Studimi i ri dhe lajm i mirë, pirja e kafes ndikon drejtpërdrejtë te mëlçia

Studimi i ri dhe lajm i mirë, pirja e kafes ndikon drejtpërdrejtë te mëlçia

Një studim i kryer në Mbretërinë e Bashkuar, ka zbuluar se konsumi i kafesë shoqërohet me një rre zik të ulur të sëmu ndjeve të mëlçisë. Ky studim zbuloi se personat që konsumojnë kafe kishin 21 % rre zik më të ulët për sëmu ndjet e mëlçisë dhe 49 % rre zik më të ulët të humbjes së jetës nga sëmundja kronike e mëlçisë.

Ndërsa përfitimet shëndetësore dukeshin më të larta tek njerëzit që pinin kafe të bluar. Sipas studiuesve, kafeja e bluar përmban nivelet më të larta të disa përbërësve që mendohet se mbrojnë nga sëmundja e mëlçisë.

Edhe pse studiuesit ende po mësojnë se si kafeja mund të luf tojë sëmundjen e mëlçisë, ata dyshojnë se kjo është për shkak të vetive anti-inflamatore ose anti-fibrotike. Ato thonë se kafeja mund të përdoret si një mënyrë e përballueshme, për të ndihmuar në uljen e rrez ikut të zhvillimit të sëm undjeve të mëlçisë.

Kafeina dhe shëndeti i mëlçisë – Ky studim shton provat në rritje se kafeja ofron përfitime për shëndetin e mëlçisë. Shumë studime të mëparshme tregojnë për një rrezik më të ulët të cerozës, përmirësime të sëmundjes së mëlçisë yndyrore, nivele më të ulta të shtrimit në spital dhe vdekshmërisë nga ceroza.

Gjithashtu studimet kanë treguar se konsumi i kafesë është i lidhur me uljen e niveleve të enzimave të mëlçisë. Nivelet e larta të enzimave të mëlçisë ndonjëherë mund të jenë shenjë e inflamacionit ose dëmtimit të mëlçisë.

Sipas studiuesëve është e vështirë të përcaktohet se si dhe pse, kafeja mund të luf tojë sëmu ndjen e mëlçisë. Dhe sipas tyre mund të ketë edhe faktorë të tjerë kontribues që nuk janë identifikuar ende. Prandaj nevojiten më shumë kërkime për të mësuar sesi kafeja, mund të përmirësojë problemet e mëlçisë.

Sa kafe duhet të pini? Ekspertët rekomandojnë një deri në dy filxhanë me kafe të zezë, në ditë. Njerëzit që shfaqin urth ose kanë probleme gastrointestinale duhet të përshtasin konsumin e sasisë së kafesë në varësi të tolerancës që kanë.

Përveç kësaj, njerëzit me sëmundje të rënda kardiake ose presion të lartë të gjakut duhet të shmangin kafenë e tepërt nëse përkeqëson gjendjen e tyre.

 

error: Nuk lejohet kopjimi!