Përdorimi i antibiotikëve dhe rreziku i rritur për kancer në zorrë

Përdorimi i antibiotikëve dhe rreziku i rritur për kancer në zorrë

 

Edhe një kurs i vetëm i antibiotikëve u zbulua se shoqërohet me një rritje të rrezikut të zhvillimit të kancerit të zorrës së trashë gati një dekadë më vonë, sugjerojnë rezultatet nga një studim i krahasuar, i kontrollit të rasteve.

Ky rrezik ishte veçanërisht i dukshëm për kanceret në zorrën e trashë proksimale dhe me përdorimin e antibiotikëve anti-anaerobe, konstatoi studimi.

Kjo është intriguese, komentojnë autorët, pasi këta agjentë “dukshëm prishin” mikrobiomën e zorrëve, e cila kryesisht është e përbërë nga anaerobe.
“Pra eshte e mundur që mikrobiota e ndërprerë mundëson zhvillimin e një mikrobiota të zorrës kancerogjene,” sugjerojnë autorët.

“Pavarësisht nëse ekspozimi i antibiotikut është shkakor ose kontribues në rrezikun e kancerit të zorrës së trashë, rezultatet tona nxjerrin në pah rëndësinë e përdorimit të arsyeshëm të antibiotikëve nga klinicistet,” përfundojnë ata.

“Mesazhi kryesor i këtij studimi është rëndësia e administrimit të antibiotikëve: mos trajtimi i infeksioneve virale të zakonshme me antibiotikë, përdorimi i tyre për periudhën më të shkurtër kohore të mundshme, dhe përdorimi i antibiotikëve me te ngushte sesa i spektrit të gjerë”, – autori i moshuar Cynthia Sears, MD, profesor i imunoterapisë nga kanceri në Qendrën e Kancerit Johns Hopkins Kimmel në Baltimore, Maryland.

Studimi u botua   në revistën Gut.

 

error: Nuk lejohet kopjimi!