A e rrisin kolesterolin ushqimet e detit? Zbulojeni tani

A e rrisin kolesterolin ushqimet e detit? Zbulojeni tani

Është fakt se ushqimet e detit kanë një reputacion të keq për rritjen e kolesterolit, që do të thotë se ato rrisin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Ato janë gjithashtu një burim i pasur i lëndëve ushqyese.

Edhe pse të njohur për përbërësit e tyre për rritjen e kolesterolit, ushqimet e detit kanë më pak se disa produkte shtazore si viçi dhe gjalpi. Gjithashtu, jo të gjitha prodhimet e detit bëjnë të njëjtin dëm, për shembull karkalecat janë shumë më të rrezikshme se fistonët.

Karakteristika e tyre shumë e rëndësishme është se ato kanë një përmbajtje të ulët të yndyrave të ngopura, të cilat rrisin shumë kolesterolin në gjak dhe një përmbajtje të lartë të yndyrave poli të pangopura, të cilat janë të vlefshme për shëndetin.

Përveç kësaj, disa ushqime deti janë të pasura me sterole ushqyese, të cilat mund të zvogëlojnë thithjen e kolesterolit. Së fundi, është e rëndësishme të mbani mend se ushqimet e detit kanë proteina me vlerë të lartë ushqyese, hekur, zink, bakër dhe vitaminë B12 .
Këto lëndë ushqyese nuk mund të merren tërësisht nga ushqimet bimore, kjo është arsyeja pse vegjetarianët shpesh detyrohen të marrin suplemente për grupet e tyre përkatëse.

Çfarë i bën ushqimet e detit të dëmshme atëherë? Por sigurisht mënyra e gatimit. Shumicën e kohës i hamë të skuqura, gjë që definitivisht nuk është e mirë. Prandaj, është mirë të konsumoni ushqim deti të zier ose të pjekur në skarë, dhe natyrisht, në pjesë të rregullta!

error: Nuk lejohet kopjimi!