje të fortë midis kohëzgjatjes së gjumit të shkurtër dhe diabetit të tipit 2.

7.Modelet e dobëta të gjumit janë të lidhura fort me depresionin, veçanërisht për ata me një çrregullim të gjumit.

8.Të flini të paktën 8 orë mund të përmirësojë funksionin tuaj imunitar dhe të ndihmojë në luftimin e ftohjes së zakonshme.

9.Gjumi ndikon në përgjigjet inflamatore të trupit tuaj. Gjumi i dobët është i lidhur me sëmundjet inflamatore të zorrëve dhe mund të rrisë rrezikun e përsëritjes së sëmundjes.

10.Mungesa e gjumit mund të zvogëlojë aftësitë tuaja sociale dhe aftësinë për të njohur shprehjet emocionale të njerëzve.

error: Nuk lejohet kopjimi!