Ushqimi, terapia e sjelljes dhe farmakologjike

Ushqimi, terapia e sjelljes dhe farmakologjike

Për të arritur një reduktim të peshës trupore, kërkohet një qasje globale afatgjatë, e cila merr parasysh faktin se mbipesha dhe obeziteti janë shprehje e një çekuilibri kompleks, që buron nga faktorë social, të sjelljes, kulturor, metabolik dhe gjenetik.

Një ndryshim thelbësor në zakonet e jetesës, i cili ruhet me kalimin e kohës edhe pas arritjes së objektivave, duhet të jetë thelbi i veprimit që synon uljen e peshës trupore, i cili mund të shoqërohet, sipas rastit, nga qasjet farmakologjike dhe kirurgjikale.

Ndryshimi i zakoneve të jetesës përfshin një ndërhyrje në dietë, e cila duhet të jetë jo vetëm sasiore, me një reduktim të marrjes së kalorive në përpjesëtim me kushtet e individit, domethënë, duke respektuar sasinë e duhur të proteinave, karbohidrateve dhe yndyrave të futura çdo ditë, por gjithashtu cilësore, për shembull midis karbohidrateve do të rekomandohet të preferohen ato komplekse dhe midis yndyrave të sigurohet një marrje konstante ditore e poliunsaturuara.

Rëndësi thelbësore ka edhe rritja e aktivitetit fizik, i cili duke rritur shpenzimet e energjisë kontribuon në uljen e peshës, duke mbajtur aktiv metabolizmin bazal dhe trofizmin e masës muskulore.

Strategjitë e rekomanduara

Terapia dietike – Një plan ushqimor që lejon një reduktim të marrjes së kalorive prej 500-1000 Kcal/ditë (humbje prej 450/900 g/javë) për një periudhë prej të paktën 6 muajsh, duhet të jetë një komponent thelbësor i çdo programi për uljen e peshës.

Deficiti i kalorive që kërkohet për humbje të pranueshme të peshës zakonisht kërkon një reduktim të yndyrës dhe karbohidrateve në dietë. Është e qartë se në reduktimin e marrjes së lipideve, këshillohet të favorizohet reduktimi i yndyrave të ngopura për të favorizuar uljen e niveleve të kolesterolit LDL.

Një dietë për humbje peshe duhet të sigurojë përmbajtje adekuate të proteinave për të ruajtur ekuilibrin e azotit dhe për të kufizuar reduktimin e masës së dobët.
E kemi rikujtuar vazhdimisht se dieta duhet të jetë sa më e personalizuar, për këto arsye nuk duam të ndalemi shumë dhe mbi të gjitha nuk përfshijmë shembuj planesh ushqimore.

Aktiviteti fizik – Për të përmirësuar rezultatet e dietës, gjendjen e mirëqenies, për të arritur një reduktim të masës dhjamore (dhjamin e trupit), për të përmirësuar rikuperimin e muskujve, gjithmonë rekomandohet shoqërimi i aktivitetit adekuat motorik.

Aktiviteti fizik është i një rëndësie themelore dhe i dobishëm për të parandaluar rikuperimin e peshës, për të ruajtur pjesën metabolike aktive të masës së dobët, e cila na lejon të mbajmë gjithmonë gjallë dhe aktiv metabolizmin bazal (MB) dhe në të njëjtën kohë të zvogëlojmë rrezikun e diabetit. 2 dhe sëmundjet kardiovaskulare (përtej asaj që tashmë është arritur vetëm me humbje peshe).

Për ata që nuk kanë luajtur kurrë ose nuk janë marrë me sport për një kohë të gjatë, këshillohet që të fillojnë me moderim, ndoshta me ecje me ritëm të shpejtë (4 km/orë) ose të përdorin biçikletën (1 km/orë) për 1 orë, 3-4 herë në ditë.

Është mirë të mbash nën kontroll rrahjet e zemrës (përdorimi i një monitori të rrahjeve të zemrës së kyçit të dorës) i cili nuk duhet të kalojë 75-80% të maksimumit teorik F. F. Maksi teorik = 220 – mosha

Pasi të keni marrë një minimum stërvitjeje, mund të rrisni aktivitetin tuaj duke shkuar në vrapim të ngadaltë për 15 minuta deri në 30 minuta.

Këshillohet të kryeni aktivitetin tuaj të preferuar sportiv: ecje, vrapim, çiklizëm, not, aktivitet sportiv aerobik.

Aktiviteti sportiv dhe Kcal i konsumuar gjatë aktivitetit

Kcal i konsumuar = pesha (Kg) X kohëzgjatja e aktivitetit sportiv (min) X n ° tab. të aktivitetit të kryer (shih më poshtë)

Yndyra e konsumuar (g) = Kcal e konsumuar / 8gr

KOEFICIENTI I LLOGARITJES TË AKTIVITETIT SPORTIV
Alpinizëm 0.158
Bejsbolli 0,075
Bowling 0.090
Boksi në stërvitje 0.138
Kalciumi 0,136
Ecni me 3 – 5 – 6,5 km / orë 0,052 – 0,076 – 0,098
Kanoe amatore 0.044
Çiklizëm me shpejtësi 10 – 15 km / orë 0,070 – 0,100
Goditje – vrapim i shpejtë 0.136
Kërcim aerobik
Kërcim koreografik 0,104
Kërcim ballroom – Kërcim modern 0,052-0,072
Hipur mbi kalë 0,095
Golf 0,086
Hokej mbi akull 0.154
Xhudo – Karate Kendo 0.196
Motoçiklizëm 0,138
Delfin noti, shpinë, gjoks, stil i shpejtë i lirë 0.172
Not i ngadalshëm në stil të lirë 0.128
Basketboll 0,138
Vaterpolo 0,150
Volejboll 0,125
Ec 0.080
Ping Pong 0.068
Vozitje 0,130
Litar kërcimi 0.170
Gardhe 0.090
Ski ndër-vend në terren të sheshtë – përpjetë 0,144 – 0,274
Ski në ujë 0.120
Peshëngritje 0.086
Kungull 0,212
Surf – Windsurf 0,082-0,070
Tenis 0.110
Joga 0.062

Thjesht të qenit më pak i ulur mund të ndihmojë. Fatkeqësisht, zhvillimi i teknologjisë në vitet e fundit ka ulur gjithnjë e më shumë mundësitë për lëvizje, duke e bërë stilin e jetesës sedentare. Ngritja e shkallëve në vend të ashensorit, ngritja për të ndërruar kanalet televizive pa përdorur telekomandën, ecja në distanca të vogla ditore; janë gjeste të vogla që mund të ndihmojnë në stimulimin e rifillimit të aktivitetit fizik spontan, duke përftuar një përmirësim fillestar të gjendjes psikofizike.

Terapia e sjelljes – Strategjitë e bazuara në parimet e të mësuarit ofrojnë mjete për të kapërcyer rezistencën ndaj dietës dhe aktivitetit fizik, duke përmirësuar përputhjen me programet e humbjes dhe rrjedhimisht ruajtjen e peshës. Teknikat specifike përfshijnë: vetë-monitorimin e zakoneve të të ngrënit dhe aktivitetit fizik, menaxhimin e situatave stresuese, kontrollin e stimulit, ristrukturimin kognitiv-sjellës.

Terapia e kombinuar – Një program që kombinon terapi të sjelljes, një dietë me kalori të ulët dhe aktivitet fizik të shtuar është sigurisht metoda më efektive për të humbur peshë dhe për të ruajtur rezultatet e marra. Kjo metodë duhet të ndiqet për të paktën 6 muaj përpara se të merret në konsideratë hipoteza e përdorimit të barnave.

Terapia medikamentoze – Në subjekte të përzgjedhura, medikamentet e duhura, të administruara në mënyrat e duhura dhe në kohën e duhur, ekskluzivisht nën këshillën MJEKËSORE, mund të rrisin efektivitetin e dietës me kalori të ulët, ushtrimeve dhe terapisë së sjelljes. Barnat që nxisin humbjen e peshës të miratuara nga autoritetet kompetente kombëtare, për përdorim afatgjatë, mund të përdoren me përfitim në subjektet me BMI> 30 dhe për subjektet me BMI> 27 (mbipeshë) që kanë faktorë rreziku ose sëmundje shoqëruese.

Orlistat – Funksionon duke reduktuar përthithjen intestinale të yndyrave nga dieta me 30%. Molekula pengon veprimin e enzimës së lipazës përgjegjëse për metabolizmin e lipideve; në këtë mënyrë një pjesë e yndyrave eliminohen me jashtëqitje pa u absorbuar.
Megjithatë, ato janë studiuar dhe përdorur …….

Sibutramina – molekula me veprim qendror që vepron në rimarrjen e serotoninës duke çuar në një reduktim të ndjenjës së urisë dhe rritjen e termogjenezës. Në shkurt 2010, administrimi i ushqimit dhe barnave (FDA) ngriti një alarm për të dhënat e dala nga studimi SCOUT (Sibutramine Cardiovascular Outcome) pasi të dhënat paraprake të këtij studimi do të tregonin një incidencë më të lartë të ngjarjeve kardiovaskulare në pacientët e trajtuar me sibutraminë në krahasim me ata. duke marrë placebo.

Duke analizuar të njëjtat të dhëna, agjencia evropiane e barnave EMEA vendosi të pezullojë ilaçin nga tregu.

Rimonabant është paraardhësi i një klase droge, antagonistët selektivë të receptorëve kanabinoid CB1.
Individët obezë kanë mbistimulim të sistemit endokannabinoid. Rimonabant u tregua efektiv në humbjen e peshës dhe në përmirësimin e parametrave metabolikë të obezëve, por u tërhoq nga tregu për shkak të efekteve të rënda depresive. Tani po studiohen analoge me më pak toksicitet.

Terapia kirurgjikale

1) Ndërhyrjet kufizuese gastrike (shirit gastrik të rregullueshëm, gastroplastikë vertikale). Ato veprojnë thjesht duke ulur volumin e stomakut dhe për këtë arsye shkaktojnë një ndjenjë të hershme ngopjeje dhe reduktim të ndjenjës së urisë. Tretja dhe përthithja e ushqimit ndodh normalisht. Pacienti duhet të jetë i disponueshëm për të ndjekur një sërë këshillash dietike në lidhje me mënyrën e të ushqyerit.

2) Operacionet e kufizimit gastrik me by-pass duodenale-jejunal (bypass gastrik). Ato veprojnë pjesërisht si ato të mëparshmet, por në këtë rast ushqimi nuk kalon më në pjesën e parë të zorrës së hollë, e cila në fakt anashkalohet kirurgjik. Kjo shkakton një reduktim më të madh të ndjenjës së urisë, të paktën në vitin e parë pas operacionit. By-pass-i mund të ndërhyjë në përthithjen e disa elementeve (hekur, kalcium) të cilët duhet të futen si suplement.

3) Ndërhyrjet kufizuese gastrike me keqpërthithje shoqëruese (diversion biliopankreatik, ndërhyrje me ndërprerje duodenale, bypass bilio-intestinal). Në këtë rast reduktimi i stomakut është më i vogël dhe elementi më i rëndësishëm i ndërhyrjes është bypass-i i një pjese të madhe të zorrëve.

Prandaj, mekanizmi që shkakton humbje peshe është zvogëlimi i përthithjes së asaj që pacienti ha. Ushqimi që gëlltitet, por që nuk përthithet, eliminohet nëpërmjet feçeve. Ka edhe mangësi në përthithjen e lëndëve ushqyese që janë të rëndësishme për mirëqenien fizike (proteina, vitamina, hekur, kalcium). Pacienti duhet të marrë suplemente të këtyre lëndëve ushqyese gjatë gjithë jetës.

error: Nuk lejohet kopjimi!