Rreziqet që lidhen me mbipeshën

Rreziqet që lidhen me mbipeshën

Përpara se të shqyrtojmë rreziqet që lidhen me mbipeshën dhe obezitetin, është e nevojshme të kujtojmë se sëmundjet metabolike që lidhen me obezitetin shoqërohen me një përgjigje kronike inflamatore të karakterizuar nga një prodhim jonormal i citokineve, nga rritja e molekulave të fazës akute dhe nga aktivizimi i inflamacionit.

Një tipar shumë interesant i përgjigjes inflamatore që shfaqet në prani të obezitetit është se ai duket se shkaktohet dhe qëndron kryesisht në indin dhjamor, megjithëse vende të tjera kritike metabolike mund të përfshihen gjithashtu gjatë rrjedhës së sëmundjes. Ndërsa roli i adipociteve në rrugët metabolike është i qartë, pak është kuptuar për rolin e tyre në inflamacion.

Pas ekzaminimit të kujdesshëm, është treguar se adipocitet dhe lloje të ndryshme të qelizave të sistemit imunitar si makrofagët kanë role të ngjashme në rrugë të tilla si aktivizimi i komplementit dhe prodhimi inflamator i citokinës.

Siç dihet tani në SHBA, në Evropë miliona njerëz janë mbipeshë ose obezë; Kjo e dhënë bën që mbipesha dhe mbi të gjitha obeziteti të konsiderohet si një “sëmundje sociale” e cila shoqërohet në mënyrë të pashmangshme me një rritje të sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë së subjekteve të prekur.

Një rishikim i studimeve botërore ka treguar se kostoja sociale e obezitetit dhe sëmundjeve të lidhura me to, paraqet një problem jashtëzakonisht aktual për ata që janë përgjegjës për menaxhimin e shëndetësisë.

Është treguar se obeziteti dhe në një farë mënyre edhe mbipesha shoqërohen shpesh me këto patologji:

Diabeti i tipit 2 ose intoleranca ndaj glukozës ose rezistenca ndaj insulinës
Hipertensioni
Dislipidemia (hipertrigliceridemia – hiperkolestrolemia)
Patologjitë kardiovaskulare dhe vdekshmëria e përgjithshme
Kolelitiaza
Mëlçia e dhjamosur
Patologjitë osteo-artikulare (inflamatore, reumatike dhe artroza)
Patologjia e frymëmarrjes (ulje e vëllimit të mushkërive dhe apnea e gjumit)
Patologjia e gonadave dhe sindroma e vezores policistike (PCOS) + prolapsi gjenital
Tumoret e mitrës (endometrium), gjirit dhe zorrës së trashë

error: Nuk lejohet kopjimi!