Obeziteti dhe Shtatzënia

Obeziteti dhe Shtatzënia

Çfarë është mbipesha?

Mos vallë mbipesha gjatë shtatëzanisë më rrezikon ndonjë problem shëndetësor?

A e vë në rrezik foshnjen nese jam mbipeshe gjate shtatezanise?

Nëse jam mbipeshe ose obeze, a duhet të planifikoj të humb peshë para se të mbetem shtatzënë?

Si mund të humb peshë në mënyrë të sigurt?

A ka ilaçe që të më ndihmojnë të humb peshë përpara se të mbetem shtatzënë?

A ka operacion për të më ndihmuar të humb peshë para se të mbetem shtatzënë?

A mund të kem akoma një shtatëzani të shëndetshme nëse jam mbipeshe?

Si mund të planifikoj ushqim të shëndetshëm gjatë shtatëzanisë?

Sa duhet të ushtroj gjatë shtatëzanisë?

Si do të monitorohet pesha ime gjatë shtatëzanisë?

Si ndikon mbipesha në punën dhe lindjen?

Si mund ta menaxhoj peshën time pasi fëmija im të lindë?

Çfarë është mbipesha?

Të qenit mbipeshë përcaktohet se ka një indeks të masës trupore (BMI) prej 25–29.9. Obeziteti përcaktohet se ka një BMI prej 30 ose më i madh. Brenda kategorisë së përgjithshme të mbipeshes, ekzistojnë tre nivele që pasqyrojnë rreziqet në rritje të shëndetit që shkojnë së bashku me rritjen e BMI:

Rreziku më i ulët është një BMI prej 30–34.9.

Rreziku i mesëm është një BMI prej 35.0–39.9.

Rreziku më i lartë është një BMI prej 40 ose më i madh.

Mos vallë mbipesha gjatë shtatëzanisë më rrezikon ndonjë problem shëndetësor?

Obeziteti gjatë shtatzanisë ju rrezikon nga disa probleme serioze shëndetësore:

Diabeti gestacional është diabeti që diagnostikohet së pari gjatë shtatëzanisë. Kjo gjendje mund të rrisë rrezikun e lindjes cezariane. Gratë që kanë pasur diabet gestacional gjithashtu kanë një rrezik më të lartë për të pasur diabet në të ardhmen, ashtu si fëmijët e tyre. Gratë mbipeshe ekzaminohen për diabet gestacional në fillim të shtatëzanisë dhe gjithashtu mund të kontrollohen më vonë edhe në shtatëzani.

Preeklampsia është një çrregullim i tensionit të lartë që mund të ndodhë gjatë shtatëzanisë ose pas shtatëzanisë. Eshtë një sëmundje e rëndë që prek tërë trupin e një gruaje. Veshkat dhe mëlçia mund të dështojnë. Preeklampsia mund të çojë në konfiskime, gjendje e quajtur eklampsia. Në raste të rralla, mund të ndodhë goditje. Rastet e rënda kanë nevojë për trajtim urgjent për të shmangur këto komplikime. Foshnja mund të ketë nevojë të lindë herët.

Apnea e gjumit është një gjendje në të cilën një person ndalon frymëmarrjen për periudha të shkurtra gjatë gjumit. Apnea e gjumit shoqërohet me mbipesha. Gjatë shtatëzënësisë, apnea e gjumit jo vetëm që mund të shkaktojë lodhje por gjithashtu rrit rrezikun e presionit të lartë të gjakut, preeklampsisë, eklampsisë dhe çrregullimeve të zemrës dhe mushkërive.

A e vë në rrezik foshnjen nese jam mbipeshe gjate shtatezanise?

Obeziteti rrit rrezikun e problemeve të mëposhtme gjatë shtatëzanisë:

Gratë mbipeshe kanë një rrezik të larte të deshtimit (aborti) krahasuar me gratë me peshë normale.

Foshnjat e lindura nga gratë mbipeshe kanë një rrezik të lart për të patur defekte të lindjes, siç janë defektet e zemrës dhe defektet e tubit nervor.

Problemet me testet diagnostikuese — Të kesh shumë yndyrë në trup mund të bëjë të vështirë të shohësh probleme të caktuara me anatominë e foshnjës në një ekzaminim me ultratinguj. Kontrollimi i rrahjeve të zemrës së fëmijës gjatë punës gjithashtu mund të jetë më i vështirë nëse jeni mbipeshe.

Makrosomia — Në këtë gjendje, fëmija është më i madh se normalja. Kjo mund të rrisë rrezikun që fëmija të lëndohet gjatë lindjes. Për shembull, shpatulla e foshnjës mund të mbetet e mbërthyer gjatë lindjes. Makrosomia gjithashtu rrit rrezikun e lindjes cezariane. Foshnjat e lindura me shumë yndyrë në trup kanë një shans më të madh për të qenë mbipeshe më vonë në jetë.

Lindja e parakohshme — Problemet që lidhen me mbipeshën e një gruaje, të tilla si preeklampsia, mund të çojnë në një lindje të parakohshme të treguar mjekësisht. Kjo do të thotë që fëmija dorëzohet herët për një arsye mjekësore. Foshnjat e parakohshme nuk janë aq të zhvilluara sa bebet që lindin pas 39 javësh të shtatëzanisë. Si rezultat, ata kanë një rrezik të rritur të problemeve shëndetësore afatshkurtra dhe afatgjata.

Sa më i lartë të jetë BMI-ja e gruas, aq më i madh eshte rreziku qe foshnja  të linde i vdekur.

Nëse jam mbipeshe ose obez, a duhet të planifikoj të humb peshë para se të mbetem shtatzënë?

Humbja e peshës para se të mbeteni shtatzënë është mënyra më e mirë për të ulur rrezikun e problemeve të shkaktuara nga mbipesha. Humbja edhe e një sasie të vogël të peshës (5-7% të peshës suaj aktuale, ose rreth 10-20 paund) mund të përmirësojë shëndetin tuaj të përgjithshëm dhe të hapë rrugën për një shtatëzani më të shëndetshme.

Si mund të humb peshë në mënyrë të sigurt?

Për të humbur peshë, duhet të përdorni më shumë kalori sesa të merrni. Ju mund ta bëni këtë duke bërë stërvitje të rregullt dhe duke ngrënë ushqime të shëndetshme. Mjeku obstetër juaj mund t’ju referojë tek një dietolog për t’ju ndihmuar të planifikoni një dietë të shëndetshme.Rritja e aktivitetit tuaj fizik është e rëndësishme nëse doni të humbni peshë. Synoni të jeni mesatarisht aktiv (për shembull, biçikletë, ecje e shpejtë dhe kopshtari i përgjithshëm) për 60 minuta ose aktiv (vrapim, xhiro të notit, ose duke bërë punë të rënda në oborr) për 30 minuta në shumicën e ditëve të javës. Ju nuk keni pse ta bëni këtë shumë menjëherë. Për shembull, ju mund të ushtroheni për 20 minuta tre herë në ditë.

A ka ilaçe që të më ndihmojnë të humbas peshë përpara se të mbetem shtatzënë?

Nëse keni provuar të humbni peshë përmes ndryshimeve në dietë dhe ushtrimeve fizike dhe akoma keni një BMI prej 30 ose më të madh ose një BMI prej të paktën 27 me kushte të caktuara mjekësore, të tilla si diabeti ose sëmundja e zemrës, mund të sugjerohen ilaçe për humbje peshe. Këto ilaçe nuk duhet të merren nëse po përpiqeni të mbeteni shtatzënë ose nese jeni shtatzënë.

A ka operacion për të më ndihmuar të humbas peshë para se të mbetem shtatzënë?

Kirurgjia Bariatrike mund të jetë një mundësi për njerëzit që janë shumë të trashë ose që kanë probleme të mëdha shëndetësore të shkaktuara nga mbipesha. Nëse keni një operacion për humbjen e peshës, duhet të shtyni shtatzëninë për 12–24 muaj pas operacionit, kur do të keni humbjen më të shpejtë të peshës. Nëse keni pasur probleme të pjellorisë, ato mund të zgjidhen më vete pasi humbni shpejt peshën e tepërt. Eshtë e rëndësishme të jesh i vetëdijshëm për këtë sepse rritja e pjellorisë mund të çojë në një shtatëzani të paplanifikuar. Disa lloje të operacionit bariatrik mund të ndikojnë në mënyrën se si trupi thith medikamentet e marra nga goja, përfshirë pilulat e kontrollit të lindjes. Ju mund të keni nevojë të kaloni në një formë tjetër të kontrollit të lindjes.

A mund të kem akoma një shtatëzani të shëndetshme nëse jam mbipeshe?

Pavaresisht rrezikut, mund të keni një shtatëzani të shëndetshme nëse jeni mbipeshe. Duhet një menaxhim i kujdesshëm i peshës suaj, vëmendje ndaj dietës dhe stërvitjes, kujdes i rregullt prenatal për të monitoruar komplikimet dhe konsiderata të veçanta për punën dhe lindjen tuaj.

Si mund të planifikoj ushqim të shëndetshëm gjatë shtatëzanisë?

Gjetja e një ekuilibri midis ngrënies së ushqimeve të shëndetshme dhe qëndrimit në një peshë të shëndetshme është e rëndësishme për shëndetin tuaj, si dhe për shëndetin e foshnjës tuaj. Në tremujorin e dytë dhe të tretë, një grua shtatzënë ka nevojë për një mesatare prej 300 kalori shtesë në ditë – për sasinë e kalorive në një gotë qumësht të dobët dhe gjysmën e një sanduiçi. Ju mund të merrni ndihmë për planifikimin e një diete të shëndetshme duke biseduar me një këshilltar ushqyes.

Sa duhet të ushtroj gjatë shtatëzanisë?

Nëse nuk keni ushtruar kurrë më parë, shtatzënia është një kohë e shkëlqyeshme për të filluar. Diskutoni mbi planin tuaj të stërvitjes me mjekun tuaj për t’u siguruar që është i sigurt. Filloni me sa më pak 5 minuta stërvitje në ditë dhe shtoni 5 minuta çdo javë. Qëllimi juaj është të qëndroni aktiv për 30 minuta në shumicën e ditëve të javës. Ecja është një zgjedhje e mirë nëse jeni i ri për të ushtruar. Noti është një ushtrim tjetër i mirë për gratë shtatzëna. Uji mbështet peshën tuaj në mënyrë që të shmangni dëmtimin dhe tendosjen e muskujve. Gjithashtu ju ndihmon të qëndroni të freskët.

Si do të monitorohet pesha ime gjatë shtatëzanisë?

Pesha juaj do të gjurmohet në secilën vizitë prenatale. Rritja e bebes tuaj gjithashtu do të kontrollohet. Nëse po fitoni më pak sesa udhëzimet e rekomanduara, dhe nëse fëmija juaj po rritet mirë, nuk keni nevojë të rritni peshën tuaj për të arritur në udhëzimet. Nëse foshnja juaj nuk po rritet mirë, mund të duhet të bëhen ndryshime në dietën tuaj dhe planin e ushtrimit.

Si ndikon mbipesha në punën dhe lindjen?

Gratë mbipeshe dhe obeze kanë punët më të gjata sesa gratë me peshë normale. Mund të jetë më e vështirë të monitorohet fëmija gjatë punës. Për këto arsye, mbipesha gjatë shtatëzanisë rrit mundësinë e lindjes së cezarianit. Nëse është e nevojshme një lindje cezariane, rreziqet e infeksionit, gjakderdhjes dhe komplikimeve të tjera janë më të mëdha për një grua të trashë sesa për një grua me peshë normale.

Si mund ta menaxhoj peshën time pasi fëmija im të lindë?

Pasi të jeni në shtëpi me foshnjën tuaj , rrini në zakonet tuaja të shëndetshme të të ngrënit dhe ushtrimeve për të arritur një peshë normale. Ushqyerja me gji rekomandohet për vitin e parë të jetës së një fëmije. Jo vetëm që ushqyerja me gji është mënyra më e mirë për të ushqyer fëmijën tuaj, por gjithashtu mund të ndihmojë në humbjen e peshës pas lindjes. Në përgjithësi, gratë që ushqejnë me gji foshnjat e tyre për të paktën disa muaj kanë tendencë të humbin peshën e shtatzënisë më shpejt sesa gratë që nuk ushqehen me gji.

error: Nuk lejohet kopjimi!