PANDEMIA GRIPALE E VITIT 1918 – GRIPI SPANJOLL

PANDEMIA GRIPALE E VITIT 1918 – GRIPI SPANJOLL

Pandemia e gripit të vitit 1918 e njohur ndryshe si “gripi Spanjoll”, ishte pandemia më e rëndë e shënuar në historinë botërore.

Edhe pse në atë periudhë nuk pati konsensus universal në lidhje me vendndodhjen e virusit, ai u përhap në mbarë botën gjatë viteve 1918-1920.

 

Rreth 500 milion njerëz ose 1/3 e popullsisë së botës u infektuan nga ky virus.

Numri i vdekjeve u vlerësua të jetë së paku 50 milion në të gjithë botën, por kjo shifer mund të jetë jo reale dhe se numri i vërtetë i vdekjeve ishte 100 milion. Rreth 675,000 vdekje ndodhën nē atē kohē në Shtetet e Bashkuara.

Vdekshmëria ishte e lartë tek njerëzit më të vjetër se 5 vjeç, nga 20-40 vjeç dhe 65 vjeç e më të vjetër.

Një veçori unike e kësaj pandemie ishte vdekshmëria e lartë tek njerëzit e shëndetshëm, përfshirë ata në grupmoshën 20-40 vjeç.

Ndërsa “gripi Spanjoll” i vitit 1918 është sintetizuar dhe vlerësuar, vetitë që e bënë atë kaq shkatërruese nuk janë kuptuar mirë.
Me asnjë vaksinë për të mbrojtur kundër infeksionit të gripit dhe pa antibiotikë për të trajtuar infeksione dytësore bakteriale që mund të shoqërohen me infeksione të gripit, përpjekjet e kontrollit në të gjithë botën ishin të kufizuara në ndërhyrje jo-farmaceutike si izolimi, karantina, higjena e mirë personale, përdorimi i dezinfektuesve dhe kufizimet të tubimeve publike, të cilat u aplikuan në mënyrë të pabarabartë.

Dje, Organizata Botërore e Shëndetësisë e shpalli Coronavirusin pandemi.
Shefi i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) Tedros Adhanom Ghebreyesus ka konfirmuar se shpërthimi i koronavirusit tani është një pandemi. Një pandemi është kur një sëmundje infektive përhapet lehtësisht nga personi në person në shumë pjesë të botës. Ai tha: “OBSH ka vlerësuar këtë shpërthim dhe ne jemi thellësisht të shqetësuar, si nga nivelet alarmante të përhapjes dhe ashpërsia, ashtu edhe nga nivelet alarmante të mosveprimit. Ne kemi bërë pra vlerësimin se Covid-19 mund të karakterizohet si një pandemi. Përshkrimi i situatës si një pandemi nuk ndryshon vlerësimin e OBSH-së për kërcënimin që paraqet ky koronavirus. Ai nuk ndryshon atë që po bën OBSH dhe nuk ndryshon atë që vendet duhet të bëjnë. Ne kemi bërë thirrje që vendet të ndërmarrin veprime urgjente dhe agresive.

Ne kemi ngritur kambanën e alarmit me zë të lartë dhe të qartë.” Por çfarë do të thotë pandemia? Një pandemi është përhapja në të gjithë botën e një sëmundje të re. Përhapja e H1N1 (gripit të derrit), e cila vrau qindra mijëra njerëz, u shpall një pandemi nga OBSH në 2009″. Sipas tij, virusi që po mban në ankth njerëzimin ka prekur 105 shtete në mbarë botën.

 

error: Nuk lejohet kopjimi!