“Qumështi” vegjetal a mundet të zëvendësojë qumështin e lopës?

“Qumështi” vegjetal a mundet të zëvendësojë qumështin e lopës?

Moda  e kohëve të fundit dhe disa besime etiko-ideologjike kanë favorizuar, gjatë viteve të fundit, përhapjen dhe konsumin në rritje të qumshtit vegjetal (p.sh. “qumështi” i sojës, “qumështi” i orizit, “qumështi” i bajames, etj.), që konsiderohet nga shumë njerëz me cilësi më të lartë se qumështi  i lopës dhe përdoret shpesh si zëvendësuesi i tij i drejtpërdrejtë. Për të konfirmuar pamundësinë e krahasimit të këtyre pijeve vegjetale me qumështin e vërtetë, ekziston një standard i BE-së që ndalon emërtimin e “qumështit” të të gjitha pijeve që nuk janë me origjinë shtazore pasi, nga pikëpamja ushqyese, qumështi i kafshëve dhe pijet vegjetale nuk janë të krahasueshme , as të këmbyeshme me njëri-tjetrin . Asnjë pije vegjetale nuk mund të ofrojë të njëjtat lëndë ushqyese me të njëjtën biodisponibilitet si qumështi i kafshëve, veçanërisht proteinat thelbësore dhe kalciumin . Prandaj, besimi se “qumështi” vegjetal mund të zëvendësojë qumështin e lopës është plotësisht i lirë nga themelet shkencore .

E vërteta shkencore:

Karakteristikat e “qumështit” vegjetal. Konsumimi i pijeve vegjetale aktualisht është në rritje për shkak të vetive të tyre të dobishme të supozuara, dhe besimit se laktoza (sheqeri i qumështit të lopës) është i dëmshëm për këdo dhe jo vetëm për ata që janë me të vërtetë intolerantë , e konfirmuar  nga analizat e besueshme klinike . Këto pije, edhe pse nuk përmbajnë laktozë, kolesterol dhe proteina shtazore, ende mund të shfaqin alergji drejt alergeneve të tjerë në lëndët më të ndjeshme. Për më tepër, në disa pije vegjetale ushqyesit tipikë të qumështit të lopës shtohen artificialisht, siç janë kalciumi dhe vitaminat , të cilat përndryshe do të ishin në sasi të vogla dhe të papërfillshme ose mund të munginin plotësisht: këto shtesa, në përgjithësi, nuk kanë të njëjtën efektivitet ushqyes sikundër ndodhen natyrisht të pranishëm në të, si në rastin e qumështit të vërtetë .

Karakteristikat e qumështit të lopës: Qumështi i lopës është një burim i lëndëve ushqyese thelbësore për shëndetin e organizmit, ai nuk mund të quhet ushqim i plotë, por sigurisht që është më i afërti me ekuilibrin ushqyes të nevojshëm për qeniet njerëzore. Ai sjell proteina, përfshirë 9 aminoacidet thelbësore , minerale shumë të rëndësishme si kalcium , zink dhe selen , vitamina A dhe vitamina B, në veçanti B12 . Disa ushqime i ruajnë të gjitha këto veti të paprekura, si në rastin e Grana Padano PDO , një koncentrat i qumështit të lopës i cili, megjithatë, siguron më pak yndyrë sesa ato të qumështit të plotë me të cilin ai është prodhuar – pasi ai është  pjesërisht I skremuar gjatë përpunimit – dhe natyrisht pa laktozë .

Këto lëndë ushqyese, ndryshe nga ato të pijeve vegjetale,  janë shumë të nevojshme për trupin tonë.

Dekreti i BE-së

“Produktet e marra nga bimët nuk mund të tregëtohen me emra të tillë si” qumësht “, ” krem ​​qumështi” ose “pana ​​”, ” gjalpë “, ” djathë ” ose” kos “, të cilat të drejtat e  bashkimit për produktet me origjinë shtazore “.

Mos harroni:

Nga pikëpamja ushqyese, qumështi i lopës nuk mund të zëvendësohet me pijet vegjetale.

error: Nuk lejohet kopjimi!