Kafeja dhe lidhja e saj me semundjet autoimune

Kafeja dhe lidhja e saj me semundjet autoimune

Çfarë substancash përmban kafeja?

Një filxhan kafeje ka shumë substanca. Gjenden aty kripëra minerale, kalcium, magnez si dhe karbohidrate. Kafeja mbi të gjitha është një minierë antioksidantësh, të shkëlqyeshme kundra plakjes së qelizave. Kafeina ndërkaq shton përqendrimin, vigjilencën, ul ndjesinë e lodhjes dhe ndihmon të përmirësoheni në veprimtarinë tuaj të përditshme.

Sa kafe mund të pimë dhe kujt nuk i këshillohet?

Dozat e kafesë së përditshme të pranueshme për organizmin janë të ndryshme nga njeriu në njeri. Disave u krijon vështirësi në gjumin e natës. Secili duhet ta kuptojë vetë se sa kafe dhe mbi të gjitha në cilën orë të ditës dëshiron ta pijë. Por ka disa kategori njerëzish që duhet vërtetë të bëjnë kujdes në konsumimin e saj. për shembull, kush vuan nga tensioni i lartë nuk duhet të pijë më shumë se dy filxhanë kafeje në ditë, po ashtu edhe ata që vuajnë me probleme të zemrës. duhet të veprojnë edhe gratë shtatzëna, një kafe në ditë, sidomos për mëngjes, do të ishte e mjaftueshme për to. Ndërsa personat që vuajnë me probleme të stomakut, duhet ta shmangin tërësisht pasi kafeja stimulon prodhimin e lëngjeve gastrite. Të tjerët që nuk kanë asnjë problem mund ta pinë siç thamë më lart, kur e shohin të nevojshme.

Kafeina

• Kafeina është përgjithësisht anti-inflamator, por efektet e kafesë në funksionin imunitar janë të ndërlikuara.
• Tek disa njerëz konsumi i kafesë zvogëlohet nga ndërmjetësuesit inflamatorë, por tek disa të tjerë ndodhin efektet e kundërta.
• Ende është e paqartë pse kafeja është e dobishme për funksionimin imunitar tek disa njerëz dhe e dëmshme tek të tjerët, por dy grupe të gjeneve të rrezikut të sëmundjes autoimune (NAT2 dhe HLA) janë të përfshira në këtë marrëdhënie.
• Ka të ngjarë që kafeja të jetë e dobishme për disa persona me sëmundje autoimune, por drejton aktivitetin e sëmundjes autoimune tek të tjerët, prandaj praktika më e mirë është që të eliminohet kafeja fillimisht në Protokollin Autoimunian dhe të riinstalohet më vonë.
Për shumë prej nesh, çdo studim që sugjeron zakonet tona të pirjes së kafesë mund të jetë i mirë dhe kjo është një arsye për të . Një numër studimesh hulumtuese tregojnë se pirja e kafesë në moderim mund të sigurojë një sërë përfitimesh shëndetësore, duke përfshirë uljen e rrezikut të kancereve të caktuara, goditje në tru, diabeti, sëmundja e Parkinsonit, sëmundja e Alzheimerit, sëmundja kardiovaskulare, etj. gurët e tëmthit, dhe depresioni, së bashku me mbrojtjen kundër infeksioneve bakteriale rezistente ndaj antibiotikëve dhe cirrozës së mëlçisë. Mund edhe të zvogëlojë dhimbjen e muskujve pas një stërvitje! Një meta-analizë e vitit 2014 zbuloi se pirja e katër gotave në ditë shoqërohej me një ulje prej 16% të vdekshmërisë së të gjitha shkaqeve (si dhe me një ulje prej 21% të vdekshmërisë së sëmundjeve kardiovaskulare).
Dy studime të rëndësishme, të kohëve të fundit konfirmuan një efekt ulës të vdekshmërisë së kafesë në një spektër të gjerë të popullatave. Studimi i parë – duke përfshirë 10 vende të ndryshme të Evropës dhe gjithsej 521.330 njerëz – zbuloi se konsumatorët më të lartë të kafesë kishin dukshëm më të ulët vdekshmërinë e të gjitha shkaqeve (12% më të ulëta për burrat , 7% më e ulët për gratë) në krahasim me njerëzit që nuk pinë fare kafe. Ky studim zbuloi gjithashtu se konsumatorët më të lartë të kafesë kishin më pak rrezik për vdekje nga sëmundjet e tretjes (59% më i ulët për burrat dhe 40% më i ulët për gratë), dhe se gratë me konsum më të lartë të kafesë kishin një ulje prej 30% në sëmundjet cerebrovaskulare dhe një ulje prej 22% të sëmundjeve të qarkullimit të gjakut.
Studimi i dytë konfirmoi se përfitimet e vdekshmërisë së kafesë vlejnë për grupet etnike jo të bardha (një gjetje e rëndësishme, sepse të dhënat për kafenë dhe vdekshmërinë janë të pakta për jo të bardhët, dhe ka shumë raste kur variablat dietik kanë efekte të ndryshme në varësi të etnike të një personi background). Duke analizuar të dhënat nga grupi Multiethnic, ky studim shikoi 185.855 afrikano-amerikanë, amerikanë vendës, japonezë amerikanë, Latinos dhe të bardhët dhe zbuloi se edhe pasi të rregullohej për pirjen e duhanit dhe konfrontuesit e tjerë të mundshëm, pirja e të paktën dy gotave në ditë shoqërohej me një 18 ulje në vdekshmërinë totale. Vetëm në Havajasit vendas shoqata e anasjelltë e kafesë me vdekshmërinë totale nuk arrinte domethënie statistikore. (Kafja gjithashtu u shfaq mbrojtëse kundër vdekjes nga sëmundjet e zemrës, goditja nga kanceri, diabeti, sëmundjet e veshkave dhe sëmundjet e frymëmarrjes në këtë analizë!)
Disa nga këto efekte i detyrohen antioksidantëve, polifenoleve dhe komponimeve bioaktive që gjenden në kafe (përfshirë disa prej tyre me veti sensibilizuese ndaj insulinës dhe anti-inflamatore). Disa nga përfitimet shëndetësore të kafesë i atribuohen gjithashtu drejtpërdrejt përmbajtjes së saj të kafeinës . Kjo është pjesërisht pse shumë prej efekteve mbrojtëse shëndetësore të kafesë nuk shihen me kafe pa dekafte. Për më tepër, procesi i dekafinimit ka tendencë të zhveshë kafen jo vetëm të pjesës më të madhe të përmbajtjes së saj të kafeinës, por edhe të shumë prej antioksidantëve dhe polifenoleve të tij (duke lënë potencialisht disa nga substancat më të dëmshme që mund të gjenden në kafe).


Përkundër këtij lajmi të mrekullueshëm, kafeja mund të jetë një shpatë me dy tehe. Një nga mënyrat më të spikatura që zbatohet (veçanërisht për mua dhe lexuesit e mi AIP) është që ekzistojnë disa prova që kafeja është pa j’ua bërë personave me sëmundje autoimune. Para se të futemi në specifikat, duhet të rishikojmë shkurtimisht mënyrat se si ne e njohim kafen dhe kafeinën ndikojnë në sistemin imunitar.
Efektet e kafesë në sistemin imunitar
Provat shkencore demonstrojnë që kafeja bashkëvepron me sistemin imunitar, por efektet janë të ndërlikuara dhe mund të jenë shumë të individualizuara, duke sugjeruar një ndërveprim me gjenetikën.
Në përgjithësi, kafeina vepron në një mënyrë anti-inflamatore në përbërës të shumtë të sistemit imunitar. Sidoqoftë, studime të shumta kanë treguar nivele më të larta të inflamacionit në pijet e zakonshme të kafesë sesa tek pijet jo-kafe. Për shembull, një studim kyç tregoi se konsumi i moderuar i kafesë. Tek individë të shëndetshëm lidhet me rritjen e shënuesve të inflamacionit në gjakun e tyre. Njerëzit që pinin më shumë se 200 ml kafe çdo ditë (ekuivalente me 37.3 mg kafeinë) kishin rritur qelizat e bardha të gjakut që qarkullojnë dhe disa citokina kryesore inflamatore (lajmëtarët kimikë të inflamacionit, përfshirë interleukin 6 dhe faktorin nekrozë të tumorit alfa). Këto rritje të shënuesve të inflamacionit ishin të vazhdueshme edhe pasi u përshtatën për faktorët e tjerë të shëndetit dhe të mënyrës së jetesës (të tilla si mosha, seksi, pesha, stërvitja dhe pirja e duhanit). Sidoqoftë, studime të tjera kanë treguar një ulje të shënuesve të inflamacionit me konsum të moderuar të kafesë, madje edhe te diabetikët dhe individët mbipeshë.
Studimet që kanë vlerësuar ndikimin e konsumit të kafeinës dhe / ose kafesë në qelizat specifike dhe citokinat brenda sistemit imunitar të lindur dhe adaptues gjithashtu demonstrojnë një efekt jo-homogjen. (Mos harroni: sistemi imunitar i lindur është linja e parë mbrojtëse jo-specifike e trupit kundër pushtuesve të huaj, në kontrast me sistemin imunitar adaptiv, i cili është më kompleks dhe përfshin kujtesën imunologjike të antigjeneve specifike. Sistemi imunitar i lindur është përgjigja jonë e parë ndaj patogjenëve dhe është përgjegjës për inflamacionin e përgjithësuar ndërsa imuniteti adaptues kërkon më shumë kohë për tu aktivizuar por sulmon antigjenet me specifikë të lartë falë veprimeve të koordinuara të qelizave T dhe qelizave B.
Shihni Cili është Mikrobioma e Gut? Dhe Pse Duhet të Kujdesemi për Të?)
Studimet kanë treguar që neutrofilet dhe monocitet, dy lloje të rëndësishme qelizore të sistemit imunitar të lindur, shfaqin ulje të kimotaksës (lëvizje drejt një sinjali kimik), gjë që tregon shtypjen e sistemit imunitar të lindur. Sidoqoftë, kjo është e balancuar nga një studim tjetër që tregon rritje të biomarkuesve të inflamacionit, përfshirë molekulat e ngjitjes endoteliale, të cilat janë si velkro mikroskopike e ngulitur në membranën e jashtme të qelizave që bashkëveprojnë me molekula të tjera ngjitëse në qelizat e bardha të gjakut për të lehtësuar daljen e tyre nga qarkullimi i gjakut (e quajtur ekstravazion) dhe hyrje në inde (pezmatim).


Për sa i përket sistemit imunitar adaptiv, marrja e kafeinës ndrydh përhapjen e qelizave Th1 dhe Th2, por edhe qelizat Th3 të cilat janë qelizat rregulluese kryesore të induktueshme. Marrja e kafeinës gjithashtu mund të ndryshojë funksionin e qelizave B dhe çon në shtypjen e prodhimit të antitrupave. Duket se nuk ka ndikim në aktivitetin natyror të qelizave vrasëse .
Sinjalizimi i qelizave ndikohet gjithashtu nga marrja e kafesë. NF-κB është një kompleks proteinik që kontrollon prodhimin e citokinës (përveç transkriptimit të ADN-së dhe mbijetesën e qelizave) dhe është një faktor kritik i sistemit imunitar të zorrëve. Kushtet autoimune dhe inflamatore kronike (psh. Sëmundja inflamatore e zorrëve) shoqërohen me aktivizim kronik të NF-κB. Studimet tregojnë se kafeja shkakton aktivizimin (konkretisht, zhvendosjen bërthamore) të NF-κB në makrofagët, qelizat epiteliale të zorrëve (qelizat që formojnë pengesën e zorrëve) dhe qelizat endoteliale të zorrëve (qelizat që formojnë kapilarë). Kafeina rrit shprehjen e anti-inflamatorit të citokinës interleukin-10 (IL-10), e cila shtyp rrugët Th1. Për të mbushur ujërat, kafeja rrit shprehjen e citokinës anti-inflamatore IL-2, e cila stimulon rrugët rregulluese të qelizave T, përveçse në kontekstin e sensibilizimit të alergjenit, në të cilin është shtypur lëshimi i IL-2!
Një studim i vitit 2016 mund të hedhë dritë mbi këto kontradikta. Autorët morën mostra gjaku nga vullnetarët para dhe pas kafes, nënshtruan qelizat e izoluara të gjakut në një stimul inflamator dhe matën përgjigjen e qelizave duke përdorur matjen spektrometrike në masë të citokineve, kemokinave dhe eikosanoideve, të cilat janë ndërmjetësues të inflamacionit. Autorët përmbledhin rezultatet e tyre befasuese kështu: “Mrekullueshëm, lëshimi i ndërmjetësuesve të inflamacionit IL-6, IL-8, GROA, CXCL2, CXCL5 si dhe PGA2, PGD2, prostaglandin E2 (PGE2), LTC4, LTE4, dhe 15S-HETE u prek ndjeshëm pas konsumimit të kafesë. Ndërsa në disa individë konsumimi i kafesë ose trajtimi i kafeinës shkaktuan një rregullim të konsiderueshëm të shumicës së ndërmjetësve të inflamacionit, tek individë të tjerë të shëndetshëm u vërejtën saktësisht efektet e kundërta. ”
Nga të dhënat e deri tanishme, duket sikur konsumimi i zakonshëm i kafesë është inflamator ose anti-inflamator varet nga faktorë ende të paidentifikuar. Sigurisht, gjenetika mund të jetë përcaktori.
Mënyra se si ne përpunojmë dhe reagojmë ndaj kafesë, të paktën në një pjesë, ka të bëjë me gjenet tona.
Polimorfizmat NAT2. Kjo enzimë është e përfshirë në metabolizmin e ksenobiotikëve (substanca të huaja që gllabërohen ose përndryshe bëjnë rrugën e tyre në trupin tonë), përfshirë kafenë. Polimorfizmat specifikë çojnë në një acetilim të ngadaltë dhe rezultojnë në një degradim më të ngadaltë të molekulave toksike.  Kjo normë e ngadalshme e acetilimit mund të çojë në përkeqësime të proceseve të sëmundjes autoimune, dhe duket se kafeja nuk bën përjashtim. Në të vërtetë, njerëzit me polimorfizëm NAT2 që çojnë në acetilim të ngadaltë të kafesë mund të kenë rrezik të rritur për sëmundje autoimune.
Gjenet HLA. Një tjetër gjen i implikuar në sëmundjen autoimune është antigjeni i leukociteve njerëzore (HLA), i cili ka dy haplotipe (I dhe II). Sëmundjet autoimune janë lidhur me haplotipin II, i cili ndikon në qelizat CD4 + Th (që përfshin qelizat ndihmëse T dhe qelizat rregulluese T). Në mënyrë të veçantë, sëmundjet autoimune që kanë qenë të lidhura me HLA II përfshijnë artritin reumatoid, diabetin mellitus tip 1 dhe sëmundjen e Grave. Një studim i kohëve të fundit tregoi gjithashtu se konsumimi i kafesë rrit rrezikun e diabetit autoimun të moshës madhore te njerëzit me gjenet me rrezik të lartë HLA (konkretisht ata me DR4-DQ8, DR3 / 4, DR3 / 3, DR4 / 4, DR4 / 3-DQ8, dhe / ose DQA1 * 0501-DQB1 * 0201). Mënyra se si kodifikohen trupat tanë është një koncept i rëndësishëm që lidh konsumin e kafesë dhe sëmundjen autoimune.
Kafeja dhe boshti HPA. Nga efektet më të theksuara të dëmshme të konsumimit të kafeinës nga çdo burim (qoftë kafe, çaj, çokollatë, apo pije energjetike) është efekti që ai ka në lëshimin e kortizolit. Kafeina vepron për të rritur sekretimin e kortizolit duke rritur prodhimin e hormonit adrenokortikotrop nga gjëndra e hipofizës. Prodhimi i tepërt i kortizolit mund të çojë në një sërë çështjesh shëndetësore, duke përfshirë një sistem imunitar tepër aktiv, gjumë të çrregulluar, tretje të dëmtuar dhe depresion. Kur konsumoni kafeinë, niveli juaj i kortizolit rritet (në varësi të asaj që do të fillojë administrimi i kortizolit tuaj dhe sa kafeinë që konsumoni) dhe mund të qëndroni të ngritur deri në gjashtë orë. Me konsumimin e përditshëm, trupi juaj do të përshtatet disi dhe nuk do të prodhojë aq shumë kortizol, por nuk ndodh toleranca e plotë ndaj kafeinës. Shumë e rëndësishmja, nëse jeni një konsumator i zakonshëm i kafeinës, kortizoli juaj do të rritet në mënyrë më dramatike në përgjigje të stresit sesa dikush që nuk konsumon kafeinë. Nëse keni menaxhim të vështirë të stresit, kafeina nuk është e dobishme për ju.
Duke pasur parasysh ndikimin që boshti HPA ka në shëndetin e përgjithshëm, kompleksimi i stresit kronik me marrjen e zakonshme të kafesë, gjithashtu mund të shpjegojë efektet proinflamatore në disa njerëz. Kjo provë sigurisht që bën një rast për të shmangur kafen nëse jeni duke përjetuar stres të lartë ose jeni në rrezik për lodhje të veshkave.


Një nga arsyet e përgjigjeve të ndryshme ndaj kafesë është se shumë strategji përgatitore të kafesë (dmth kafeinës, dekafeinatit, zierjes, filtruar etj) mund të ndikojnë në përmbajtjen e saj antioksidues dhe kështu efektet fiziologjike të tij. Disa komponime në kafe kanë efekte ngritëse të kolesterolit, dhe mund të shkaktojnë LDL më të lartë dhe kolesterolin total në disa individë (megjithëse ato mund të kenë një efekt mbrojtës në mëlçi, dhe të ndihmojnë në shpjegimin e shoqatës midis konsumit të kafesë të zvogëluar të rrezikut të kancerit të mëlçisë. Prania e tyre varet nga mënyra se si përgatitet kafja.
Një përqindje e madhe e njerëzve raportojnë që kafeja zgjon stomakun e tyre ose u jep atyre urth. Kjo për shkak se kafeja stimulon sekretimin e gastrinit kryesor të stomakut, duke rezultuar në sekretim të tepërt të acidit të stomakut dhe shpejton peristaltikën e stomakut (madje kafeja e dekaftë ka këtë efekt). Kafeja gjithashtu stimulon lirimin e kolecistokininës së hormonit (CKK, shiko Hormonet e urisë), e cila stimulon lirimin e biliare nga fshikëza e tëmthit (shih Lidhjen midis sëmundjes së fshikëzës së tëmthit dhe glutenit).
Ndjeshmëria dhe dieta Paleo për sëmundjen e veshkave.  Në një individ të shëndetshëm, lëshimi  I kripërave biliare ka të ngjarë të mjaftueshme për të neutralizuar çajin shumë acid. Sidoqoftë, mangësitë në funksionin e fshikëzës së tëmthit shoqërohen me sindromën metabolike. Në rastin e funksionit të zvogëluar të fshikëzës së tëmthit ose konsumit të tepërt të kafesë, sasia e madhe e acidit udhëton nëpër zorrët e vogla ku irriton dhe fryn zorrët. Ky është gjithashtu një argument i mirë për konsumimin e kafesë me ushqim.
Gjithashtu, ekzistojnë disa prova paraprake që konsumi i kafesë mund të rrisë nivelin e homocisteinës në serum, gjë që tregon një shqetësim të mundshëm për këdo që ka variante gjenetike në gjenet e metilimit
Artrit rheumatoid
RA është një çrregullim i dhimbshëm i nyjeve që shpesh. Ekzistojnë disa prova që tregojnë se rreziku i RA është rritur në pirësit e kafesë, veçanërisht tek njerëzit që pinë më shumë se 4 filxhanë kafe në ditë. Një studim zbuloi më shumë rrezik për njerëzit që pinë kafe të kafeinës sesa kafe të kafeinës. Më e rëndësishmja, për njerëzit që kanë metotreksate, konsumi i kafeinës mund të ulë efikasitetin e metotreksatit.
Sëmundja autoimune tiroide
Dy sëmundjet kryesore të tiroides, hipertiroidizmi dhe hipotiroidizmi, ka shumë të ngjarë të shkaktohen nga sëmundja autoimune. Deri më tani, ka dëshmi të shumta që lidhen me tiroiditet Hashimoto, e cila është shkaku kryesor i hipotiroidizmit (hormoni i ulët i tiroides). Ndërsa ne nuk e dimë nëse kafeja ka të bëjë me fillimin dhe përparimin e kësaj sëmundje, ne e dimë se kafe ndërpret trajtimin me levotiroksinë: marrja e këtij ilaçi me kafe çon në ulje të përthithjes dhe kohë më të gjatë për të arritur nivelet e pikut të gjakut.
Diabeti mellitus tip 1.
Diabeti i tipit 1 rezulton nga shkatërrimi autoimun i qelizave beta të ishullit në pankreas, gjë që çon në sekretim joadekuat të insulinës. Ndërsa diabeti tip 1 është më së shpeshti i zhvilluar në fëmijëri dhe adoleshencë, ekziston një popullsi në rritje e personave të moshës së mesme dhe të moshuar që zhvillojnë këtë gjendje. Konsumi i kafesë në këtë popullatë duket se ka të bëjë me rezultatet e sëmundjes. Për shembull, duket se ekziston një marrëdhënie midis marrjes së kafesë dhe episodeve të hipoglikemisë (sheqerit në gjak të ulët). Madje ishte edhe një studim që demonstroi një ulje 15% të ndjeshmërisë ndaj insulinës në mesin e konsumatorëve të kafeinës !! Megjithatë, provat janë të përziera.
Skleroza e shumëfishtë (MS).
MS është një sëmundje kronike demyelinuese e sistemit nervor qendror që shkakton përkeqësim neurologjik progresiv. Dietat e larta në kafe shoqërohen në mënyrë të kundërt me zhvillimin e MS, kështu që konsumi i kafesë mund të jetë mbrojtës.
Lupus sistematik eritematoz (SLE).
Kjo gjendje autoimune është një sëmundje kronike shumë-sistemore që rezulton në sulme autoimune në zonat e trupit, përfshirë nyjet, lëkurën, mushkëritë, veshkat dhe sistemin nervor. Si shumë nga të tjerët.
Sëmundjet e mëlçisë.
Ekzistojnë tre sëmundje mbizotëruese autoimune të mëlçisë: hepatit autoimun, kolangitit parësor sklerozues (PSC) dhe kolangitit biliare primar (PBC). Të treja këto sëmundje rezultojnë në cirrozë dhe dështim të mëlçisë. Ka disa hulumtime që tregojnë se kafeja mund të jetë mbrojtëse kundër zhvillimit të PSC por jo PBC ose hepatit autoimun.
Sëmundja inflamatore e zorrëve (IBD).
Dy sëmundjet kryesore inflamatore të zorrëve, sëmundja e Chrohn-it dhe koliti ulcerativ, janë të origjinës autoimune dhe rezultojnë në një trakt të gastrointestinal të përflakur. Ekziston një lidhje e kundërt midis konsumit të kafesë dhe IBD.
Sëmundja celiake.
Kjo sëmundje autoimune e zakonshme rezulton në dëmtimin e traktit të zorrëve nëse një person konsumon gluten. Më e rëndësishmja, kafeja është studiuar si një reaktor ndër gluten, kështu që personat me sëmundje Celiac mund të duhet t’a ndërpresin atë në mënyrë që të shohin një zgjidhje të simptomave të tyre. Lloji i përgatitjes së kafesë ka të bëjë me faktin nëse kafeja rezulton në një reagim të ndërsjellë me gluten: ekspres, kafeja turke dhe izraelite, si dhe kafja e pastër është më pak reaktive sesa kafja e menjëhershme.
Kafeja ka një efekt të qartë në sistemin imunitar, i cili mund të rrisë rrezikun për sëmundje të caktuara autoimune. Edhe për ato sëmundje për të cilat konsumi i kafesë duket se zvogëlon rrezikun e përgjithshëm, nuk është asnjë garanci që kafja do t’ju sjellë dobi si një individ. Ekziston ende një shans që sistemi juaj imunitar të stimulohet nga konsumimi i kafesë.

error: Nuk lejohet kopjimi!