A e dini se në cilën orë të ditës djegim më shumë kalori?

A e dini se në cilën orë të ditës djegim më shumë kalori?

Ora e brendshme e trupit tonë mund të ketë të bëjë më shumë me mënyrën se si i përpunojmë kaloritë nga sa mendohej më parë. Një studim i botuar në Current Biology zbuloi se numri i kalorive të djegura në pushim ndryshon me kohën e ditës. Njerëzit konsumojnë 10% më shumë kalori vonë pasdite dhe herët në mbrëmje në krahasim me orët e hershme të mëngjesit. Gjetjet ndihmojnë në shpjegimin pse modelet heterogjene të ngrënies dhe gjumit i bëjnë njerëzit më të prirur ndaj shtimit në peshë. Dhe kjo është e mundur për shkak të ritmit kardiak, i cili kontrollon ciklet gjumë-zgjim dhe orën e brendshme të trupit tonë, sipas shkencëtarëve.

“Fakti që ndërsa bënim të njëjtën gjë në një moment të ditës dhe djegim shumë më tepër kalori sesa të bënim të njëjtën gjë në një kohë të ndryshme të ditës na befasoi,” tha autori kryesor Kirsi-Marja Zitting nga Divizioni i Gjumit dhe Harvard Medical School.

Studimi u përqëndrua vetëm në kaloritë e djegura në pushim, të cilat përfaqësojnë energjinë që i nevojitet trupit tonë për të kryer funksionet e tij themelore, të tilla si frymëmarrja dhe qarkullimi i gjakut. Kështu, studiuesit nuk janë të sigurt nëse do të përfitonim nga planifikimi i stërvitjeve tona vonë pasdite dhe herët në mbrëmje.

Bashkëautorja e studimit, Dr. Jeanne Duffy, një profesore e Shkollës Mjekësore të Harvardit dhe neuroshkencëtare në Spitalin Brigham thotë se mund të jetë më mirë të shmangni shpenzimet kalorike vonë natën dhe herët në mëngjes. “Le të themi se zgjohemi një ose dy orë më herët në mëngjes dhe hamë mëngjes një orë ose dy më herët,” thotë Duffy. “Edhe në një kohë të ditës kemi nevojë për më pak energji për të ruajtur funksionet tona. Prandaj, i njëjti mëngjes mund të çojë për ruajtje shtesë të kalorive, sepse ne nuk kemi nevojë për to për të ruajtur funksionet e trupit tonë, “shpjegoi ajo.

Për të monitoruar ndikimin në orën e trupit dhe kalorive, studiuesit rekrutuan shtatë vullnetarë për të kaluar një muaj në një laborator që nuk kishte dritare, orë, telefona apo internet. Atyre iu dha kohë specifike për të fjetur dhe zgjuar dhe këto kohë ndryshuan katër orë çdo natë. Ata e vazhduan këtë program për tre javë. “Për shkak se ata bënë ekuivalentin e rrotullimit të planetit çdo javë, ora e brendshme e trupit të tyre nuk mund të mbante lart dhe kështu ajo po lëkundej me ritmin e vet,” shpjegoi Duffy. “Kjo na lejoi të matim shkallën metabolike në të gjitha kohët e ndryshme biologjike të ditës.”

Gjetjet mund të ndihmojnë në shpjegimin pse njerëzit që nuk kanë orare të rregullta, siç janë punëtorët e ndërrimeve të natës, kanë më shumë gjasa të shtojnë peshë, thanë studiuesit. Ata që duan të humbin ose mbajnë peshë duhet të kenë modele specifike të gjumit, si dhe zakone të të ngrënit, sugjerojnë ata. “Nuk është vetëm ajo që hamë, por edhe kur e hamë dhe kur pushojmë ndikon në atë se sa energji digjet ose ruhet si yndyrë,” tha Duffy. “Rregullsia e zakoneve të tilla si ngrënia dhe gjumi është shumë e rëndësishme për shëndetin e përgjithshëm.”

error: Nuk lejohet kopjimi!