Ushqimet që duhet të konsumoni nëse merreni me sport

Ushqimet që duhet të konsumoni nëse merreni me sport

Më poshtë keni një listë ushqimesh që atletët duhet t’i marrin në konsideratë që t’i konsumojnë.

Ushqimet alkalizuese
janë një pjesë integrale e rigjenerimit dhe procesit të riparimit që zë vend gjatë fazës së pushimit pas ushtrimeve. Atletët në kulmin e trajnimit më së shumti preken nga acidoza ose nivele të larta acidike, si ushtrimet e avancuara mund të shkaktojnë ndërtim të acidit laktik në trup. Stresi mund ta përkeqësojë situatën. Ndërtimi  acidik çon në lodhje, dhimbje nyjesh, ngurtësi muskulare si dhe një rritje të rrezikut nga kanceri.

Proteina bimore është superiore ndaj proteinës shtazore në shumë mënyra. Së pari, enzimat natyrale, prezente në proteina, janë të asimiluara dhe përdoren më lehtësisht e  në mënyrë efiçiente sesa proteinat e përpunuara. Së dyti, proteinat bimore kanë një pheash më të lartë se proteinat e “përpunuara”. Shumë ushqime të plota bimore kanë enzimat e tyre të cilat kontribuojnë në tretje të shpejtë dhe efiçiente. Ushqimet me bazë bimore treten më me lehtësi. Sa më shpejt të ekstraktohen nutrientët nga ushqimi, aq më shpejt mbetja eliminohet dhe aq më shpejt mund të përjetoni shëndetin optimal.

Super ushqimet
Ushqimet më poshtë mund të jenë shumë beneficiale ndaj atletëve nëse janë ushqime me cilësi dhe konsumohen në sasi t duhura:

-Ushqimet e pasura në klorofil:
Janë thelbësore në procesin e anti-plakjes. Burimet më të mira janë perimet jeshile dhe klorela. Klorofili ndihmon në mbajtjen e balancës së alkalinës në trup dhe ndihmon në procesin e detoksifikimit. Eshtë burimi më i pasur i acideve nukleikë, e nevojshme për replikimin e RNA-së dhe DNA-së, në natyrë.

-Fibrat:  Ju ndihmon të kontrolloni nivelet e kortizolit në trup duke stabilizuar insulinën. Nivelet e larta të kortizolit parandalojnë aftësinë trupore të rikuperohen plotësisht gjatë gjumit, një pjesë vitale të rigjenerimit. Fibrat gjithashtu sigurohen që mbetjet të largohen nga trupi shpejt.

-Proteinat e plota: Një lehtësues optimal i procesit të rigjenerimit. Proteina Hemp dhe pea janë burime të shkëlqyera. Proteina te hempi është e plotë dhe përmban të dhjeta amino-acidet esencialë. Ky profil amino-acidi përkthehet në funksion imunitar të përmirësuar dhe rikuperim të shpejtë. Ushqimet hemp gjithashtu kanë veti natyrale anti-inflamatore të cilat ndihmojnë në rikuperimin e  dëmtimit të indeve që shkaktohet nga ushtrimet.

-Maca: Kjo perime anti-plakje njihet për rritjen e energjisë, ndihmon në adaptimin ndaj stresit dhe si të balanconi hormonet në mënyrë natyrale. Kur zgjidhni maca, sigurohuni që ta zgjidhni formën e xhelatizuar për rezultate sa më të mira. Kjo eliminon komponentët e niseshtesë që janë të forta për t’u tretur si dhe lejon trupin t’i asimilojë nutrientët më shpejt.

-Fara liri: Acidet yndyrore omega 3 janë vitale për atletët pasi reduktojnë inflamacionin dhe luajnë një rol të rëndësishëm në metabolizimin e yndyrës. Konsumimi i një luge gjelle farash liri do t’i lejojë trupin të djegë yndyrën më shpejt. Për atletët, kjo është shumë e rëndësishme pasi ata kanë nevojë të ruajnë glikogjenin e muskujve.

-Hurma arabie: Një ushqim me glukozë të lartë dhe quhet “energjia e natyrës”. Kur konsumohet, glukoza shpejt konvertohet në glikogjen në mëlçi. Duke mbajtur një furnizim adekuat glikogjeni në të dy muskujt dhe mëlçia është imperative për energji të vazhdueshme. Hurmat e thata, duhet të konsumohen më së miri përpara, gjatë ose direkt pas ushtrimeve. Gjithashtu janë formuese-alkaline.

-Ujë kokosi: Një zvëndës i shkëlqyer për pijet sportive. Përmban elektrolite dhe disa minerale të rëndësishme të nevojshme për një atlet. Uji i kokosit ka kalori të ulëta dhe përmban kalium. Zvëndëson kripën e humbur pas djersitjes.

Uji i kokosit ndihmon sistemin imunitar me veti anti-fungale dhe anti-bakteriale.

Konkluzioni:
Eshtë e rëndësishme që ju si Konsultues Nutricional  të jeni diskretë në rekomandimin e formave të duhura të aktivitetit fizik për klientët. Eshtë e rëndësishme të programoni një program të personalizuar duke marrë parasysh dhe gjendjen shëndetësore të personit në fjalë. Meqënese shumë njerëz nuk kanë vullnetin  e duhur të meren me aktivitete me intensitet të lartë, rekomandimi i ushtrimeve me intensitet të ulët mund t’ju sjellë benefite shumë të mëdha shëndetësore. Ecja e shpejtë për shembull, ofron benefite kardiovaskulare dhe shumë benefite të tjera.

Disa faktorë të përcaktuar duhet të merren në konsideratë kur i jepni njerëzve info mbi rolin e aktivitetit fizik në parandalimin e sëmundjeve dhe asistencës në selektimin e tipit të duhur të ushtrimeve. Programi duhet të dizenjohet bazuar në limitimet dhe karakteristikat e aktivitetit që përmirësojnë shëndetin.

Klientit duhet t’i jepet udhezime se si t’i performojë këto ushtrime me kujdes për të reduktuar dëmtimet që mund të ndodhin nga pakujdesia. Pacienti duhet të inkurajohet dhe t’i vendosen disa qëllime për arritjen e objektivave. Fillestarët duhet të fillojnë me ushtrime të lehta dhe jo intensive. Një qëllim afatshkurtër është që të paktën të angazhoheni me aktivitet fizik,3 herë në javë me së paku 30 minuta.
Konsulentët nutricionalë që nuk munden të dizenjojnë një program efektiv ushtrimesh, mund t’i referojnë klientët te dikush më i specializuar. Eshtë shumë e vështirë të jepni këshilla fitnesi kur konsultuesi nuk është fizikisht aktivë. Mënyra më e mirë që të bëheni një ekspert është të eksperimentoni me forma të ndryshme ushtrimesh.

error: Nuk lejohet kopjimi!