A e dini se 30 minuta avullim dëmton mushkëritë?

A e dini se 30 minuta avullim dëmton mushkëritë?

Një studim i ri i kryer nga Universiteti i Kalifornisë, Los Anxhelos (UCLA) zbuloi se avullimi për vetëm 30 minuta rrit nivelet e stresit oksidativ dy deri në katër herë më të larta se nivelet bazë në njerëzit pa histori të mëparshme të pirjes së duhanit.

Vetëm një seancë e avullimit mund të shkaktojë stres që çon në dëmtime serioze të mushkërive dhe e vë një person në rrezik për sëmundje të zemrës ose neurologjike, si dhe vendosjen e një personi në rrezik të shtuar të zhvillimit të kancerit, sëmundjes së Alzheimerit dhe kushteve të tjera, zbulon një studim i ri. Stresi oksidativ përshkruan efektet dëmtuese që radikalet e lira (molekulat e paqëndrueshme) kanë në trup. I referohet çekuilibrit midis qelizave të radikaleve të lira dhe antioksidantëve.

Radikalet e lira janë qeliza të dëmshme të oksigjenit që mund të shkaktojnë dëmtim të indeve dhe antioksidantët janë përgjegjës për luftimin e qelizave të tyre të dëmshme. Studiuesit zbuluan se jo-duhanpirësit do të kishin dy deri në katër herë më shumë qeliza që rezultojnë pozitive për stres oksidativ pas vetëm 30 minutash avullim.

Sidoqoftë, pak ndryshime të përgjithshme u gjetën për njerëzit me histori të pirjes së duhanit. Për studimin, studiuesit mblodhën 32 pjesëmarrës të studimit të moshës 21 deri në 33 vjeç. Ata u ndanë në tre grupe bazuar në historinë e tyre të përdorimit të cigareve ose nikotinës. Vullnetarët përfshinin nëntë përdorues të rregullt të cigareve, 12 përdorues të cigareve elektronike ose avullues dhe 11 jo duhanpirës.

Ekipi mblodhi një lloj qelize imune të quajtur CD45 nga të gjithë pjesëmarrësit, si para ashtu edhe pas një seance avullimi 30-minutëshe. Ndërsa ata me pak histori të pirjes së duhanit kishin akoma nivele më të ulëta të stresit oksidativ sesa duhanpirësit e zakonshëm, qelizat e tyre imune CD45 rezultuan pozitive për stres oksidativ me një ritëm të rritur dy deri në katërfish.

“Ne u befasuam nga ashpërsia e efektit që një seancë avullimi mund të ketë te të rinjtë e shëndetshëm,” tha Dr Holly Middlekauff, një profesoreshë e kardiologjisë dhe fiziologjisë në UCLA. Deri në vitin 2020, gati 40 përqind e nxënësve të shkollave të mesme që pinë rregullisht nikotinë e bënë këtë me një cigare elektronike, sipas një raporti të Fëmijëve pa Duhan.

error: Nuk lejohet kopjimi!