Dieta ketogjinike, cfare eshte dhe si funksionon

Dieta ketogjinike, cfare eshte dhe si funksionon

Cfare eshte?
Dieta ketogjenike është një dietë që synon humbjen e peshës, e cila bazohet në reduktimin drastik të marrjes së karbohidrateve dhe konsumin pothuajse ekskluziv të proteinave, disa llojeve të perimeve dhe yndyrave.

Si funksionon?
Parimi fiziologjik mbi të cilin bazohet kjo metodë është të shkaktojë një gjendje ketoze në trup, ose një gjendje metabolike të karakterizuar nga prania e trupave ketonikë në gjak.
Karbohidratet janë substrati energjetik i preferuar i trupit tonë dhe marrja e reduktuar e tyre e detyron trupin të marrë energji nga rezervat e tij.
Reduktimi i marrjes së karbohidrateve shkakton hidrolizën e triglicerideve rezervë të cilat shndërrohen në glicerinë dhe acide yndyrore të lira. Këto të fundit më pas oksidohen në acetil-CoA, i cili pëson një sërë reaksionesh në mëlçi duke gjeneruar trupat ketonikë.
Trupat e ketonit veprojnë si zëvendësues të sheqerit, arrijnë lehtësisht në inde dhe përdoren për qëllime energjetike.
Kjo gjendje e ketozës së kontrolluar rezulton në humbje të shpejtë të peshës dhe yndyrë të lokalizuar, një përmirësim të parametrave metabolikë dhe një reduktim të ënjtjes së barkut dhe mbajtjes së ujit.

Per ke eshte?
Dieta ketogjenike tregohet për:
* Individët me obezitet të rëndë;
* Individët me obezitet të lehtë, por të karakterizuar nga një pamje metabolike e ndryshuar (hipertension, dislipidemia, rezistenca ndaj insulinës, diabeti i tipit 2);
* Individët që kanë nevojë për humbje të shpejtë në peshë;
* Trajtimi i disa gjendjeve klinike si epilepsia rezistente ndaj ilaçeve, migrena, apnea e gjumit.

Dieta ketogjenike tregohet për:
* Individët me obezitet të rëndë;
* Individë me obezitet të lehtë, por të karakterizuar nga një pamje metabolike e ndryshuar (hipertension, dislipidemia, rezistenca ndaj insulinës, diabeti i tipit 2);
* Individët që kanë nevojë për humbje të shpejtë në peshë;
* Trajtimi i disa gjendjeve klinike si epilepsia rezistente ndaj ilaçeve, migrena, apnea e gjumit.

Është kundërindikuar për:
* Individët me insuficiencë renale ose me funksion të dëmtuar të veshkave;
* Individët me dështim të mëlçisë ose zemrës;
* Individët me diabet tip 1;
* Individët me vlera të larta të acidit urik në gjak;
* Gratë shtatzëna dhe në laktacion.

Nutricionisti juaj do t’ju këshillojë për frekuencat e duhura të konsumit dhe do t’ju ofrojë një orar javor. Për më tepër, sipas punës dhe nevojave personale të subjektit, produktet zëvendësuese të krijuara posaçërisht për këtë dietë mund të integrohen me ushqime natyrale.

Sa zgjat?
Dieta ketogjenike është një dietë që ndiqet për periudha të kufizuara kohore dhe e modifikuar sipas qëllimit të caktuar për humbje peshe.
Në përgjithësi kryhet në cikle 3-4 javësh dhe përfshin faza ndërprerjeje të karakterizuara nga një rifutje e pjesshme e karbohidrateve. Kjo ju lejon të rivendosni rezervat e glikogjenit, të mbani metabolizmin aktiv dhe të rrisni respektimin e dietës së pacientit (veçanërisht në rastet kur humbja e peshës është e konsiderueshme dhe kërkon cikle të shumta).

Cilat janë avantazhet e kësaj diete?
* Humbje e shpejtë dhe e dukshme në peshë;
* Reduktimi i ndjenjës së urisë që operohet nga trupat ketonikë;
* Reduktimi i dëshirës për karbohidrate dhe ushqime me shumë sheqer pas 2-3 ditësh;
* Reduktimi i mbajtjes së ujit;
* Mbrojtja e masës muskulore falë furnizimit me proteina;
* Toni i lëkurës.

Cilat janë efektet anësore të mundshme?
Dieta ketogjenike mund të shoqërohet me disa efekte anësore si:
* Dhimbje koke në 2-3 ditët e para nga fillimi i dietës për shkak të ndryshimit të dietës. Në shumicën e rasteve është kalimtare dhe spontanisht regresohet;
* Halitoza;
* Ngërçe muskulore në rast të aktivitetit fizik shumë intensiv. Në këtë rast, një integrim i kripërave minerale mund të jetë i përshtatshëm;
* Kapsllëk për shkak të reduktimit të marrjes së fibrave. Në këtë rast, është e nevojshme t’i kushtoni vëmendje hidratimit dhe të merrni të paktën 2 L ujë në ditë;
* Diarre për shkak të ndryshimit të zakoneve të të ngrënit. Shumë e rrallë.

Dieta ketogjenike është një dietë që duhet ndjekur nën mbikëqyrje të rreptë mjekësore.
Mjeku ose nutricionisti juaj i besuar do të jetë në gjendje t’ju tregojë nëse është dieta e duhur për ju, do t’ju japë udhëzime të sakta se si të vazhdoni dhe do të zhvillojë plane javore të dizajnuara posaçërisht dhe më pas do të jetë në gjendje t’ju ndjekë dhe t’ju këshillojë gjatë Faza tjetër e mbajtjes së peshës së arritur.

Copyright by Anila Kalleshi PhD Dietologe Klinike

error: Nuk lejohet kopjimi!