VITAMINA D DHE CORONAVIRUS: CFARE LIDHJE KA NDERMJET TYRE?

VITAMINA D DHE CORONAVIRUS: CFARE LIDHJE KA NDERMJET TYRE?

 

Nuk ka lidhje shkak-pasojë me infeksionin, por një lidhje me faktin që ju qëndroni të mbyllur në shtëpi.

Vitamina D, në të vërtetë, sintetizohet nga trupi ynë falë ekspozimit të lëkurës në rrezet e diellit. Qëndrimi gjithmonë në shtëpi dhe ekspozimi i lëkurës shumë më pak se më parë, është praktikë e mirë që të gjithë të marrin një shtesë të vitaminës D gjatë kësaj periudhe.

“Nëse nuk keni një dozë të fundit të niveleve tuaja të vitaminës D dhe hormonit paratiroid, ju këshillojmë që të filloni të merrni 1000 IU në ditë të vitaminës D2 ose D3 me bazë bimore dhe kontrolloni nivelin e gjakut tuaj në 6 muaj. ”

Mungesa e vitaminës D është e përhapur në mesin e italianëve, kështu që shumë tashmë e marrin suplementin në mënyrë të vazhdueshme. Në këtë rast, asgjë nuk ndryshon në krahasim me më parë, ju vazhdoni me dozën që keni marrë.

Për të tjerët, do të ishte ide e mirë që së pari të kryeni teste gjaku (vitaminë D, hormonin paratiroide, kalceminë dhe fosforin) për të përcaktuar nëse jeni në gjendje mangësie, por për momentin nuk është e mundur, kështu që është më mirë të merrni dozën fiziologjike prej 1000 IU në ditë, ose 2000 IU çdo 2 ditë, që të paktën mban nivelet e sakta për ata që nuk ishin në mungesë më parë.

Për fëmijët nën një vit doza e rekomanduar është 400 IU në ditë, pas vitit 600 IU.

Pyetjet e bëra më shpesh

– A mund të marrim sasi  te mjaftueshme te vitamines D nga dieta?
Vitamina D merret nga dielli ose nga shtesat. Nuk është i pranishëm në ushqimet bimore, por edhe nga ushqimet për kafshët, mund të merren maksimumi 10% të kërkesës, një sasi e papërfillshme. Pra, mungesa e vitaminës D nuk është në asnjë mënyrë e lidhur me dietën.

– Më mirë vitamina D2 apo D3?
Eshtë e njëjta gjë, thjesht mbani mend se D2 është gjithmonë me origjinë bimore, D3 shpesh është me origjinë shtazore, por gjithashtu mund të jetë me origjinë bimore (rrjedh nga likenet).

– A duhet të merret shtesa e vitaminës D së bashku me suplementin e vitaminës K?
Jo, nuk ka asnjë provë të qëndrueshme pas këtij rekomandimi. Vitamina K megjithatë merret nga dieta.

– Si duhet të merret shtesa?
Duhet të merret menjëherë pas një prej vakteve kryesore (drekës ose darkës).

– Ku mund te gjeni integratore?

Në mungesë të ekspozimit adekuat ndaj diellit, vitamina D duhet të futet në dietë përmes ushqimeve të fortifikuara me perime (p.sh. qumështi i sojës) ose shtojcave (kjo rekomandim është e vlefshme për popullatën e përgjithshme, jo vetëm për vegjetarianët, jo në varësi të vitaminës D nga dietë).

Në rastet kur plotësimi i vitaminës D është i nevojshëm, ju rekomandojmë produktet e listuara më poshtë; në fakt, ju nuk mund të blini asnjë produkt, sepse shumica e formulimeve në treg përmbajnë përbërës  me origjinë shtazore.

Për fëmijët e vegjël (më pak se një vit)

Për fëmijët nën një vit doza e rekomanduar e mirëmbajtjes ditore është 400 IU. Mund të përdoren shtesa të lëngshme, ilac ose tableta .

Pega D3, vitaminë D3 në pika.
Kolecalciferol, 200 IU për pikë.
Blijeni në internet

Lëng NUTRA-BE NUTRA D3
Kolecalciferol, 10 pika = 400 IU.
Blijeni në internet.

NUTRA D3 Plus gjithashtu në dispozicion, me shtimin e DHA (100 mg DHA + 400 IU vit. D për 1 ml): Blijeni në internet

Lëng NUTRA-BE NUTRA D3 50 ml
Kolecalciferol, 1 pikë = 100 IU
Blijeni në internet.

Spray Vitashine Vegan D3
Kolecalciferol, 200 IU për shpërndarje. Me 2 llak direkt në gojë arrihet doza ditore.

Bios Line D3 VEGAN 2000 IU bie
Marke Islandeze e titulluar në vitaminën D3, Vitaminë E. 100 IU për pikë; me 4 pika arrihet doza ditore për fëmijët nën një vit.
Mund të blihet në ilaç bimor, farmaci dhe parafarmaci.
Fletë produkti

Viridian, Viridikid Liquidid Vitamina D3 pika 400 IU
Përdorni pikatore në dozën 0.5 ml (= 400 IU), që të spërkatet direkt në gojë ose në ushqim ose pije.
Në dispozicion nga faqja e internetit e Viridian në Mbretërinë e Bashkuar

Viridian, Vitaminë D3 400 IU, tableta
Kolecalciferol, 400 IU për tablet.
Në dispozicion nga faqja e internetit e Viridian në Mbretërinë e Bashkuar

Për të rriturit dhe fëmijët mbi një vjeç

Nga një vit e tutje, është gjithashtu e mundur të përdoren tableta shtesë të përshtatshme për të rriturit, duke thyer dhe ndoshta shtypur tabletat. Doza e rekomanduar e mirëmbajtjes ditore për fëmijë është 600 IU, për të rriturit 1000 IU.

PegaD3, vitaminë D3 në pika.
Kolecalciferol, 200 IU për pikë.
Bleni në internet

Tableta Long Life Vegan D 2000 IU
Vitamina D2, tableta që ndahet në 2 doza 1000 IU.
Në farmaci ose në internet në faqen e internetit të prodhuesit.

Tableta Vitamina D3 1000 IU Natures Aid
Cholecalciferol.
Availableshtë në dispozicion në farmaci dhe barishte ose në internet në Itali.
Bleni në internet

Lëng Natyror Ndihmoni Vitaminën D3 2500 IU
Cholecalciferol.
1 ml siguron 2500 IU të vitaminës
Availableshtë në dispozicion në farmaci dhe barishte ose në internet në Itali.
Bleni në internet

Tableta NUTRA-BE, NUTRA D3 prej 2000 IU
Cholecalciferol.
Bleni në internet

Tableta Vitashine D3 1000 IU
Cholecalciferol.
Renditeni nga site të ndryshme italiane.

Tableta Vitashine D3 2500 IU
Cholecalciferol.
Renditeni nga site të ndryshme italiane.

Tableta viridiane të vitaminës D3 2000 IU
cholecalciferol
Në dispozicion nga faqja e internetit e Viridian në Mbretërinë e Bashkuar

Tableta viridiane të vitaminës D2 1000 IU
ergocalciferol
Në dispozicion nga faqja e internetit e Viridian në Mbretërinë e Bashkuar

Tableta Deva – Vegan Vitamin D2 2400 IU
ergocalciferol
Blerje në internet në site të ndryshme të huaja,

Tableta Deva – Vegan Vitamin D2 800 IU
ergocalciferol
Blerje në internet në site të ndryshme të huaja,

error: Nuk lejohet kopjimi!