Mjekesia alternative për alergjitë e sezonit

Mjekesia alternative për alergjitë e sezonit

Efikasiteti i kufizuar i trajtimit të alergjisë konvencionale është një arsye për interesin në rritje në terapitë alternative dhe komplementare. Në rastin e astmës, më pak se një në tre njerëz gëzojnë atë që konsiderohet të jetë një nivel adekuat i kontrollit të simptomave.
Disa modalitete të trajtimit alternativ janë studiuar duke përdorur metodologjinë më ekzakte të kërkimeve klinike, provës së rishikuar dyfish e të kontrolluar nga placebo. Në këtë teknikë, as personi që po studiohet as shkencëtari nuk e di nëse subjekti që merr trajtimin po testohet ose një placebo derisa kodi të jetë thyer. Ato që u zbuluan si trajtime të vlefshme për alergjitë sezonale në disa studime duke përdorur këtë metodë të kontrolluar me dy rishikime përfshijnë:

Probiotikë

Probiotikët janë kultura të bakterieve të gjalla. Shumica e preparateve përmbajnë specie të Lactobacillus ose Bifidobacterium. Disa kanë treguar që mund të ndihmojnë njerëzit me alergji nazale duke lehtësuar simptomat dhe duke përmirësuar ekuilibrin imunitar. Llojet me profilet më të mira për alergjinë rhinitis janë Lactobacillus paracasei. Administrimi i Lactobacillus paracasei mund të përmirësojë simptomat dhe cilësinë e jetës. Probiotikët gjithashtu mund të stimulojnë sistemin imunitar në mënyrë që të kundërveprojnë me hiper-ndjeshmërinë e tipit 1. Për njerëzit me alergji të polenit të barit, L. paracasei tregoi aftësi për të zvogëluar përgjigjen alergjike ndaj pjalmit të barit, zvogëloi kruajtjen e hundës gjatë sezonit të polenit dhe rriti përgjigjen e trajtimit ndaj antihistamines.
Probiotikë të tjerë që treguan se mund të lehtësojnë simptomat e alergjive sezonale në sprovat klinike të kontrolluara përfshijnë: Bifidobacterium lactis, e cila redukton alergjitë e hundës dhe zvogëlon përgjigjen inflamatore ndaj pjalmit të barit dhe kur është i kombinuar me Lactobacillus acidophilus, në polenin e thuprës dhe Bifidobacterium longum, i cili reduktoi simptomat e lidhura me alergjnë ndaj polenit të kedrit japonez dhe uli ndjeshëm përdorimin e ilaçeve. Benefitet që sjellin probiotikët për alergjitë e hundës bëhen të dukshme ndërmjet një periudhe prej tre deri në tetë javësh dhe mund të zgjasin për shumë javë të tjera edhe pasi përdorimi i probiotikëve ndalet.

Vaji i peshkut

 

Vaji i peshkut është një burim i pasur i yndyrës anti-inflamatore omega-3. Përveç zvogëlimit të prodhimit të ndërmjetësve inflamatorë si leukotriene, omega-3 nga vaji i peshkut pengon aktivitetin e një enzime të rrezikshme të quajtur NOX (NADH oxidase), e cila gjendet në qelizat e masteve dhe kontribuon në dëmtimin e frymëmarrjes. Benefitet anti-alergjike të suplementëve omega-3 kryesisht janë demonstruar te astmatikët. Në doza prej 690 deri 6,000 miligram në ditë, suplementet e omega-3 kanë treguar se përmirësojnë funksionin e mushkërive dhe simptomat bronkiale tek njerëzit me astmë alergjike sezonale dhe ulin reagimin inflamator ndaj alergjenëve të thithur. Benefitet zgjasin tre deri në tetë javë për t’u parë dhe mund të zhduken pas ndërprerjes së suplementit.

Magnez


Suplementet e magnezit në doza prej 200 deri në 340 miligramë në ditë kanë treguar se reduktojnë nevojën për ilaçe te fëmijët dhe të rriturit me astmë alergjike.

Antioksidantët

Reaksionet alergjike prodhojnë stres të konsiderueshëm biokimik në indet e inflamuara. Kjo mund të “kundërshtohet” me antioksidantë. Suplementet antioksidues shpesh merren për të trajtuar simptomat e alergjisë. Më të zakonshmet janë vitaminat C dhe E, quercetin (një bioflavonoid) dhe NAC (N-acetilcisteinë, një aminoacid). Studimet e kontrolluara kanë treguar rezultate kontradiktore.

Kujdesi është i nevojshëm në zgjedhjen e suplementit të vitaminës E. Vitamina E nuk është një substancë, por tetë, dy prej të cilave (alfa dhe gama-tokoferol) mbizotërojnë në indet e njeriut. Studiuesit në Universitetin Northëestern kanë demonstruar se alfa-tokoferoli ka efekte mbrojtëse në astmë, por gama-tokoferoli mund të rrisë inflamacionin e frymëmarrjes te astmatikët dhe të ndërhyjë në përfitimet e alfa-tokoferolit.

Mjekësia bimore
Një numër i madh bimësh kanë efekte anti-inflamatore që mund të lehtësojnë simptomat e alergjive sezonale. Bimët herbale individuale që kanë treguar benefite në sprovat klinike përfshijnë butterbur (Petasites hybridus), i cili ishte po aq efektiv sa fexofenadina e antihistaminës, farat e zeza të qimnonit (Nigella sativa) dhe gjembaci i qumështit (Silybum marianum). Përzierjet bimore, veçanërisht ato që rrjedhin nga mjekësia tradicionale kineze, gjithashtu prodhuan lehtësime të rëndësishme simptomatike.

Akupunktura


Disa prova klinike kanë treguar benefite nga akupunktura në trajtimin e rinitit alergjik sezonal.


Homeopatia


Homeopatia përdor hollues ekstremë të substancave të ndryshme për të lehtësuar simptomat. Rezultatet e testeve klinike paraqiten të ndryshme dhe mund të varen nga natyra e trajtimit homeopatik të përdorur.

error: Nuk lejohet kopjimi!