ALERGJITË USHQIMORE DHE INTOLERANCAT NË TË POSALINDURIT

ALERGJITË USHQIMORE DHE INTOLERANCAT NË TË POSALINDURIT

Reagimet negative ndaj ushqimeve specifike janë një dukuri relativisht e zakonshme, por shumica e atyre që ndodhin tek të rriturit shkaktohen nga një intolerancë ushqimore dhe jo nga një alergji ushqimore.

Pavarësisht nga fakti se në disa raste simptomat mund të jenë të zakonshme, këto janë dy kushte thellësisht të ndryshme:

Me alergji ushqimore nënkuptojmë një reagim jonormal, të ndërmjetësuar nga sistemi imunitar, ndaj një ose më shumë ushqimeve të njohura gabimisht si të huaja; manifestohet me simptoma të shkallëve të ndryshme dhe, në disa raste, mund të bëhet kërcënuese për jetën.
Nga ana tjetër, me intolerancë ushqimore nënkuptojmë një reagim negativ ndaj ushqimit të pa ndërmjetësuar nga sistemi imunitar, i cili priret të karakterizohet nga simptoma jo të rënda dhe të kufizuar në traktin tretës.
Përhapja reale e këtyre çrregullimeve është e vështirë të vlerësohet me saktësi, por përsa i përket moshës pediatrike, Istituto Superiore di Sanità supozon se ajo prek rreth 7-8% të fëmijëve, me dallime modeste rajonale.

Një formë e veçantë e reagimit negativ ndaj ushqimit është sëmundja celiac, një sëmundje autoimune që shkaktohet nga marrja e glutenit, ndonjëherë duke u shfaqur tashmë gjatë shkëputjes nga gjiri.

Deri më sot, nuk ka asnjë provë të qartë se shmangia e konsumit të alergeneve gjatë shtatzënisë mund të ketë një efekt mbrojtës, ndërkohë që besohet se ushqyerja ekskluzive me gji mund të ofrojë një formë mbrojtjeje (duhet theksuar gjithashtu se futja e qumështit formulë në të parën ditët e jetës, pritja që qumështi të rritet shoqërohet me një rrezik në rritje të zhvillimit të alergjisë ndaj proteinave të qumështit).

Së fundi, është e rëndësishme të theksohet se çdo “alergji, gjendje simptomatike ose asimptomatike” nuk i kundërindikon vaksinimet; kundërindikacionet e rreme janë alergjitë ushqimore, veçanërisht ndaj qumështit dhe vezës (aq më tepër nëse diagnostikohet në një bazë të dobët: asnjë alergji ushqimore nuk mund të diagnostikohet ekskluzivisht në bazë të testeve të lëkurës ose të gjakut), njohja për shkak të alergjisë ose reaksioneve ndaj vaksinave, alergjia ndaj barnat që nuk përfshihen në vaksinë, historitë e urtikarisë, astmës dhe polialergjisë ”(Burimi: Ministria e Shëndetësisë).

ALERGJIA USHQIMORE

Fëmijët kanë më shumë gjasa të zhvillojnë alergji kur në familje ka njerëz me çrregullime të ngjashme, si për shembull kur njëri ose të dy prindërit vuajnë (ose kanë vuajtur) nga kushte të tilla si.

Dermatiti atopik,
astma,
alergji sezonale ose ushqimore.
Ushqimet që janë më shpesh alergjikë janë:

qumësht,
vezë,
grurë,
kikirikët dhe frutat e thata në përgjithësi,
soje,
fara (p.sh. mustardë),
peshk dhe butak.

Në të kaluarën shpesh këshillohej të vonohej përfshirja e këtyre ushqimeve në dietën e foshnjës, por provat më të fundit kanë treguar se kjo NUK ndikon në shfaqjen e alergjisë (madje ka hipoteza paraprake që do të sugjeronin një efekt mbrojtës me një futje para gjashtë muajsh, edhe pse ende duhet të konfirmohet).

Shumë fëmijë rriten nga alergjitë ndaj qumështit ose vezëve, ndërsa alergjitë ndaj kikirikut shpesh janë të përhershme.

Si çdo reaksion alergjik, dhe ndryshe nga ç’ndodh me intolerancat, foshnja e ndjeshme duhet të jetë ekspozuar ndaj ushqimit të paktën një herë përpara se të shfaqë simptoma (ndoshta mund të sensibilizohet edhe nëpërmjet qumështit të gjirit); është në fakt në momentin e kontaktit të dytë me ushqimin që shfaqen çrregullimet alergjike.

Simptomat dhe reagimet ndaj konsumimit të ushqimit, megjithatë, ndryshojnë jo vetëm nga një pacient në tjetrin, por edhe nga një herë në tjetrën tek i njëjti fëmijë, ndaj është e rëndësishme që çdo alergji të diagnostikohet herët.

Manifestimet mund të jenë:

e butë dhe që përfshin vetëm një pjesë të trupit, si p.sh. urtikarie në lëkurë,
serioze, në mënyrë që të përfshijë aparate/sisteme të ndryshme:
lëkura (më e zakonshme),
traktit gastrointestinal,
Sistemi i frymëmarrjes,
sistemi kardiovaskular.

Reaksioni alergjik ndaj ushqimit mund të shfaqet nga disa minuta deri në disa orë pas konsumimit të ushqimit nëpërmjet shfaqjes së një ose më shumë prej simptomave të mëposhtme:

urtikarie,
diarre ose të vjella,
dhimbje stomaku,
kollë,
gulçim dhe/ose gulçim,
kruarje të fytit dhe gjuhës,
kruarje të lëkurës ose skuqje,
buzët dhe fytin e fryrë,
rrufë ose e zënë hundë
sy të irrituar, të skuqur dhe të kruar.
Në disa raste është e mundur të zhvillohet një reaksion edhe më serioz, potencialisht fatal i quajtur shoku anafilaktik; në rast të simptomave kërcënuese për jetën (si gulçim i rëndë dhe/ose ënjtje në gojë/fyt) është e nevojshme të shkoni menjëherë në urgjencën më të afërt.

Alergjitë ndaj kikirikëve, arrave të pemëve, peshkut dhe frutave të detit janë më të vazhdueshmet, ndërkohë që në shumë raste fëmijët arrijnë të bëhen tolerantë ndaj ushqimeve të tjera.

Alergji ndaj proteinave të qumështit
Alergjia ndaj proteinave të qumështit mund të ndodhë në çdo moshë, por sigurisht që është shumë më e zakonshme tek të sapolindurit (rreth 2-3% e foshnjave janë të prekura); vini re se kjo është një gjendje e ndryshme nga intoleranca ndaj laktozës, e cila, siç nënkupton edhe emri, NUK është një reagim imunitar.

Alergjia ndaj qumështit është alergjia ushqimore më e shpeshtë dhe e njohur, sepse foshnjat që nuk mund të ushqehen me gji ushqehen me formula të qumështit të lopës dhe papjekuria funksionale e traktit gastrointestinal dhe e sistemit imunitar në vitet e para të jetës e bën më të mundshëm shfaqjen e saj.

Alergjia ndodh pothuajse gjithmonë nga disa ditë deri në disa javë pas kontaktit me qumështin; foshnjat që ushqehen me formula artificiale janë më të prekura, por, megjithëse rrallë, kjo alergji mund të shfaqet edhe tek foshnjat që ushqehen me gji.

me transferimin e antigjeneve të qumështit të lopës nëpër placentë,
përmes qumështit të gjirit gjatë ushqyerjes me gji,
për administrimin sporadik të një shishe qumështi të formuluar gjatë ushqyerjes me gji.
Simptomat tipike të alergjisë ndaj proteinave të qumështit janë

dhimbje barku,
prania e gjakut në jashtëqitje,
ngadalësimi i rritjes,
por në fakt ato mund të ndryshojnë nga një sulm në tjetrin edhe në të njëjtën temë dhe mund të përfshijnë:

nauze,
frymëmarrje dhe vështirësi në frymëmarrje,
shtrëngim në fyt dhe gulçim,
kollë dhe ngjirurit e zërit,
dhimbje stomaku,
dhimbje barku dhe distension,
diarre,
simptomat e syve (kruajtje, lot, …),
koshere dhe manifestime të tjera të lëkurës,
ulje e presionit të gjakut dhe pasojat e lidhura me to (marramendje, të fikët, …).
Simptomat e frymëmarrjes janë më pak të shpeshta, por shoku anafilaktik është ende i mundur; vini re se një histori e reaksioneve të lehta nuk përjashton mundësinë e simptomave më të rënda në të ardhmen.

Së fundi, disa fëmijë mund të përjetojnë simptoma të ndryshme dhe disa orë pas konsumimit të qumështit, si p.sh.

jashtëqitje të lirshme (ndonjëherë me gjak),
Ai u përkul,
mungesa e oreksit,
nervozizëm,
ekzema.
Në rast alergjie ndaj proteinave të qumështit, është e nevojshme të eliminohen plotësisht proteinat e qumështit të lopës nga dieta:

nëse alergjia shfaqet gjatë ushqyerjes me gji, nëna duhet t’i eliminojë ato nga dieta e saj dhe ta ushqejë me gji fëmijën sa më gjatë që të jetë e mundur;
Nëse, nga ana tjetër, alergjia shfaqet tek foshnjat që ushqehen me qumësht gjiri me formula artificiale, është e nevojshme t’i drejtoheni përdorimit të formulave alternative, të cilat sigurojnë rritjen optimale të të porsalindurit.
Shumica e fëmijëve (rreth tre në katër) arrijnë të kapërcejnë alergjinë ndaj qumështit brenda 3-5 viteve të para të jetës.

INTOLERANCË E LAKTOZËS

Intoleranca ndaj laktozës është një gjendje e karakterizuar nga mungesa e enzimës laktazë, një proteinë e nevojshme për tretjen e këtij sheqeri që gjendet në qumësht dhe produktet e qumështit; simptomat shfaqen nga 30 minuta deri në dy orë pas konsumimit të ushqimit që përmban laktozë dhe përfshijnë simptoma të zorrëve si p.sh.

diarre,
ngërçet
dhe fryrje.

Shprehja e enzimës së laktazës fillon të bjerë në shumicën e njerëzve në moshën 2 vjeçare, por simptomat e intolerancës ndaj laktozës rrallë zhvillohen tek njerëzit nën moshën 6 vjeç dhe çdo shqetësim në këtë grupmoshë më së shpeshti lidhet me alergjinë ndaj proteinave të qumështit.

Për shumicën e të prekurve është një çrregullim i përhershëm, por në disa fëmijë gjendja është e përkohshme dhe e lidhur me ngjarje specifike nxitëse (antibiotikë, infeksione gastrointestinale, …).

Trajtimi përfshin eliminimin e laktozës nga dieta.

SËMUNDJA CELIAKE

Së fundi, sëmundja celiac është një gjendje që prek rreth 1% të popullsisë evropiane dhe amerikane: në subjektet e predispozuar gjenetikisht me futjen e glutenit, fraksionit kryesor proteinik të grurit dhe drithërave të tjera, një sërë reaksionesh të padëshiruara shkaktohen me lezione të mukoza e zorres se holle, atrofia e vileve, hipertrofia e kriptave dhe shtimi i limfociteve intraepiteliale: me fjale te tjera reagim serioz ndaj konsumimit te ushqimeve inkrimiminuese ne nivel zorre.

Sëmundja mund të shfaqet tashmë në fillim të shkëputjes nga gjiri

diarre kronike,
ngecja,
Ai u tërhoq
dhe humbje e oreksit.

Sëmundja mund të shfaqet tashmë në fillim të shkëputjes nga gjiri

diarre kronike,
ngecja,
Mos marrja me e gjirit
dhe humbje e oreksit.
Për momentin, i vetmi ilaç i mundshëm në rastin e sëmundjes celiac është një dietë pa gluten. Kur gluteni eliminohet plotësisht, simptomat zhduken, rritja normale e foshnjës rifillon dhe zorrët riparohen gradualisht.

error: Nuk lejohet kopjimi!