Teste dhe diagnoza për alergjitë sezonale

Teste dhe diagnoza për alergjitë sezonaleHapi i parë në diagnozën e alergjive sezonale është ekzaminimi nga mjeku. Pyetjet e para që doktori juaj do t’ju pyesë janë:
– A tregojnë simptomat tuaja një model sezonal?
– A është ky model në përputhje me ekspozimin ndaj pjalmit rajonal apo për sporeve në myk? A luhaten ato me polenin lokal ose me numërimin e sporeve?

Ekspozimi i polenit ka si tendecë të rritet më së shumti në ditë të thata, me erë dhe reduktohet në ditët me shi. Sporet e mykut, megjithatë, janë shumë më të ndryshueshme, disa rriten para stuhive, të tjerë rriten me temperaturat e ngrohta. Ka pothuajse 200 lloje të mykut alergjik, të cilat prodhojnë rreth 150 alergjenikë të njohur njerëzorë. Ndryshe nga ekspozimi i polenit, i cili është rreptësisht sezonal, ekspozimi i mykut mund të ndodhë në më shumë se një sezon, në varësi të specieve të mykut.

Hapat e rradhës për testin e alergjisë janë testet e lëkurës dhe të gjakut.

Testet e alergjive të lëkurës
Ekzistojnë dy lloje të testeve të lëkurës. Me secilin lloj, një solucion i holluar që përmban një sasi të vogël të një alergjeni specifik futet në shtresën e jashtme të lëkurës.
Me një shpim, gërvishtje ose test, një pikë e ekstraktit alergjik vendoset në lëkurë dhe një instrument i mprehtë thyen sipërfaqen e lëkurës për të lejuar që një sasi e vogël të depërtojë. Me një test intradermal, një sasi e vogël e ekstraktit injektohet vetëm nën sipërfaqen e lëkurës me një gjilpërë shumë të hollë.

Reagimi zakonisht kontrollohet pas 15 minutash. Në të dy rastet, një rezultat “pozitiv”, që nënkupton një përgjigje alergjike, kërkon zhvillimin e një “të djegure”, e cila është një gungë e kuqe, e ngritur dhe nganjëherë shkakton kruarje në vendin e injektimit dhe një “shpërthim”, një zonë e zgjeruar e skuqjes që rrethon “djegien”. Sa më i madh të jetë reagimi vizualisht, aq më e rëndë është përgjigja alergjike. Këto reaksione janë për shkak të çlirimit të histamines dhe substancave të tjera të shkaktuara nga ekspozimi ndaj alergjenëve. Medikamentet alergjike duhet të ndërpriten së paku 24 orë para testimit ose mund të ndodhë një rezultat i gabuar-negativ. Rezultatet e testeve të lëkurës duhet të krahasohen me përgjigjet ndaj kontrolleve pozitive dhe negative sepse ndjeshmëria e lëkurës ndaj vetë injektimit, që nuk lidhet me alergjenin që injektohet, varion shumë te njerëzit. Disa njerëz thjesht kanë lëkurë shumë të ndjeshme.

Testet e alergjisë së gjakut

Testet e gjakut kërkojnë praninë e antitrupave IgE ndaj alergjenikeve specifikë që testohen ose në një panel të alergjeneve të mundshëm. Dy metodat e përdorura janë RAST (test radioallergosorbent) dhe ELISA (analiza e imunosorbentëve të enzimave). Me secilën metodë, një sasi e vogël e serumit të gjakut të pacientit përzihet me një ekstrakt të pastruar dhe të përgatitur posaçërisht të alergjenëve të testit. Gjurmuesit fluoreshentë ose radioaktivë më pas përcaktojnë nëse ekzistojnë antitrupa të IgE –së që lidhen me alergjenë specifikë.

Testimi i lëkurës dhe testimi i gjakut mund të identifikojë praninë e hipertensionit të Tipit 1 ndaj alergjenëve të zgjedhur, por ato nuk mund të përcaktojnë nëse simptomat e një personi janë rezultat i një reagimi alergjik, i cili është i përcaktuar klinikisht bazuar në reagimin ndaj trajtimit.

Testimi i provokimit është metoda e vetme e testimit që mund të përcaktojë nëse simptomat e një personi të përvojave të tij janë rezultat i ekspozimit ndaj alergjenit të veçantë që testohet. Ndonjëherë një test i lëkurës do të provokojë simptoma si tështima në një person me astmë. Kjo është një formë e provokimit. Me teste provokimi bronkial ose nazal, një solucion i alergjenit hidhet në hundë ose mushkëri, në mënyrë që të matet reagimi. Për shkak të rrezikut të reaksioneve serioze të padëshiruara, testet e provokimit bëhen vetëm nën kushte të kontrolluara me kujdes, të tilla si një eksperiment kërkimor.

error: Nuk lejohet kopjimi!