Ndryshimi i zgjedhjeve ushqimore kundër krizës klimatike

Ndryshimi i zgjedhjeve ushqimore kundër krizës klimatike

Reduktimi i emetimeve të gazeve serrë për shkak të prodhimit të ushqimit që hamë, që sot në nivel global përfaqëson një të tretën e totalit: një pjesë e rëndësishme e luftës kundër ndryshimeve klimatike kalon edhe këtu, në një botë që do të shohë mbi 9 miliardë qenie njerëzore të ushqeni dhe shuani etjen tuaj brenda tridhjetë viteve të ardhshme. Por nga vijnë emetimet që kontribuojnë në rritjen e temperaturës së planetit? Cilat prodhime ushqimore kanë më shumë ndikim? Cilat vende peshojnë më shumë dhe mbi të gjitha si mund ta ngadalësojmë krizën mjedisore? Këto pyetje marrin përgjigje të paktën pjesërisht nga rezultatet e një studimi të kryer nga një grup ndërkombëtar studiuesish, të koordinuar nga universitetet e Groningen dhe Birmingham.

KONSUMI I PRODUKTIT TË MISHIT DHE TË BUMËSHTIT ËSHTË PESHA
Në botimin e botuar në revistën Nature Food, shkencëtarët nënvizuan se disa hallka në zinxhirin ushqimor po shkaktojnë rritjen më të madhe të emetimeve, veçanërisht konsumi i mishit të viçit dhe produkteve të qumështit në vendet shumë të populluara dhe me zhvillim të shpejtë, si Kina dhe India.

Prandaj, presioni mbi ekuilibrin tashmë të pasigurt të emetimeve të gazeve serrë (dioksid karboni, metani, oksidi i azotit dhe hidrofluorokarburet) është nga njëra anë rritja e popullsisë botërore dhe nga ana tjetër rritja e konsumit të ushqimeve me ndikim të lartë mjedisor.

EMETIMET PËR PRODHIMIN E USHQIMIT PO RRITEN
Autorët e studimit analizuan të dhënat mbi emetimet dhe konsumin e ushqimit midis viteve 2000 dhe 2019. Ndër informacionet e tjera, ata theksuan se mbi 40 për qind e emetimeve për shkak të zinxhirit të furnizimit ushqimor vijnë nga 5 vende: Kina, India, Indonezia, Brazili dhe Shtetet e Bashkuara. shtetet. Dhe se në të njëjtën periudhë kohore, emetimet vjetore për shkak të prodhimit të ushqimit u rritën me 14 për qind, kryesisht për shkak të rritjes së konsumit të produkteve me origjinë shtazore (të cilat në përgjithësi përbëjnë 50 për qind të emetimeve totale të ushqimit), si mishi i viçit (32 përqindja e rritjes së emetimeve) dhe produktet e qumështit (46 përqind e rritjes së emetimeve). Po ushqimet me bazë bimore? Konsumi i drithërave (orizi, para së gjithash) dhe kulturave vajore (ato të destinuara për nxjerrjen e vajrave bimore) janë veçanërisht të rëndësishme.

HARTA GLOBAL E EMETIMEVE
Analiza evidentoi profile të ndryshme të vendeve në emetimet nga prodhimi i ushqimit, të ndikuar jo vetëm nga karakteristikat gjeopolitike dhe ekonomike, por edhe nga marrëveshjet dhe politikat e fundit tregtare.

Në përmbledhje, ekzistojnë:

vendet me një nivel të lartë të emetimeve për frymë kryesisht për shkak të blegtorisë dhe konsumit të mishit të kuq (Amerika e Veriut, Amerika Latine dhe Karaibet, Australi);
vendet e zhvilluara që importojnë ushqime dhe për rrjedhojë “eksternalizojnë” pjesën më të madhe të emetimeve që lidhen me bujqësinë dhe blegtorinë (Evropa dhe Japonia);
vendet me zhvillim të shpejtë që rrisin emetimet për shkak të rritjes së popullsisë dhe/ose kushteve të përmirësuara të jetesës (Kina, Azia Juglindore, Afrika e Veriut dhe Lindja e Mesme);
vendet me prodhim me një ndikim të lartë të emetimeve dhe ndryshimeve në përdorimin e tokës (shpyllëzimi, për shembull) (Brazili, Indonezia, Afrika qendrore dhe jugore).

SI TË ZVOGELOHET GJURMA EKOLOGJIKE E PRODHIMIT TË USHQIMIT
Zgjidhjet? Autorët e analizës nënvizojnë: “Një ndryshim global në dietë, duke përfshirë reduktimin e konsumit të tepërt të mishit të kuq dhe përmirësimin e përqindjes së proteinave me origjinë bimore, jo vetëm që do të reduktonte emetimet, por edhe do të shmangte rreziqet shëndetësore si obeziteti dhe kardiovaskulare. sëmundjet”. Më shumë fruta dhe perime, më pak ushqime të përpunuara, më pak mish dhe më pak produkte qumështi për të lehtësuar barrën e tryezës sonë për shëndetin e planetit. Dhe mbi tonat.

 

 

error: Nuk lejohet kopjimi!