Cilët janë lëndët ushqyese të rëndësishme për një femër gjatë shtatzanisë dhe pse?

Cilët janë lëndët ushqyese të rëndësishme për një femër gjatë shtatzanisë dhe pse?

Më poshtë do të shpjegojmë se cilat janë lëndët ushqyese –proteinat, karbohidratet, fibrat, vitaminat dhe mineralet-që femrat kanë nevojë në shtatzani dhe pse. Dhe më poshtë do të gjeni informacione se në cilat ushqime apo pije gjenden ato.
Kaloritë janë të nevojshme për rritjen dhe zhvillimin e bebes. Shumë femra nuk kanë nevojë për energji shtesë derisa arrijnë në fazën e fundit të shtatzanisë (javët 27-40). Energjia sigurohet nga yndyrnat, karbohidratet, proteinat dhe alkooli i gjendur në ushqimet apo pijet që ne konsumojmë, por burimi primar i energjisë duhet të jetë nga ushqimet me karbohidrate si patatet, orizi, makaronat, buka, drithëra të tjera etj. Proteina është e nevojshme për rritjen dhe riparimin e indeve, por më shumë nevojitet gjatë shtatzanisë. Shumë të rritur e marrin proteinën nëpërmjet dietave të tyre dhe duke ndjekur këshilla profesionale. Proteina gjendet në një sërë ushqimesh përfshirë drithërat, bulmetin si qumështi, kosi dhe djathi, mishi, peshku, arrat, farat, vezët, bizelet, fasulet etj. Fibrat gjenden në pjesë të patretshme ushqimore si drithërat dhe perimet, fasulet dhe frutat. Oligosakaridet janë një komponent i fibrave dietike dhe këto inkurajojnë rritjen e bakterieve beneficiale në zorrë. Të konsumoni një dietë të mirë, nuk ka nevojë të merrni suplemente të cilat përmbajnë prebiotikë ose probiotikë. Burime të mira fibrash përfshijnë bukën, drithërat, bizelet, fasulet, thjerrëzat, perimet, fruta të thata e të freskëta dhe farat. Karbohidratet dhe yndyrnat sigurojnë energji dhe lëndë ushqyese të tjera dhe femrat shtatzënë duhet t’i keni ato në njëjtat proporcione. Dhe sigurisht duhet të konsumohen në masën e duhur.

Riboflavina  (gjithashtu e quajtur vitamina B12)
Një shtesë riboflavin nevojitet gjatë shtatzanisë. 1.4 mg riboflavinë në ditë rekomandohet gjatë shtatzanisë. Riboflavina ndihmon në clirimin e energjisë nga ushqimi dhe është e rëndësishme për syrin dhe shëdetin e zemrës. Shumë femra e marrin nga burime shtazore vecanërisht nga ushqime bulmeti, kështu që nëse shmangin të tilla burime, mund të konsumojnë dhe burime jo-shtazore.

Acidi Folik
Acidi folik është emri që i është dhënë formave sintetike të vitaminës B të njohura si folate. Acidi folik është i rëndësishëm të merret përpara shtatzanisë dhe në javët e para të shtatzanisë për të parandaluar defektet e tubave neuralë. 400 mikrogramë në ditë rekomandohen. Femrat duhet të marrin një suplement acidi folik, por burime të mira të acidit folik duhet të përfshihen në një dietë të shëndetshme.

Kalciumi
Kalciumi është i rëndësishëm për shëndetin e kockave, prandaj nevojat për kalcium rriten gjatë shtatzanisë, trupi përshtatet për tu siguruar që më shumë kalcium absorbohet, kështu që sasitë e larta nuk janë të nevojshme. 700 mg kalcium rekomandohet në ditë për femrat. Një konsumim i rregullt i djathit, qumështit dhe kosit, përgjatë shtatzanisë, siguron që këto nevoja të plotësohen.

Hekuri
Hekuri është i rëndësishëm për prodhimin e rruazave të kuqe të gjakut dhe furnizon qelizat me oksigjen. Femrat shtatzënë rekomandohen të marrin 14.8 mg hekur në ditë. Hekuri i ulët në shtatzani lidhet me lindjen e bebeve me peshë të ulët dhe me lindje të parakohshme. Të gjitha femrat shtatzënë duhet të konsultohen me mjekun për të parë nëse kanë nevojë për suplemente të hekurit, sidomos nëse janë anemike. Burime të mira të hekurit përfshijnë peshkun, bizelet, thjerrëzat e perimet me gjethe.

Zinku
Zinku luan një rol në prodhimin e insulinës dhe enzimave, dhe është i rëndësishëm për shëndetin e bebes dhe zhvillimin e tij. Zinku ndihmon në formimin  e organeve të bebes, skeletin, nervat dhe sistemin qarkullues.. Disa femra mund të kenë nivele të ulëta të zinkut në dietën e tyre nëse nuk hanë mjaftueshëm ushqime si mishi, vezët, arrat apo drithërat.

error: Nuk lejohet kopjimi!