Shtatzënia dhe mbipesha: Njihni rreziqet

Shtatzënia dhe mbipesha: Njihni rreziqet

 

Shqetësoheni për shtatzëninë dhe mbipeshën? Kuptoni rreziqet e mbipeshes gjate shtatzanise – plus hapat per te promovuar nje shtatzani te shendetshme.

Të qenit obez gjatë shtatëzanisë mund të ketë një ndikim të madh në shëndetin tuaj dhe shëndetin e foshnjës tuaj. Mësoni në lidhje me ndërlikimet e mundshme, rekomandimet për rritjen e peshës dhe çfarë mund të bëni për të promovuar një shtatzëni të shëndetshme.

Çfarë konsiderohet obezitet?

Obeziteti përcaktohet si një sasi e tepërt e dhjamit në trup. Një matje e bazuar në lartësinë dhe peshën – e quajtur indeksi i masës trupore (BMI) – shpesh përdoret për të përcaktuar nëse një person është obez.

Statusi i peshës BMI

Nën 18.5 nënpeshë

18,5-24,9 Normal

25,0-29,9 Mbipesha

30.0-34.9 obez (Klasa I)

35.0-39.9 obezë (Klasa II)

40.0 dhe mbipesha ekstreme (Klasa III)

A mund të ndikojë mbipesha në aftësinë time për të mbetur shtatzënë?

Të jesh obez mund të dëmtojë pjellorinë tënde duke penguar ovulacionin normal. Edhe tek gratë që ovulojnë rregullisht, aq më i madh është BMI, aq më gjatë duket se duhet të mbetet shtatzënë. Obeziteti gjithashtu mund të ndikojë në rezultatin e fekondimit in vitro (IVF). Ndërsa BMI-ja juaj rritet, po kështu rritet rreziku i IVF i pasuksesshëm.

Si mund të ndikojë mbipesha në shtatzëninë time?

Të qenit obez gjatë shtatëzënësisë rrit rrezikun e komplikimeve të ndryshme të shtatëzanisë, duke përfshirë:

Rreziku i abortit, probleme gjtae shtatezanise

Diabeti gestacional

Një ndërlikim shtatëzënie karakterizohet nga presioni i lartë i gjakut dhe shenjat e dëmtimit të një sistemi tjetër organi, shpesh veshkat (preeklampsia)

Mosfunksionim kardiak

Apnea e gjumit

Një lindje e vështirë vaginale

Nevoja për një seksion C dhe rreziku i ndërlikimeve të seksionit C, siç janë infeksionet e plagës

Si mund të ndikojë mbipesha tek fëmija im?

Obeziteti gjatë shtatëzanisë mund të shkaktojë probleme të ndryshme shëndetësore për një fëmijë, duke përfshirë:

Të jesh dukshëm më i madh se mesatarja (makrosomia e fetusit) dhe të kesh më shumë yndyrë në trup sesa normalja, gjë që rrit rrezikun e sindromës metabolike dhe mbipeshës së fëmijëve

Të kesh defektet e lindjes – dhe mbipesha e bën më të vështirë zbulimin e këtyre kushteve me ultratinguj

Sa peshë duhet të fitoj gjatë shtatëzanisë?

Pesha juaj para shtatzanisë dhe BMI, si dhe shëndeti juaj dhe shëndeti i foshnjës tuaj, të gjitha luajnë role në përcaktimin e peshës që ju duhet të fitoni gjatë shtatëzanisë. Punoni me ofruesin e kujdesit shëndetësor për të përcaktuar se çfarë është më e mira në rastin tuaj dhe për të menaxhuar peshën tuaj gjatë gjithë shtatëzanisë.

Filloni duke marrë parasysh këto udhëzime të përgjithshme për shtimin në peshë të shtatëzanisë dhe mbipesha:

Shtatzënia e vetme. Nëse jeni obeze dhe keni një fëmijë, shtimi i rekomanduar në peshë rreth 5 deri në 9 kilogram.

Shtatzënia e shumëfishtë. Nëse jeni obez dhe keni binjakë ose shumëfish, shtimi i rekomanduar në peshë është rreth 11 deri në 19 kilogram ose 25 deri në 42 paund.

Për gratë që janë jashtëzakonisht obeze, fitimi më pak se sasia e rekomanduar ose humbja e peshës gjatë shtatëzanisë mund të ulë rrezikun e lindjes së një foshnje, pesha e të cilit është më e madhe se ajo e 90 përqind për moshën gestacionale (e madhe për moshën gestacionale), gjendje e njohur si makrosomia e fetusit. Sidoqoftë, hulumtimet sugjerojnë se humbja e peshës ose fitimi shumë pak gjatë shtatëzanisë gjithashtu rrit rreziqet e lindjes së parakohshme dhe lindjes së një fëmije, pesha e të cilit është më e vogël se përqindja e 10-të për moshën gestacionale (e vogël për moshën gestacionale).

Në vend që të rekomandojë që të fitoni një sasi të veçantë të peshës gjatë shtatëzanisë, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund t’ju nxisë të përqendroheni në shmangien e shtimit të peshës së tepërt gjatë shtatëzanisë.

 

A do të më duhet kujdes i specializuar gjatë shtatëzanisë?

Nëse jeni obeze, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do të monitorojë nga afër shtatzëninë. Ai ose ajo mund të rekomandojë:

Testimi i hershëm për diabetin gestacional. Për gratë me rrezik mesatar nga diabeti gestacional, një test ekzaminimi i quajtur testi i sfidës së glukozës bëhet shpesh midis javëve 24 dhe 28 të shtatëzanisë. Nëse jeni i trashë, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të rekomandojë testin e shqyrtimit në vizitën tuaj të parë prenatale. Nëse rezultatet e testit janë normale, ju ka të ngjarë të përsërisni testin e shqyrtimit midis javëve 24 dhe 28 të shtatëzanisë. Nëse rezultatet janë jonormale, do t’ju duhet testime të mëtejshme. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund t’ju këshillojë për monitorimin dhe kontrollin e sheqerit në gjak.

Ndryshimet në ekografinë tuaj fetale. Një ultratingull standard i fetusit bëhet zakonisht midis javëve 18 dhe 20 të shtatëzanisë për të vlerësuar anatominë e një foshnje. Për shkak se valët e ultrazërit nuk depërtojnë lehtësisht në indet e dhjamit të barkut, megjithatë, mbipesha gjatë shtatëzanisë mund të ndërhyjë në efektivitetin e ultrazërit të fetusit. Ju mund të keni nevojë për një sonograf me përvojë, një provim të përsëritur ose një ultratingull që përdor pajisje më të përparuara.

Shqyrtimi për apnea obstruktive të gjumit. Kjo është një çrregullim potencialisht serioz i gjumit që bën që frymëmarrja të ndalet vazhdimisht dhe të fillojë gjatë gjumit. Gratë që kanë apne obstruktive të gjumit gjatë shtatëzanisë janë në rrezik të rritur nga preeklampsia dhe komplikime të tjera. Ju ka të ngjarë të kontrolloheni në vizitën tuaj të parë prenatale. Nëse dyshohet apnea obstruktive e gjumit, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund t’ju drejtojë tek një specialist i ilaçeve të gjumit për vlerësim dhe trajtim të mundshëm

Çfarë hapash mund të ndërmarr për të promovuar një shtatëzani të shëndetshme?

 Ju mund të kufizoni ndikimin e mbipeshes në shtatzëninë tuaj dhe të ndihmoni në sigurimin e shëndetit tuaj dhe shëndetit të foshnjës tuaj. Për shembull:

Programoni një takim paraprak. Nëse jeni mbipeshe dhe po mendoni të mbeteni shtatzënë, bisedoni me ofruesin e kujdesit shëndetësor. Ai ose ajo mund të rekomandojë një vitaminë paramatalale të përditshme dhe t’ju referojë tek ofruesit e tjerë të kujdesit shëndetësor – të tilla si një dietolog i regjistruar ose një specialist i mbipeshes – të cilët mund t’ju ndihmojnë të arrini një peshë të shëndetshme para shtatzënisë.

Kërkoni kujdes të rregullt prenatal. Vizitat prenatale mund të ndihmojnë ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor të monitorojë shëndetin tuaj dhe shëndetin e foshnjës tuaj. Tregoni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për çdo gjendje mjekësore që keni – të tilla si diabeti, presioni i lartë i gjakut ose apnea e gjumit – dhe diskutoni se çfarë mund të bëni për t’i menaxhuar ato.

Mbani një dietë të shëndetshme. Punoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor ose me një dietolog të regjistruar për të mbajtur një dietë të shëndetshme dhe për të shmangur shtimin e peshës së tepërt. Mbani në mend se gjatë shtatëzënësisë, do t’ju duhet më shumë acid folik, kalcium, hekur dhe lëndë ushqyese të tjera thelbësore. Një vitaminë e përditshme prenatale mund të ndihmojë në plotësimin e boshllëqeve. Këshillohuni me ofruesin e kujdesit shëndetësor nëse keni nevoja të veçanta ushqyese për shkak të një gjendje shëndetësore, siç është diabeti.

Beni aktivitet fizik. Konsultohuni me ofruesin e kujdesit shëndetësor për mënyrat e sigurta për të qëndruar aktiv fizikisht gjatë shtatëzanisë, të tilla si ecja, noti ose të bëni gjimnastikë me ndikim të ulët.

Shmangni substancat e rrezikshme. Nëse pini duhan, pyesni ofruesin e kujdesit shëndetësor që t’ju ndihmojë të hiqni dorë. Alkooli dhe ilaçet e paligjshme janë gjithashtu jashtë kufijve. Merrni rregullisht ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor para se të filloni ose të ndaloni marrjen e ndonjë medikamenti ose shtese.

Obeziteti gjatë shtatëzanisë mund të rrisë rrezikun e komplikimeve për ju dhe fëmijën tuaj. Për të lehtësuar ankthin tuaj, punoni ngushtë me ofruesin e kujdesit shëndetësor. Ai ose ajo mund të ju ndihmojë të shmangni shtimin e peshës së tepërt, të menaxhoni çdo gjendje mjekësore dhe të monitoroni rritjen dhe zhvillimin e foshnjës tuaj.

error: Nuk lejohet kopjimi!