Shkaqet dhe pasojat e të ngrënit gjatë natës

Shkaqet dhe pasojat e të ngrënit gjatë natës

Një studim i fundit nga Universiteti Federico II i Napolit ka treguar se kohëmatësi i urisë tek meshkujt është “më i keq” se ai i femrave. Në fakt, të dy gjinitë ndryshojnë jo vetëm në shijet dhe sasitë e ushqimit të konsumuar, por edhe në kohën e ditës dhe momentin e dedikuar për marrjes së ushqimit. Kjo padyshim ka efekte në shëndet, si mbipesha, shtimi në peshë, fillimi i sëmundjeve të zemrës dhe diabeti. Nga rezultatet shkencore të raportuara nga studiuesit duket se meshkujt kanë një prirje për të konsumuar ushqim në orët e mbrëmjes, duke rrezikuar komplikime më të mëdha metabolike, krahasuar me gratë që hanë më shpesh në gjysmën e parë të ditës.

Pse burrat hanë natën
Shkaqet mund të jenë nga më të ndryshmet, nga stresi te ritmi gjumë-zgjim. Duket se është pikërisht ora e ndryshme biologjike, e vendosur në hipotalamus, ajo që përcakton ndryshimin midis zakoneve të burrave dhe grave. Ora biologjike, siç dihet, menaxhon ritmet e ditës, duke përfshirë edhe atë të urisë, të shënuar nga ndryshimet e metabolizmit gjatë ditës.

Studiuesit nga Departamenti i Endokrinologjisë i Universitetit Federico II të Napolit u fokusuan pikërisht në këto dallime për të kuptuar se sa ndikoi kohëmatësi i urisë midis burrave dhe grave. Rezultati: 47% e femrave e përqendrojnë konsumin e ushqimit në pjesën e parë të ditës kundrejt 33% të meshkujve. Për mbrëmjen, nga ana tjetër, është 46% e femrave krahasuar me 63% e meshkujve.

Pse jeni më të uritur në mbrëmje dhe çfarë përfshin.

Gjatë Kongresit të Parë Kombëtar të “Endokrinologjisë Gjinore”, të promovuar dhe organizuar nga Shoqata Italiane e Endokrinologjisë (SIE) në Napoli, u prezantua rezultati i një studimi mbi momentin në të cilin konsumohen vaktet gjatë ditës dhe pasojat e tij trupin, tek meshkujt dhe femrat. Në veçanti, është demonstruar se sa e rëndësishme është mbajtja e një peshe të shëndetshme. Për këtë arsye është thelbësore sinkronizimi i vakteve me orën biologjike, një lloj kohëmatësi i brendshëm, i cili rregullon ritmet e urisë, të gjumit etj.

Prandaj, koha më e mirë për të marrë ushqim është pjesa e parë e ditës kur nivelet e kortizolit janë më të larta dhe kërkesa ditore për energji është më e madhe. Në këtë drejtim: 47% e femrave e përqendrojnë konsumin e ushqimit në pjesën e parë të ditës kundrejt 33% të meshkujve. Për mbrëmjen është 46% e femrave kundrejt 63% e meshkujve. Për këtë arsye, femrat priren të ndjekin ritmet e diktuara nga ora biologjike, me efekte më pozitive për metabolizmin dhe ruajtjen e një peshe të shëndetshme.

Burrat, nga ana tjetër, priren të hanë vonë, kur nivelet e kortizolit janë në nivelin më të ulët. Kjo çon në pasoja metabolike që nuk janë në përputhje me orarin biologjik, me pasojë një rrezik më të madh të zhvillimit të obezitetit, diabetit dhe sëmundjeve të zemrës. Shumica e nevojave për kalori, siç tregojnë specialistët, duhet të futen në pjesën e parë të ditës, afërsisht në orën 15-16, për t’u ulur gradualisht.

Shkaqet e të ngrënit gjatë natës
pabarazitë hormonale
dietë e pabalancuar për sa i përket lëndëve ushqyese dhe marrjes së kalorive
rutina e gabuar e ushqimit
stresi
mungesa e melatoninës dhe serotoninës.
shkaqe psikologjike si depresioni, stresi dhe ankthi për të cilat ushqimi duket se ka një efekt qetësues të menjëhershëm.
Bëhet fjalë për sindromën e të ngrënit të natës, (NES) e cila përgjithësisht kombinon një çrregullim të gjumit dhe humorit me një çrregullim të të ngrënit, kur zgjoheni vazhdimisht dhe në mënyrë të përsëritur gjatë natës, gjatë orëve të destinuara për të fjetur, për të konsumuar ushqim, më së shpeshti junk ushqim, të paketuar dhe ushqim industrial, pa ndonjë uri të vërtetë. Veprimi shpesh ka një efekt ngushëllues dhe të kënaqshëm, menjëherë, por përfshin rreziqe të dukshme për shëndetin.

Rreziqet e ushqyerjes gjatë natës
Shtimi në peshë dhe obeziteti
Diabeti
Sëmundjet e zemrës
Rritja e niveleve të kolesterolit
Nivele të larta të sheqerit në gjak
Apatia
Ngadalësimi i metabolizmit
sindroma metabolike
Lodhje dhe rraskapitje gjatë ditës
Çrregullime të gjumit

Disa studime shkencore sugjerojnë se shtimi në peshë është një nga rreziqet kryesore të konsumimit të ushqimit gjatë natës. Jo vetëm kaq, por edhe rreziku i zhvillimit të diabetit dhe sëmundjeve të zemrës rritet. Natën, nivelet e glukozës dhe insulinës në gjak rriten më shumë, por edhe kolesteroli dhe trigliceridet.

Nëse e përfundoni ditën vonë, edhe nëse specialistët rekomandojnë gjithmonë të hani vaktin tuaj të mbrëmjes jo më vonë se ora 20:00, për të mundësuar tretje të saktë, mund të sillni në tryezë një vakt të lehtë, me pak yndyrë dhe të pasur me proteina. Sidoqoftë, sindroma e të ngrënit gjatë natës nuk i referohet konsumimit të ushqimit në orët para gjumit, por gjatë orëve që duhet t’i kushtohen gjumit, me ashensorë që synojnë futjen e ushqimit.

error: Nuk lejohet kopjimi!