Yndyra trupore

Yndyra trupore

Vlerat normale
Përqindja e yndyrës normale në të dy gjinitë
Duke shqyrtuar literaturën shkencore, përqindja e yndyrës trupore e konsideruar e pranueshme (varg normal) është midis 10% dhe 18% për meshkujt dhe midis 18% dhe 26-28% për femrat. Përqindja e ndryshme e yndyrës trupore midis burrave dhe grave përcaktohet nga sasia më e madhe e yndyrës “thelbësore” tek gratë (12% kundrejt 3-5% te meshkujt) dhe nga përbërja e ndryshme hormonale (që favorizon një akumulim më të madh të masës së ligët në njeriu). Në popullatën femërore, masa dhjamore zakonisht përqendrohet në gjoks dhe ije; për këtë arsye është funksionale për shtatzëninë dhe ushqyerjen me gji.

Yndyra esenciale
Yndyra primare ose esenciale përfaqëson sasinë e yndyrës që përmbahet në sistemin nervor qendror, palcën e eshtrave, gjëndrat e qumështit, veshkat, shpretkën dhe indet e tjera.

Duke marrë parasysh vendndodhjen e veçantë anatomike, yndyra esenciale ka një rol fiziologjik të një rëndësie parësore, deri në atë pikë sa të konsiderohet përqindja minimale e masës dhjamore e përputhshme me një gjendje të mirë shëndetësore.

Kur përqindja e yndyrës trupore bie vetëm në sasinë e yndyrës esenciale ose pak më shumë, trupi preket; për shembull, ka një ndjeshmëri më të madhe ndaj infeksioneve te meshkujt dhe amenorrea, shpesh e shoqëruar me osteopeni, tek femrat.

Depozita e yndyrës

Yndyra ruajtëse – e cila i shtohet asaj parësore na jep sasinë e yndyrës totale të trupit – është e përqendruar në një nivel nënlëkuror, torakal – abdominal (visceral), intra dhe ndërmuskular.

Krahasuar me popullatën e përgjithshme, përqindjet e dëshirueshme të yndyrës trupore për individët fizikisht aktivë, dhe aq më tepër për atletët elitë, janë përgjithësisht më të ulëta.

Vlerat normale
Përqindja e yndyrës totale të trupit për kategori të ndryshme subjektesh

Meshkujt

Femra

Atletët

5.0 – 13.0

12.0 – 22.0

Njerëz aktivë

12.0 – 18.0

16.0 – 25.0

Pak mbipeshë

19.0 – 24.0

26,0 – 31,0

I trashë

> 24.0

> 31.0

Si të matet
Janë zhvilluar disa metoda për të matur përqindjen e yndyrës në trup. Këtu janë lidhjet me artikujt kryesorë:

matja e palosjes së lëkurës
bioimpedanca
sipërfaqen e trupit dhe llogaritjen e yndyrës së trupit
BMI dhe përqindja e yndyrës në trup

error: Nuk lejohet kopjimi!