“NJË MBËSHTETJE PROFESIONALE PËR TË RIGJETUR MIRËQËNIEN QË TI MERITON”

“NJË MBËSHTETJE PROFESIONALE PËR TË RIGJETUR MIRËQËNIEN QË TI MERITON”

“Një mbështetje profesionale për të rigjetur mirëqënien që ti meriton”

Qëllimi im:  Të mësuarit si t’a ushqeni trupin tuaj ju lejon jo vetëm të qëndroni në formë e pa kilograme të tepërta, por dhe të bëni hapin e parë drejt mirëqënies personale. Një stil jetese i shëndetshëm pa privime dhe ndalime absolute është thelbësor në parandalimin e sëmundjeve të llojeve të ndryshme.

Interesi im parësor është  e mira e pacientit: aftësia ime empatike dhe komunikuese është pjesë e profesionit tim. Kuptimi i gjendjes psikologjike të pacientit dhe motivimi i tij gjatë udhëtimit të tij janë baza e punës sime.

 

 

NUTRICIONI

Ushqimi ka një marrëdhënie shumë të ngushtë me mirëqenien tonë, si në anën fizike ashtu edhe në atë psikologjike. Duke i kushtuar vëmendje asaj që hamë, ne kontribuojmë në parandalimin e sëmundjeve dhe zgjatjen e jetës. Që një rregjim ushqimor të jetë efektive duhet të jetë e balancuar dhe të plotësojë nevojat e personit, bazuar në moshën, stilin e jetës dhe shijet e tyre.
Një stil ushqimor i saktë duhet të shoqërohet me luftën kundër një stili jetese të ulur dhe tejkalimeve në të gjitha aspektet. Ka shumë gabime dietetike për shkak të paragjykimeve dhe dezinformatave ose në çdo rast rritjes së vazhdueshme të formave të ndryshme në fushën e ushqimit, prandaj është e rëndësishme të “edukosh” edhe në lidhje me evolucionin e zakoneve të ngrënies.

RREGJIME USHQIMORE TE PERSONALIZUARA

 • PER FEMIJET DHE ADOLESHENTET

Ushqimi i duhur tek fëmijët dhe adoleshentët është me rëndësi të jashtëzakonshme për të arritur një nivel të mirë të zhvillimit fizik dhe mendor dhe për të përmirësuar mundësinë e mbajtjes së shëndetit të mirë si një i rritur.
Ushqyerja tek fëmijët dhe adoleshentët duhet të personalizohet sipas gjinisë, moshës, peshës, aktivitetit fizik dhe nivelit të rritjes, faktori i fundit që ka një ndryshueshmëri të gjerë, pavarësisht nga predispozita e individëve dhe  në varësi të periudhës që po kalon.

SI TE USHQEHENI NE SHTATEZANI

 • Nga cilësia e rregjimit ushqimor të gruas shtatzënë varet dhe  shëndeti i fëmijës së palindur, që nga momenti i konceptimit dhe gjatë gjithë jetës së saj. Duke filluar nga periudha e para-konceptimit dhe gjatë gjithë kohëzgjatjes së shtatzënisë, është e rëndësishme të ndiqni një rregjim ushqimor të saktë për të promovuar shëndetin e fëmijës të palindur, duke i siguruar fetusit të gjithë sasinë e ushqyesve që i nevojiten për zhvillimin e saj.
  Përveç rritjes së peshës trupore gjatë periudhës së shtatzënisë – e cila, nëse është e tepruar, mund të jetë e dëmshme – duhet gjithashtu të marrë parasysh marrjen e kalorive dhe marrjen e lëndëve ushqyese esenciale siç janë vitaminat, acid folik, mineralet, acidet yndyrore esenciale dhe proteinat.

USHQYERJA NE PERIUDHEN E MENOPAUZES

 • Në menopauzë ka një tendencë të natyrshme për të fituar peshë për shkak të ngadalësimit të metabolizmit.
  Mund të ketë një rritje në nivelet e kolesterolit dhe triglicerideve (në disa gra posaçërisht nëse ka një predspozitë gjenetike) dhe të sheqerin në gjak; ka gjithashtu tendenca për diabetin dhe dobësimin e strukturës së kockave, me probleme konsekuente të osteopenisë dhe osteoporozës. Mbipesha dhe ndryshimet në metabolizmin e yndyrave dhe sheqernave gjithashtu predispozojnë rritjen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare.
  Në moshën menopauzë ka gjithashtu një rritje në incidencën e tumoreve. Një rregjim e ekuilibruar me ushqyesve të duhur është thelbësore për të parandaluar dhe kontrolluar këto probleme.

USHQYERJA E SPORTISTEVE

 • Për atletët, si dhe për të tjerët, është e rëndësishme që të ruhet një rregjim ushqimor i ndryshem që siguron një furnizim adekuat të të gjithë ushqyesve thelbësorë: ushqyesve që janë thelbësorë për zhvillimin e muskulaturës së mirë dhe skeletit të fuqishëm për formën optimale dhe energjinë e nevojshme për përballimin e aktivitetit fizik intensiv.
  Një rregjim i duhur gjithashtu i jep trupit molekulat e dobishme për të kryer funksionet fiziologjike, promovon një rritje në masë të muskujve, përmirëson punën fizike dhe reintegron humbjet për shkak të stresit fizik dhe mendor. Metabolizmi i duhur i makronutrientëve (karbohidratet, yndyrna dhe proteina) dhe transformimit të tyre në glukozë dhe glikogjen (rezerva energjie që ruhen në muskuj) për të prodhuar energjinëe cila është një hap shumë i rëndësishëm për t’u  siguruar  atletëve të kenë “fuqinë” e nevojshme për të përfunduar punën e tyre dhe të arrijnë qëllimet e tyre, gjatë trajnimit dhe në garë.
  Nëse ju praktikoni sport konkurrues, për të siguruar që fuqia është në dispozicion në vendin e duhur dhe në kohën e duhur, është e rëndësishme që t’i kushtoni vëmendje jo vetëm për “çfarë”, por edhe  “, kur” ushqehen.

USHQYERJA TEK MOSHAT E TRETA

 • Ushqimi i duhur është thelbësor për mbajtjen e një cilësie të mirë të jetës dhe për mirëqenien e plakjes. Problemi në të moshuarit nuk është aspak marrja e kalorive si ajo e një diete të ekuilibruar dhe të plotë në lëndët ushqyese kryesore. Prandaj, zgjedhja e ushqimit nuk duhet të lidhet me zakonet e fituara, por me ndërgjegjësimin se ajo që hahet mund të ndikojë negativisht në gjendjen e shëndetit dhe efikasitetit fizik.
  Të moshuarit, të hahet në mënyrë të parregullt, ballafaqohen me dy gabime: cilësia (mungesa, konsumimi i dobët ose i tepërt i disa ushqimeve në disavantazh të të tjerëve) dhe sasia (ushqyerja e tepërt ose e papërshtatshme në krahasim me nevojat për energji).Ushqimi i duhur duhet t’i përmbahet disa rregullave:
  1 – nevojave për energji të të moshuarve
  2 – parimet ushqyese
  3 – ndarja e ngrënies
  4 – rregullat e higjienës së ushqimit.

 

USHQYERJA KLINIKE

Ushqyerja klinike është shkenca mjekësore që merret me trajtimin e sëmundjeve dhe simptomave të lidhura me gjendjen ushqyese të personit. Si dietologe klinike, kujdesem për të korrigjuar të gjitha pabarazitë metabolike dhe energjike që ndodhin gjatë patologjisë mjekësore.

Një dietë e projektuar posaçërisht për gjendjen klinike dhe e monitoruar me kalimin e kohës lejon që të ketë një zorrë të shëndetshme, një absorbim të saktë të mikronenteve, një bilanc pozitiv të metabolizmit bazal dhe zvogëlimin e rreziqeve komorbide. Ushqimi klinik ka një qasje dietetike që bazohet gjithmonë në rezultatet e testeve hematologjike dhe urinar të pacientit, historinë e ushqimit dhe të shëndetit të tij. .

 

SINDROMA E ZORRES SE IRRITUAR

 • Sindroma e zorrëve të irrituar, ose IBS, është ndër çrregullimet më të përhapura gastrointestinale në botën perëndimore. Natyra e saj është kronike dhe debilitante dhe karakterizohet nga episode të rastit të cilat gjithashtu nuk janë serioze si ënjtje dhe tensioni i barkut, diarre, dhimbje të ngushta ose kapsllënie të vazhdueshme, meteorizëm, fryrje, djegie të zorrëve, nauze dhe ndjenjën e shqetësimit të përgjithshëm që mund të shkaktojë vështirësi në kryerjen e aktivitete ditore.
  Sipas hulumtimeve të fundit, një dietë e varfër në karbohidrate dhe sheqerna me zinxhirë të shkurtër mund të jetë një ndërhyrje e parë efektive për trajtimin e këtyre sëmundjeve.

OBEZITETI

 • Obeziteti nënkupton një ndryshim metabolik të karakterizuar nga një çekuilibër mes masës së yndyrës dhe masës së ligët, e cila mund të dëmtojë gjendjen e shëndetit.
  Obeziteti është një faktor rreziku për zhvillimin e sëmundjeve të shumta të tilla si diabeti i tipit 2, dislipidemia (hiperkolesterolemia dhe hypertriglyceridemia), sëmundje e mëlçisë yndyrore, hipertension arterial, sëmundje kardiovaskulare, sindromë apnea e gjumit, osteoartriti, tumoret.
  Themeli mbi të cilin duhet të bazohet një trajtim i vlefshëm i obezitetit është terapi dietë dhe rritja e konsumit të energjisë përmes aktivitetit fizik

DIABETI

Diabeti është më i zakonshmi në mesin e sëmundjeve metabolike dhe është karakterizuar nga një rritje e glukozës në gjak (hiperglicemia) tek paaftësia e duhur e trupit të metabolizojë karbohidratet, për shkak të prodhimit të pamjaftueshëm të insulinës nga pankreasi .
Është shumë e rëndësishme për të diagnostikuar dhe trajtuar diabetin në mënyrën më të mirë për shkak se, me kalimin e kohës, sëmundja mund të shkaktojë komplikime të rënda sidomos në retinë, në veshka, nervat periferike dhe tek zemra. Është e domosdoshme të ndiqni një dietë terapike.
Dieta ideale për diabetin duhet të ketë katër objektiva: kontrollin glycemik, arritjen dhe ruajtjen e peshës trupore, parandalimin dhe trajtimin e faktorët kryesorë të rrezikut kardiovaskular, duke ruajtur një gjendje të mirëqenies jo vetëm fizike, por edhe psikologjike. Kjo është arsyeja pse dietë duhet të jetë individual duke marrë parasysh zakonet hahet e personit dhe të familjes, si dhe nevojat e saj të jetës shoqërore.

USHQYERJA PER CANDIDA ALBICANS

Candida (candida albicans) është një parazit që i përket familjes së kërpudhave dhe është përgjegjës për një grup të madh sëmundjesh që shkon me emrin Candidiasis.
Lokalizimet më të shpeshta të candidiasis janë genito-urinar, zorrët dhe dermatologjike. Candida, për të riprodhuar, ka nevojë për sheqer: kjo shpjegon pse ata që vuajnë nga candidiasis zorrëve shpesh kanë një tërheqje të ekzagjeruar ndaj ëmbëlsirat. Gjatë një terapie anti-candida është e nevojshme të shmangni hahet me ushqime që janë vlerësuar nga candida dhe preferojnë ushqime që nuk favorizojnë shumëzimin e saj. Është e domosdoshme, gjatë një terapie kundër candidës, që të shoqërohet  gjithashtu dhe me një terapi ushqyese.

USHQYERJA PER IPERURICEMIA

Aftësia e trupit dështimi për shkatërrimin e llojeve të caktuara të acideve nukleike, të quajtur purines, apo urenë e  tepërt përcaktojnë rritjen e acidit urik në gjak (hyperuricemia), i cili ka tendencë për të depozituar në nyje dhe do të shkaktojë përdhes.
Përdhes është karakterizuar nga sulmet e artritit akut inflamator me skuqje, ënjtje dhe dhimbje në nyje; ajo është gjithashtu e lidhur me formimin e gurë urat urinës. Hyperuricemia dhe përdhes nuk janë sinonim, pasi e para nuk është ndjekur ose shoqëruar gjithmonë nga figura e përdhes. Dhe lidhja në mes hyperuricemia dhe manifestimet klinike të sindromës metabolike si hyperlipidemia, hipertension, diabet dhe rezistenca e insulinës dhe trashje njohur.
Prandaj është praktikë e mirë të merren parasysh këto gjendje klinike kur njëri është në prani të përdhes dhe hyperuricemia. Normalisht pacienti që vuan nga hyperuricemia ose përdhes është subjekt i terapisë farmakologjike, por reduktimi i disa ushqimeve me përmbajtje të lartë purine është thelbësore. Përveç kësaj, hyperuricemia shoqëruar me mbipeshë ose trashje reagon në mënyrë të favorshme për reduktimin e peshës.

USHQYERJA TEK SEMUNDJET AUTOIMUNE

Sëmundjet autoimune rrjedhin nga një përgjigje e ndryshuar dhe e dëmshme ndaj organizmit. Skleroza e shumëfishtë, psoriasis, artriti reumatoid, lupus, skleroderma, rectocolitis dhe sëmundja e Crohn janë vetëm disa nga shumë sëmundje autoimune që marrin degë të ndryshme në varësi të qelizave që ata sulmojnë.
Përmes një diete të saktë dhe specifike është e mundur të modifikohet rrjedha e sëmundjes, të zvogëlohet intensiteti dhe numri i çrregullimeve fizike të lidhura, të zgjasin periudhat e mirëqenies, të zvogëlohen përkeqësimi dhe të përmirësohen prognozat. Është e rëndësishme të vendosni një dietë që nuk ndryshon zakonet tuaja dhe është afatgjatë.

USHQYERJA PER INSUFICENCEN RENALE

Insufiçenca renale është një sindromë e karakterizuar nga një reduktim progresiv i funksioneve të veshkave që humbin aftësinë për të filtruar mbetjet dhe kripërat minerale të tepërta. Terapia e duhur ushqyese është trajtimi i parë i zgjedhjes.
Në studimet e ndryshme të pamjaftueshmërisë renale, dieta me përmbajtje të reduktuar të proteinave, kaliumit, fosforit dhe natriumit është ende shtylla themelore e terapisë konservatore.

MBIPESHA

Për të stabilizura gjendjen e mbipeshës nuk mjafton t’i referohemi kilogrameve të tepërta që tregon peshorja. Ekzistojnë disa tipe të mbipeshës duke iu referuar moshës, gjinisë, seksit, gjatësisë, patologjive të ndryshme, marrjes së medikamenteve të ndryshme, konsumimi i kontraceptivëve, marrja e korizonikëve dhe kortikosteroideve, perimetri i barkut, vitet që personi ka këtë mbipeshë, faktori gjenetik, pesha në lindje, etj , etj.

Trajtimi dietetik i mbipeshës, që të jetë efektiv dhe të mos shkaktojë disekuilibër, duhet të personalizohet sipas historisë klinike të subjektit, por edhe në përbërjen e trupit të çdo individi.
Ushqimi është një hap themelor për ata që duan të humbin disa kilograme shtesë dhe të kthehen në formë. Mënyra më e mirë për të arritur një rezultat të qëndrueshëm është ndjekja e një diete që tenton të ndryshojë zakonet dhe mënyrën e jetesës sipas njohurive të fundit mjekësore dhe shkencore.

NENPESHA FIZIOLOGJIKE

Ne flasim për dobësi kur pesha trupore ulet deri -90% e asaj që konsiderohet ideale në bazë të moshës, seksit, gjinisë, gjatësisë, përbërjes trupore dhe aktiviteti fizik. Dobësia  edhe kur është shumë e theksuar, nuk është domosdoshmërisht sinonim i sëmundjes.
Prandaj, është e rëndësishme të përcaktohet para së gjithash nëse kemi të bëjmë me një dobësi të pranueshme ose mesme.
Dieta me kalori të lartë është një dietë që synon të rrisë marrjen e të gjitha lëndëve ushqyese me ushqim (energji, plastikë, minerale, vitamina, etj. )me qëllim të promovimit të një shtytjeje të mundshme të dobishme për rimëkëmbjen e peshës së  dëshirueshme, në një subjekt të karakterizuar nga një nënpeshë fiziologjike.

RREGJIMI USHQIMOR NE PERIUDHEN E LAKTACIONIT (GJIDHENIES)

Ushqyerja me gji njihet si metoda më e mirë për të ushqyer të porsalindurin gjatë muajve të parë të jetës. Qumështi i gjirit është një ushqim i plotë i pasur me enzima dhe antitrupa që përmirësojnë shëndetin e fëmijës. Fitimi adekuat i peshës gjatë shtatzënisë dhe një peshë normale e fetusit në lindje janë indirekt tregues të gjendjes së mirë ushqyese të nënës dhe mund të kontribuojnë në përmirësimin e fazës së dhënies së gjirit.
Statusi ushqyes dhe dietat e nënës mund të ndikojnë në sasinë dhe cilësinë e qumështit të nënës. Ushqyerja me gji përfshin një rritje të nevojave ushqyese për nënën, kështu që ushqyerja duhet të përshtatet me nevojat e reja për të mbajtur nënën dhe foshnjën në shëndet të mirë.

RREGJIMI USHQIMOR I VEGJETARIANEVE

Ka gjithnjë e më shumë ata që ndjekin një rregjim ushqimor vegjetarian. Motivimet e tyre janë kryesisht etike, sanitare, ekologjike ose shije.
Dieta më e përhapur vegjetariane, që është dieta -lacto-vegjetarian (me vezë dhe produkte të qumështit). Kjo dietë përmban të gjitha grupet ushqimore dhe prandaj,  është e balancuar siç duhet, dhe është e përshtatshme për ata që udhëheqin një jetë të ekuilibruar.
Për vegetarianët lacto-ovo-vegetarianë, e vetmja mangësi realisht hipotetike është ajo e vitaminës B12 dhe hekurit që mund të korrigjohen duke ndjekur masat paraprake të ushqimit që synojnë rritjen e futjes dhe asimilimit të dy mikronutrientëve. Edhe vegjetarianët e lacto-ovo-së duhet të jenë të kujdesshëm që të mos bëjnë gabime “të tepruara”, si zëvendësimi i mishit me rritjen e konsumit të produkteve të qumështit dhe vezëve: në këtë mënyrë mund të rritet gjithashtu marrja e yndyrave dhe proteinave shtazore.

RREGJIMI USHQIMOR VEGAN

Një vegan është ai që zgjedh të eliminojë të gjitha produktet me origjinë shtazore nga dietat e tij, kështu që ushqen vetëm ushqime bimore, si drithërat dhe derivatet, pemët, perimet, fara, bishtajoret dhe derivatet, lakrat, yndyrnat vegjetale dhe algat.
Kjo mund ta bëjë këtë për arsye etike, për arsye shëndetësore ose mjedisore. Dieta vegan në vetvete është shumë kufizuese, kështu që kujdes duhet të merret për të ndjekur një të balancuar.
Dieta e ekuilibruar vegan është një dietë e ekuilibruar që duhet të jetë në gjendje të sjellë në trupin tonë të gjithë përbërësit e domosdoshëm. Në këtë mënyrë mund të shmangim mangësitë e substancave që trupi ynë ka nevojë. Prandaj, është e rëndësishme të ndiqni një dietë të plotë. Nëse vendosni të mos hani produktet e kafshëve, ju duhet të konsumoni ushqime alternative për ta kompensuar atë.

error: Nuk lejohet kopjimi!