CITOFOBIA – FIKSIMI NDAJ USHQIMIT

CITOFOBIA – FIKSIMI NDAJ USHQIMIT

Ky ushqim nuk me pelqen! ….

Disa njerëz nuk hanë drithëra ose qumësht nga frika e glutenit dhe laktozës edhe pa pasur analiza që tregojnë intolerancë. Shumë njerëz nuk i pëlqejnë disa ushqime dhe shijojnë vetëm disa ushqime. Kjo mund të rrjedhë nga zakonet e të ngrënit, kultura, përvoja. Disa ushqime për arsye të ndryshme janë vazhdimisht të pakëndshme derisa të krijohet një qëndrim shmangës dhe të zhvillohet një fobi e vërtetë. Kur frika nga ushqimi ndërhyn në jetën e përditshme dhe na pengon të shijojmë vaktet, mund të kemi të bëjmë me një fobi ushqimore. Nëse nuk trajtohet, një fobi ushqimore mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në shëndetin dhe cilësinë e jetës së një personi. Trajtimi i duhur mund t’ju ndihmojë të kapërceni këto frikë dhe të përqafoni një marrëdhënie të shëndetshme me ushqimin.

REFUZIMI I USHQIMIT: CILAT JANË SHKAQET
Ka disa emra që tregojnë frikën nga ushqimi Cytophobia, Sitophobia, Cibophobia. Është një çrregullim që mund të çojë me kalimin e kohës në një refuzim të plotë për të ngrënë ushqim. Ky fenomen prek më shumë të rinjtë dhe është rritur në tre vitet e fundit me pandeminë Covid-19. Shkaku i refuzimit të ushqimit është shpesh traumatik: dispepsi, një situatë e shqetësimit të madh, supozimi i ushqimit që është gëlltitur ose ruajtur gabimisht, etj., që më pas çoi në shqetësime.

Me pak fjalë, një episod negativ, efektet e të cilit nuk janë të kufizuara, por të përgjithësuara. Në thelb, një mekanizëm normal mbrojtës bëhet fobi ndaj të gjitha ushqimeve që kanë ato karakteristika ose që na lidhin me një episod negativ.

FRIKA NGA USHQIMI: CITOPOBIA
Kushdo që ka pasur një përvojë negative me një ushqim ose që nuk është toleruar mirë nga trupi për një kohë të gjatë, mund të vuajë nga Cytophobia.

Citofobia nuk duhet nënvlerësuar, ata që vuajnë prej saj përballen me një problem që nuk zhduket vetvetiu me kalimin e kohës, prandaj këshillohet që menjëherë të merreni me të dhe të filloni një trajtim specifik, sepse shpesh kombinohet me probleme të tjera si p.sh. ankth dhe humbje peshe deri në kequshqyerje. Këtu mund të matni BMI-në tuaj dhe përqindjen e yndyrës në trup.
Njerëzit me një fobi ushqimore (Cibophobia) mund të kenë frikë nga pothuajse të gjitha ushqimet dhe pijet, ose të kenë frikë më specifike.

FOBI NDAJ USHQIMIT: CILAT USHQIMET E GJENEROJNE ATË

Disa ushqime gjenerojnë më shumë frikë dhe janë të zakonshme për shumë njerëz që vuajnë nga fobitë ushqimore.

Ushqime që prishen lehtë. Njerëzit që kanë frikë nga ushqimet si majoneza, qumështi, frutat dhe perimet e freskëta dhe mishi shpesh mendojnë se po hanë ushqime të prishura. Ata kanë frikë të sëmuren pasi i hanë.

Ushqime të papjekura. Frika nga sëmundjet që vijnë nga ushqimi mund të bëjë që disa njerëz të shmangin ushqimet që mund të jenë të rrezikshme nëse nuk gatuhen mirë. Njerëzit gjithashtu mund t’i gatuajnë shumë këto ushqime deri në atë pikë sa të digjen ose të jenë tepër të thata.

Datat e skadimit. Frika nga ushqimet që janë afër ose e kaluar datën e skadencës edhe për disa ditë.

Ushqime të mbetura. Disa individë nuk hanë mbetje, duke besuar se mund t’i sëmurin, duke humbur ushqimin.

Ushqime te gatshme. Kur njerëzit me fobi ushqimore nuk e kontrollojnë përgatitjen e ushqimit të tyre, ata mund të kenë frikë nga ajo që u shërbehet. Ata mund të shmangin ngrënien në një restorant, në shtëpinë e një shoku ose kudo që nuk mund të shohin ose mbikëqyrin përgatitjen e ushqimit.

USHQIMI DHE CITOFOBIA

Nëse vuani nga cibofobia, është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm se mos ngrënia e shumë ushqimeve mund të zvogëlojë shumë sasinë e lëndëve ushqyese që thithni.

Me kalimin e kohës, kjo mund të çojë në kequshqyerje dhe probleme të tjera serioze shëndetësore nga mungesa e proteinave, ose vitaminave dhe mineraleve.

Për të mbuluar nevojat ditore të lëndëve ushqyese, dieta duhet të jetë e larmishme dhe e balancuar në makro dhe mikroelemente. Ai ndryshon sepse nuk ka ushqime të plota, edhe nëse ka ushqime të tilla si djatherat e stazhinuar të cilat ofrojnë një gamë të gjerë lëndësh ushqyese: proteina me vlerë të lartë biologjike me 9 aminoacide thelbësore, sasi të mëdha kalciumi, antioksidantë si zinku dhe seleniumi, vitamina të rëndësishme si B12 dhe A, nuk mund të jetosh vetëm me djathë.

SI TË HIQNI FRIKËN NGA USHQIMI

Në momentin që identifikohet fobia është e rëndësishme që të ndërhyhet me një psikolog profesionist. Rruga do të synojë desensibilizimin dhe bërjen e pacientit të kalojë sjelljet që më parë ishin normale dhe ta ndihmojë atë t’i konsolidojë ato. Qëllimi i psikologut është të rrisë mundësinë e zgjedhjes midis ushqimeve të panumërta që kemi fatin t’i shijojmë:një zgjedhje është një kurth,dy përfaqësojnë një dilemë të vështirë, nga tre opsione e tutje ne mund të përjetojmë një ndjenjë lirie në aktin e të ngrënit, duke shmangur atë ndjenjë varësie nga një ushqim i vetëm.

Kjo rrugë kërkon kohë dhe gjithashtu bashkëpunimin e dietologëve dhe dietologëve për të rregulluar dietën dhe për të mbrojtur gjendjen e shëndetit. Dieta e tipit mesdhetar është ajo që lidhet më së miri me një gjendje të mirë shëndetësore. Këtu mund të shkarkoni falas një program ushqimor, bazuar në kaloritë që duhet të hani, i cili ofron 4 menu me 35 vakte secila të traditës mesdhetare, me të gjithë makro dhe mikroelementet që ju nevojiten çdo ditë.

error: Nuk lejohet kopjimi!