Ushqyerja dhe refluksi gastroezofageal

Ushqyerja dhe refluksi gastroezofageal

Ushqyerja dhe refluksi gastroezofageal
Përmbledhje e shkurtër e refluksit gastroezofageal
Në mjekësi, fenomeni ku lëngjet e stomakut kthehen nga stomaku në ezofag, madje duke arritur në fyt në rastet më të rënda, quhet refluks gastroezofageal ose refluks gastrik.
Refluksi gastroezofageal prek shumë njerëz në mënyrë sporadike dhe, në disa rrethana, mund të bëhet një çrregullim kronik; kur ajo merr një natyrë kronike, ajo përfaqëson një sëmundje të vërtetë, emri specifik i së cilës është sëmundja e refluksit gastroezofageal, por që në zhargonin e zakonshëm quhet thjesht (dhe përsëri) refluks gastroezofageal.
Në vendet e industrializuara, sëmundja e refluksit gastroezofageal konsiderohet një gjendje mjaft e zakonshme, pasi, sipas disa statistikave, ajo prek midis 20 dhe 40% të njerëzve të moshës 45 deri në 64 vjeç.
Kur është kronik, refluksi gastroezofageal është për shkak të një mosfunksionimi të kardias, pra valvulës e cila, e vendosur midis ezofagut dhe stomakut, pengon ngjitjen e ushqimit nga ky i fundit.
Faktorët që mund të ndikojnë në funksionimin e zemrës përfshijnë gjendje të tilla si obeziteti, pirja e duhanit, hernia hiatus, astma, marrja e vazhdueshme e disa ilaçeve, shtatzënia, stresi dhe ushqimi i dobët.
Për të përballuar refluksin kronik gastroezofageal, ju nevojiten:

Terapia farmakologjike e bazuar në medikamente të tilla si antacidet, alginatet, bllokuesit H2 dhe frenuesit e pompës së protonit, të cilët frenojnë aciditetin e stomakut dhe/ose reduktojnë prodhimin e lëngjeve tretëse acidike nga stomaku,
Dhe

Terapia e duhur dietike, e cila rrit tonin e kardiasë në vend që ta relaksojë atë shumë, e cila ruan presionin intra-abdominal në nivele të ulëta në vend që ta rrisë atë dhe që përfshin një sekretim të përmbajtur të acidit nga stomaku.
Dieta dhe mënyra e jetesës
Refluksi gastroezofageal dhe dieta janë, përkatësisht, një gjendje dhe një sjellje e jetës së përditshme, të cilat paraqesin – siç mund të konkludohet edhe nga hyrja – një lidhje e pandashme, jo vetëm në nivel shkakor, por edhe mbi të gjitha në nivel terapeutik.
Pjesët e mëposhtme të këtij artikulli do të trajtojnë rolin shumë të rëndësishëm që luan një dietë korrekte në trajtimin e refluksit kronik gastroezofageal; synimi është t’u ofrojë lexuesve një udhëzues që mbledh informacione se si të hanë, cilat ushqime duhet të hanë, cilat ushqime të shmangin, si të gatuajnë ushqimet etj., në prani të refluksit gastroezofageal.

Ushqime të vogla dhe të shpeshta
Qejfjet e mëdha për të frenuar dhembjet e urisë, për shkak të një agjërimi të zgjatur, përfaqësojnë, për njerëzit me refluks gastroezofageal, një nga arsyet kryesore të shfaqjes së simptomave.
Kjo konsekuencë midis qejfeve të mëdha dhe fenomenit të refluksit gastrik shpjegon pse rekomandohet shpesh konsumimin e vakteve të vogla dhe të shpeshta: në fakt, ngrënia e sasive të vogla të ushqimit dhe me një frekuencë të caktuar ditore shmang mbingarkimin e tepërt të stomakut, rënien në një situatë agjërimi. dhe konsumoni më shumë kalori sesa trupi ka nevojë në të vërtetë.

Asnjëherë mos e anashkaloni një vakt për të shmangur mbingarkimin e tepërt të stomakut gjatë procesit të tretjes.

Hani larg nga koha e pushimit të natës

Për ata që vuajnë nga refluksi gastroezofageal, një gabim shumë i zakonshëm që mund të shkaktojë simptoma është të flenë menjëherë pas vaktit, pra me të ashtuquajturin “barkun e mbushur”. Pozicioni horizontal, i marrë në shtrat, në fakt favorizon ngjitjen drejt ezofagut të përmbajtjes acide të stomakut.
Lidhur me këtë temë, këshilla e mençur e mjekëve dhe ekspertëve është të prisni të paktën dy orë para se të flini, dhe të shtriheni me kokën e ngritur nga krevati 15-20 centimetra.
Të paktën dy orë pritje përdoren nga stomaku për të tretur ushqimin e gëlltitur dhe për të zbrazur pjesën e lëngjeve gastrike, ndërsa pozicioni me kokën ngritur siguron që lëngjet e mbetura të stomakut të mos kthehen në ezofag.

Mbani një qëndrim të drejtë gjatë dhe menjëherë pas ngrënies
Nëse pozicioni horizontal pas ngrënies favorizon ngjitjen e lëngjeve gastrike në ezofag, pozicioni i drejtë (pra vertikal) është në vend të kësaj një pengesë për ngjitjen e lartpërmendur, për arsye fizike.
E gjithë kjo është arsyeja pse mjekët rekomandojnë të hani në një pozicion vertikal dhe të qëndroni në atë pozicion për të paktën 45-60 minuta, edhe pas ngrënies.

Kontrolli i peshës trupore dhe presionit intra-abdominal
Yndyra e tepërt e barkut çon në presion intra-abdominal më të lartë se normalja. Presioni intra-abdominal më i lartë se normalja ka tendencë të ndikojë në strukturën dhe funksionimin e stomakut, veçanërisht kardianë; Kjo e fundit, në fakt, dobësohet nga pikëpamja muskulare, duke u bërë më pak efektive në mbajtjen e lëngjeve gastrike në stomak, të cilat, në këtë pikë, mund të kthehen më lehtë në ezofag.
Në dritën e kësaj, është e lehtë të kuptohet rëndësia që mund të ketë një ndryshim në dietë, në një kontekst të refluksit gastroezofageal dhe obezitetit, i cili fillimisht duhet të synojë arritjen dhe më pas ruajtjen e një peshe të shëndetshme (prandaj humbje peshe dhe konsolidim i peshë e re trupore).

Kuriozitet
Rritja e presionit intra-abdominal mund të varet jo vetëm nga yndyra e tepërt e barkut, por edhe nga faktorë të tjerë, si p.sh.

Shtatzënia, në të cilën mitra e zmadhuar shtyn stomakun;
Përdorimi i rripave ose rrobave që janë shumë të ngushta në bel;
Performanca e pazakontë e disa grupeve të uljeve pas një vakt të madh.

Ushqimet që duhen shmangur
Armiqtë e betuar të atyre që vuajnë nga refluksi gastroezofageal përfshijnë salcat dhe mbi të gjitha ushqimet e pasura me yndyrë (p.sh.: ushqime të skuqura, mish të kuq të yndyrshëm, djathëra yndyrorë, shumë vaj, etj.); këto, në fakt, qëndrojnë në stomak për një kohë të gjatë (sepse kërkojnë një kohë të gjatë për tretje), nxisin një prodhim të madh të lëngjeve gastrike (përsëri për arsye që lidhen me tretjen) dhe, së fundi, ulin tonin muskulor të kardiasë. .
Me përjashtim të salcave dhe ushqimeve të yndyrshme, lista e ushqimeve që duhen shmangur në prani të sëmundjes së refluksit gastroezofageal përfshin: pije me bazë kafeinë (pra kafe dhe çaj), çokollatë, nenexhik, domate të papërpunuara, pije alkoolike, pije të gazuara dhe erëza si piper, spec djegës. , kerri, arrëmyshk etj.

Kuriozitet
Duke u larguar nga sfera dietetike-ushqimore, një tjetër faktor i rëndësishëm që mund të nxisë fenomenin e refluksit gastroezofageal është tymi i cigares. Studimet shkencore, në fakt, kanë treguar se pirja e duhanit dobëson kardianë dhe komprometon funksionimin e duhur të saj.

Cfare te ha
Pasi janë renditur ushqimet që duhen shmangur në rast refluksi gastroezofageal, mbetet për t’u sqaruar se çfarë mund të hajë pa merak subjekti me problemin e sipërpërmendur.
Ndër ushqimet e rekomanduara të lejuara në prani të sëmundjes së refluksit gastroezofageal, veçojmë:

Ushqimet pa yndyrë të pasura me proteina (si mishi i bardhë, vezët, shumica e peshkut, ushqimet e detit, etj.), sepse, ndryshe nga ushqimet e yndyrshme, ato treten më lehtë, përfshijnë më pak prodhimin e lëngjeve gastrike dhe rrisin tonin e muskujve të zemrës.
Perimet e freskëta, për shkak të përmbajtjes së ulët të yndyrës dhe sheqerit, tretja e të cilave kërkon një prodhim të konsiderueshëm të lëngjeve gastrike.
Drithërat e plota me pak yndyrë. Sasia e madhe e fibrave në drithërat integrale thith lëngjet gastrike të stomakut, duke e bërë më pak të mundshëm fenomenin e refluksit gastroezofageal.

Fruta me përmbajtje të ulët të acidit citrik, si pjepri, dardha, mollë, banane dhe manaferrat, sepse mbajnë nivelin e aciditetit të stomakut brenda vlerave të pranueshme.
Duhet theksuar se ushqimet e sipërpërmendura janë ushqime të mira për ata që vuajnë nga refluksi gastroezofageal, vetëm me kusht që gatimi dhe/ose përgatitja e tyre të respektojë disa rregulla (shih pjesën tjetër).

dietë refluks
Gatim esëll në temperaturë të ulët
Nëse gatuhen ose përgatiten në mënyrë joadekuate, edhe ushqimet e treguara për ata që vuajnë nga refluksi gastroezofageal mund të jenë të dëmshme dhe të shkaktojnë që përmbajtja acidike e stomakut të ngrihet në ezofag.
Për shembull, është kundërproduktive të hani:

Vezë ose perime të skuqura;
Mish i bardhë i kalitur tepër me vaj, salca dhe/ose erëza;
mish i bardhë i pjekur në skarë i gatuar në temperatura shumë të larta;
Fruta me sheqer;
Bukë integrale tepër e thekur;
etj.
Prandaj, në prani të refluksit gastroezofageal nuk kanë rëndësi vetëm llojet e ushqimeve të konsumuara, por edhe mënyrat e gatimit dhe përgatitjes, të cilat duhet të jenë të shëndetshme.
Për shembull, ato përfaqësojnë një zgjedhje fituese:

Gatim me petë për peshk ose mish pa dhjamë;
Gatim me avull për perime;
Mish i bardhë i pjekur në skarë, i gatuar në temperatura të ulëta (më pas do të jetë shqetësimi i konsumatorit që të mos hajë ndonjë pjesë të djegur);
Konsumimi i papërpunuar dhe me pak vaj të perimeve të stinës;
Konsumimi i frutave natyrale, pa sheqer të shtuar;
Veshja e makaronave me salca perimesh të ziera në avull dhe pak vaj, në vend të lëngjeve të pasura me yndyrna dhe shije;
etj.
Kuriozitet
Kur ata që vuajnë nga refluksi gastroezofageal hanë ushqim të papërshtatshëm ose të gatuar në mënyrë joadekuate, trupi i tyre, duke filluar nga stomaku, shfaq njëfarë zhgënjimi përmes simptomave, të cilat përfshijnë, përveç urthit klasik në zonën retrosternale dhe regurgitimit të acidit. , të tilla si vështirësi në gëlltitje, dhimbje gjoksi, dhimbje të fytit, ngjirurit e zërit, erë e keqe e gojës etj.

Përtypni mirë dhe ngadalë
Për të plotësuar një tablo që tashmë përfshin një dietë të ekuilibruar, zgjedhjen e ushqimeve të duhura dhe përdorimin e metodave të shëndetshme të gatimit, kontribuon edhe qetësia me të cilën konsumohen vaktet.

Në fakt, të ngrënit mirë (“mirë” në kuptimin e shëndetshëm) nuk mjafton, është gjithashtu e nevojshme të përtypni ngadalë dhe të gëlltisni me kujdes.
Sigurisht, një ndihmë për adoptimin e një qasjeje të tillë ndaj ushqimit vjen nga frekuentimi i mjediseve të qeta dhe relaksuese gjatë vakteve.

Kuriozitet
Dieta e gastritit bazohet, në një pjesë të madhe, në të njëjtat rregulla të thjeshta si dieta e refluksit gastroezofageal, e paraqitur në këtë artikull.

Konkluzione
Një dietë si ajo e përshkruar më sipër, e ndërmarrë në shenjat e para të refluksit gastroezofageal (aciditet, regurgitim acid, shqetësim gastrik etj.), mund të parandalojë që ky i fundit të shfaqet me një qëndrueshmëri të caktuar dhe të marrë konturet e një çrregullimi kronik.

Shmangia e kronikës së refluksit gastroezofageal është e rëndësishme, sepse prej tij mund të lindin komplikime të rëndësishme, si ulçera e ezofagut, stenoza e ezofagut dhe ezofag Barrett.
Prandaj, në dritën e kësaj dhe të asaj që është thënë në pjesët e mëparshme të këtij artikulli, në një kontekst të refluksit gastroezofageal, dieta është një gur themeli i terapisë dhe parandalimit.

Muskuli i poshtëm i ezofagut mund të dobësohet nga faktorë të tjerë përveç ushqimit. Rekomandimet e mëposhtme mund të jenë të dobishme në reduktimin e simptomave:

Ndaloni përdorimin e duhanit në të gjitha format. Nikotina dobëson muskulin e poshtëm të ezofagut.
Shmangni çamçakëzin dhe karamele të forta. Ato rrisin sasinë e ajrit të gëlltitur, i cili, nga ana tjetër, çon në belçim dhe refluks.
Mos u shtrini menjëherë pas ngrënies. Shmangni ushqimet e vona të mbrëmjes.
Shmangni veshjet e ngushta dhe përkuljen pas ngrënies.
Hani pjesë të vogla dhe të shpeshta të ushqimit dhe snack nëse është e nevojshme.
Humbni peshë nëse jeni mbipeshë. Obeziteti çon në rritje të refluksit.
Ngrini kokën e shtratit gjashtë deri në tetë centimetra për të parandaluar refluksin kur flini. Jastëkët shtesë, në vetvete, nuk janë shumë të dobishëm.
Ushqimet e mëposhtme përkeqësojnë refluksin e acidit dhe duhen shmangur:
ushqime të yndyrshme ose të skuqura
mente dhe ereza te ndryshme
qumësht i plotë
vajra
cokollate
ushqime me krem ose supa
shumica e ushqimeve të shpejta
Ushqimet e mëposhtme irritojnë një ezofag të poshtëm të përflakur dhe mund të kenë nevojë të kufizohen ose shmangen:
agrume dhe lëngje (grejpfrut, portokall, ananas, domate)
kafe (e rregullt dhe pa kafeinë)
pije të gazuara me kafeinë
çaj
pije të tjera me kafeinë
Ushqimet pikante ose acide mund të mos tolerohen nga disa individë.

Tabela. Çfarë lloj ushqimesh indikohen dhe cilat jo, në prani të refluksit gastroezofageal?

 

PRODUKTI                                                   TE LEJUARA                                                      TE PALEJUARA

Qumështi dhe produktet e tij         Qumësht i skremuar, me maksimum 2% yndyrë.         Qumësht i plotë dhe qumësht me një
Kos pa yndyre                                                          përmbajtje yndyre prej ≥ 4%.                                                                                                                                                                    Çokollatë me qumësht.
Perimet                                                      Shumica e perimeve                                           Domate të papërpunuara. perimet të                                                                                                                                                                  skuqura

Fruta                                          Frutat me përmbajtje të ulët të acidit citrik         Agrumet (p.sh. portokall, grejpfrut, limon, etj.).                               (p.sh. mollë, pjepër, dardha, manaferra, banane, pjeshkë, etj.).                            Ananasi.

Bukë dhe drithëra                      Të gjitha preparatet me pak yndyrë.           Preparate të kombinuara me qumësht dhe derivate                                                                                                                                   qumështi. Preparate me shumë yndyrë. Buka e thekur
Misherat                                             Mish pa dhjame                          Mishrat me yndyrë (p.sh. sallam, proshutë, lëkurë pule, etj.).

Yndyrnat dhe vajrat                         sasi të vogla, mundësisht                   sasi të mëdha, pavarësisht nëse është me origjinë                                                                          me origjinë bimore.                             shtazore apo bimore.

Ëmbëlsirat                     Të gjitha ëmbëlsirat pa ose me pak yndyrë          Ëmbëlsirat e përgatitura me vaj dhe/ose yndyrë (p.sh.                                                             (më pak se 3 gram).                                  gjalpë). Cokollate.

Pije                                Ujë, pije pa kafeinë dhe lëngje frutash jo acide.     Pije me kafeinë, nenexhik, alkool, çaj mente dhe pije të                                                                                                                              gazuara.

Supat                          Të gjitha preparatet pa yndyrë ose me pak yndyrë.     Supat me shtimin e mishit të yndyrshëm, qumështit,                                                                                                                                      vajit

error: Nuk lejohet kopjimi!