Probiotikët mund të ndihmojnë në luftimin e rezistencës së antibiotikut

Probiotikët mund të ndihmojnë në luftimin e rezistencës së antibiotikut

Studimi i fundit për hetimin e probiotikëve konkludon se përdorimi i rregullt mund të zvogëlojë nevojën për antibiotikë. Autorët shpresojnë se kjo mund të ndihmojë në zbutjen e rritjes së rezistencës ndaj antibiotikëve.

Sipas përkrahësve të tyre, këto organizma të gjalla tek maja dhe bakteret mund të ndihmojnë në ribalancimin e florës bakteriale që gjendet natyrshëm në zorrën tonë, duke dhënë një mori përfitimesh shëndetësore.

Këto përfitime të mundshme ndryshojnë shumë, dhe, është e rëndësishme të theksohet, jo të gjitha mbështeten nga studimet shkencore.

Sidoqoftë, ka prova të mira që probiotikët mund të lehtësojnë diarrenë akute infektive dhe ka shumë prova që ato madje mund të ndihmojnë në zvogëlimin e simptomave të disa gjendjeve psikiatrike, siç janë depresioni dhe sëmundja obsesive-kompulsive.

Hulumtimet për përfitimet dhe rreziqet e probiotikëve janë ende në fillimet e tyre, por tani duket se ka gjasa që ata një ditë të jenë mjekësisht të dobishëm dhe të mund të përdoren gjerësisht. Për shkak se rëndësia e baktereve të zorrëve është e qartë, çështja është për të kuptuar saktësisht se si ato mund të ndikojnë në shëndetin tonë.

Probiotikë dhe infeksione akute

Ndërhyrjet janë po aq të thjeshta sa të hani një gotë kos, janë tërheqëse për konsumatorët dhe mjekët; megjithatë, kur përzihet me diçka aq komplekse sa mikrobiomi, mbledhja dhe interpretimi i të dhënave mund të jetë sfiduese.

Bakteret e zorrëve vijnë në shumë forma, dhe ato ndikojnë në shumë sisteme të trupit; dhe jo të gjithë i përgjigjen probiotikëve në të njëjtën mënyrë. Të gjitha sa më sipër e bëjnë të vështirë marrjen e përfundimeve të ngurta në lidhje me përfitimet e tyre.
Dëshmitë ekzistuese sugjerojnë se probiotikët mund të zvogëlojnë rrezikun e zhvillimit të infeksioneve të frymëmarrjes dhe gastrointestinale. Probiotikët gjithashtu duken se zvogëlojnë gjatësinë e kohës kur ndodh një infeksion.
Hulumtimi i fundit, i publikuar në Gazetën Evropiane të Shëndetit Publik , I merr këto gjetje një hap më tej. Shkencëtarët donin të zbulonin se duke konsumuar probiotikët regullisht mund të zvogëlonin nevojën për antibiotikë.
Për të forcuar provat ekzistuese, ata kërkuan në të dhënat e studimeve të fundit; detyra e tyre është shqyrtimi i parë sistematik për të eksploruar marrëdhëniet midis përdorimit probiotik dhe përdorimit antibiotik.
Në të gjitha, shqyrtimet e tyre gjetën 12 gjykime relevante të kontrolluara të rastësishme, të gjitha ato që hetonin doza ditore të Lactobacillus dhe Bifidobacterium mbi foshnjat dhe fëmijët.
Analiza pasuese ishte që shkencëtarët arritën në përfundimin se foshnjat dhe fëmijët që morën një shtesë probiotikësh të përditshëm kishti 29 % më pak gjasa për përshkrimin e antibiotikëve. Kur ata përsëritën analizën duke përdorur vetëm studimet me cilësi më të larta, kjo shifër u rrit në 53 për qind.

Zvogëloni antibiotikët me probiotikë

Kërkuesi kryesor Dr. Daniel Merenstein nga departamenti I mjekësisë familjare në shkollën mjeksore të universitetit të Georgetown në Washington beson se rezultatet mund të kenë kuptim në një shkallë më të gjerë.
“Duke pasur parasysh këtë gjetje, është një mënyrë për të zvogëluar përdorimin e antibiotikëve duke përdorur probiotikë në baza të rregullta”.
Ky studim ishte vetëm për infeksionet akute në të rinjtë – kështu siç shpjegon autorja e studimit kryesor Sarah King “nevojiten studime më të gjëra në të gjitha moshat, dhe në veçanti te të moshuarit , për të parë nëse përdorimi i qëndrueshëm I probiotikëve shërben për një zvogëlim në recetat antibiotike”.
“Nëse konfirmohet, gjetjet mund të jenë të rëndësishme dhe mund të ketë një ndikim të madh në përdorimin e probiotikëve në mjekësinë e përgjithshme dhe konsumatorët në përgjithësi”.

Dr. Merenstein shpjegon një teori të tillë, duke thënë: “Ne nuk i njohim të gjitha mekanizmat e probiotikëve por, pasi shumica e sistemit të imunitetit njerëzor gjendet në traktin gastrointestinal, bakteret e shëndetshme që ndodhen aty mund të përjashtojnë patogjenët bakterial të lidhura me infeksionet e zorrëve dhe mund nxis sistemin imunitar për të luftuar të tjerët.
“Ka rreth 2 milionë raste të rezistencës antibiotike çdo vit në rezultatet e Shtabit të Përgjithshëm, duke rezultuar në 23,000 vdekje. Gjetja e mënyrave për të reduktuar rezistencën antibiotike është urgjente; ndoshta probiotikët mund të ofrojnë ndonjë ndihmë të vlefshme

error: Nuk lejohet kopjimi!