Pështyma e tepërt

Pështyma e tepërt


 

Pështyma e tepruar është e njohur edhe si hipersalivacion. Hipersalivimi quhet edhe ptializëm ose sialorrhea. Kjo është një gjendje e të cilës një person ka shumë pështymë në gojë. Kjo mund të jetë si rezultat i pështymës që formohet në gojë dhe derdhet mbi buzën e poshtme, ky fenomen njihet si derdhje e pakontrolluar. Hipersalivimi mund të jetë i vazhdueshëm ose i ndërprerë, i cili varet nga shkaqet. Gjithashtu mund të jetë kronik ose i përkohshëm. Në shumë raste, hipersalivimi mund të shkaktojë ankth social në një person. Kjo nuk është një sëmundje dhe zakonisht, hipersalivacioni është një simptomë e një tjetër gjendje themelore. Kur themi faktorë të tjerë, atëherë duhet ta dini se ata mund të shkojnë nga trajtimi i lehtë tek shkaqet e zakonshme tek sëmundjet e rralla. Ne e dimë se pështyma është një lëng i qartë që prodhohet nga gjëndrat e pështymës në gojën tonë. Pështyma e njomë ushqimin dhe ndihmon në gëlltitjen e tij. Gjithashtu ka enzima të cilat mund të ndihmojnë në tretje. Kjo mund të ndihmojë në shërimin e plagëve dhe largimin e mikrobeve nga goja. Gjithashtu, pështyma mund të parandalojë thatësinë dhe vepron si pengesë ndaj toksinave dhe irrituesve të tjerë. Është vlerësuar se mesatarisht një person i shëndetshëm prodhon mes 0.75 dhe 1.5 litra pështymë çdo ditë. Prodhimi i pështymës është më i lartë te një person që është duke ngrënë dhe është më i ulët kur ai fle. Kur ne kemi shumë pështymë, atëherë kjo mund të shkaktojë probleme në të ngrënit dhe në të folurit, së bashku me infeksionet e lëkurës dhe buzët e plasaritura. Hipersalivimi dhe rrjedhja e saj nga goja mund të shkaktojë një vetëvlerësim të zvogëluar dhe një ankth social. Ka disa raste kur shkaqet e hipersalivimit mund të reduktohen me kalimin e kohës pa trajtim. Këto shkaqe përfshijnë lëndimet e lehta, ankthin dhe shtatzënitë. Ka shkaqe të tjera që mund të përbëjnë sfida më serioze mjekësore. Në këtë kategori janë përfshirë faktorë, të tillë si çrregullimet nervore dhe neurologjike.

Pështyma e tepërt, simptomat

Simptomat më të zakonshme të hipersalivimit janë gëlltitja e shpeshtë, spërkatja dhe derdhja e pështymës. Këtu janë simptoma të tjera të ngjashme të hipersalivacionin:

. Ndjesia e ulët e shijeve
. Pneumoni
. Pengesë në të folur
. Dehidratim
. Erë e keqe e gojës
. Infeksion i lëkurës përreth gojës
. Plasaritje dhe dëmtim i lëkurës rreth gojës

Hipersalivimi dhe rrjedhja e pështymës mund të shkaktojë shqetësime sociale dhe komplikime psikologjike dhe ato mund të ndikojnë në aftësinë për të folur ose për të ngrënë. Ata njerëz që përjetojnë hipersalivacion kanë më shumë gjasa të thithin lëngje, ushqim apo pështymë në mushkëritë e tyre, të cilat mund të çojnë në pneumoni. Kjo mund të ndodhë kur kollitja dhe reflekset e frymëmarrjes janë të dëmtuara.

Shkaqet e simptomave të hipersalivimi mund të jenë si rezultat i:

. Vështirësia për të mbajtur gojën mbyllur.
. Paaftësia e kontrollit të pështymës ose i të
gëlltiturit të pështymës.
. Prodhimi me tepricë i sasisë së pështymës

Këtu janë disa shkaqe të prodhimit të tepërt të pështymës që të çojnë në hipersalivim:

. Thyerje të nofullës ose zhvendosja e saj.
. Rikthim i pështymës gjatë urthit .
. Dhimbje e papritur ose e rëndë.
. Infeksionet e rënda siç janë tërbimi ose tuberkulozi.
. Higjenë e ulët orale,
. Ulçër, inflamacion ose dhimbjet në gojë.
. Protezat e dhëmbëve
. Helmi nga pickimi I merinangës, helmimi nga gjarpri, dhe helmimi nga kërpudhat.
. Sinuset, infeksioni në grykë ose peritonsilare
. Të përzierat në mëngjes gjate shtatzanisë

Gjithashtu ka disa raste kur ka vështirësi në gëlltitje ose heqja e pështymës në gojë, mund të jetë e lidhur ose të shkaktohet nga ndonjë shkak themelor, siç janë sëmundja e Parkinsonit, goditjet në tru, ALS, autizmi dhe sindroma Down. Ata njerëz, të cilët kanë një mosfunksionim shqisor, jo gjithmonë mund të kuptojnë se po ju rrjedh pështyma. Kontrolli i dobët neuromuskular i muskujve rreth gojës është një shkak i pamundësisë për të mbajtur gojën të mbyllur e cila mund të çojë në këtë gjendje. Paraliza cerebrale është një shembull e kësaj gjendjeje.
Gjithashtu vështirësia për të mbajtur pështymën në gojë mund të jetë për shkak të:

. Bllokim I hundëve
. Linja jo e rregullt e fronit të dhëmbëve
. Një gjuhë e zmadhuar ose paaftësia për lëvizje të gjuhës
. Paaftësia e për të ndier lëvizjet e muskujve të gojës.
. Një hapje e vazhdueshme e gojës.
. Paaftësia e kontrollit të buzëve.

Nuk egziston asnjë kusht mjekësor të cilat mund të çojnë në hipersalivacion, të tilla si të nuhaturit, të parit, të shijuarit ushqimin apo edhe në disa raste ajo mund të shkaktohet nga të menduarit në lidhje me ushqimin. Hipersalivimi mund të shkaktohet nga të përtypurit çamçakëz ose nga ndjenjat e ankthit dhe emocioneve.

error: Nuk lejohet kopjimi!