Benefitet shëndetësore të konsumimit te gjelit të detit

Benefitet shëndetësore të konsumimit te gjelit të detit

Mishi është një burim i mrekullueshëm i proteinës dhe nutrientëve të tjerë. Por kur vjen puna te një dietë e shëndetshme, është e rëndësishme të zgjidhni llojet e duhura të mishit dhe të keni kujdes me porcionet që konsumoni. Mishi i gjelit të detit shitet në forma të ndryshme, i plotë, i paketuar, vetëm pjesa e gjoksit e shumë forma të tjera.


Benefitet shëndetësore të konsumimit të gjelit të detit
-Gjeli i detit është një burim i pasur me proteina.
-Gjeli i detit pa lëkurë ka sasi të ulëta yndyrnash. Ndërkohë që mishi i bardhë ka më pak yndyrë se mishi i errët. Një gjel deti i zakonshëm konsiston në 70% mish të bardhë dhe 30% mish të errët.
-Mishi i gjelit të detit është një burim i hekurit, zinkut, kaliumit dhe fosforit.
-Gjithashtu është një burim i vitaminës B6 dhe niacinës, të cilat janë esenciale për prodhimin e energjisë së trupit.
-Konsumimi i rregullt i mishit të gjelit të detit mund të ndihmojë në uljen e niveleve të kolesterolit. Gjithashtu mund të ndihmojë në mbajtjen e qëndrueshme të niveleve të insulinës.
-Mishi i gjelit të detit përmban triptofan aminoacid, i cili prodhon serotoninë dhe luan një rol të rëndësishëm në forcimin e sistemit imunitar.
-Gjithashtu është një burim i selenit, që është esencial për metabolizmin e hormonit të tiroides. Gjithashtu fuqizon sistemin imunitar dhe sillet si anti-oksidant.

Ana negative:
-Mishi i gjelit të detit mund të ketë sasi të larta kripe (natriumi).
-Mishi i gjelit i para-paketuar mund të përpunohet dhe të përmbajë substanca të tjera.
-Lëkura e gjelit të detit përmban shumë yndyrë.
-Studimet sugjerojnë që konsumimi i sasive të larta të triptofanit mund t’ju bëjnë gjumashë.


Disa këshilla:
-Nëse e blini, blijeni organik. Mishi i gjelit të detit i rritur në mënyrë organike ka më pak gjasa të përmbajë pesticide apo herbicide.
-Mishi i gjelit të detit thahet shpejt, kështu që nuk është e nevojshme ta mbi-gatuani.
-Mishi është i gatuar si duhet, kur gatuhet në mënyrë të njëtrajtshme.
-Nëse do e marinoni, vendoseni në frigoriferi menjëherë pasi të mbaroni, pasi është i ndjeshëm ndaj nxehtësisë.

error: Nuk lejohet kopjimi!