MITE DHE TE VERTETA PER OBEZITETIN DHE SHTATZENINE

MITE DHE TE VERTETA PER OBEZITETIN DHE SHTATZENINE

Ironikisht, përkundër konsumit të tepërt të kalorive, shumë gra mbipeshe kanë mangësi në vitamina jetike për një shtatëzani të shëndetshme. Kjo dhe statistikat e tjera befasuese janë të shumta kur përplasen mbipesha dhe shtatzënia. Së bashku, ata paraqesin një seri unike të sfidave që gratë dhe mjekët e tyre duhet të trajtojnë në mënyrë që të arrijnë rezultatin më të mirë të mundshëm për nënën dhe foshnjën.

Mitet dhe të vërtetat e mëposhtme nxjerrin në pah disa çështje të pritura dhe disa befasuese për t’u marrë parasysh para, gjatë dhe pas shtatzënisë.

Ndërsa mund të keni një shtatëzani të suksesshme në çdo madhësi, gratë duhet të kuptojnë sfidat që pesha e tyre do të krijojë dhe të jetë partner në kujdesin e tyre; ata duhet të flasin me mjekët e tyre për mënyrën më të mirë për të optimizuar shëndetin e tyre dhe shëndetin e foshnjës së tyre. ”

 

Miti apo e vërteta?

“Shumë gra mbipeshe kane mangesi ne vitamina.”- I vertete

40% janë të mangët në hekur, 24% në acid folik dhe 4% në B12. Ky është një shqetësim sepse vitamina të caktuara, si acidi folik, janë shumë të rëndësishme përpara konceptimit, duke ulur rrezikun e problemeve kardiake dhe defekteve të shtyllës kurrizore te të sapolindurit. Vitamina të tjera, të tilla si kalciumi dhe hekuri, janë të nevojshme gjatë gjithë shtatëzanisë për të ndihmuar foshnjat të rriten.

Thornburg thotë se mungesa e vitaminës ka të bëjë me cilësinë e dietës, dhe jo me sasinë. Gratë obeze priren të largohen nga drithërat, frutat dhe perimet e fortifikuara dhe të hanë më shumë ushqime të përpunuara që janë me kalori të larta, por me vlerë të ulët ushqyese.

“Ashtu si të gjithë të tjerët, gratë që konsiderojnë shtatzëni ose aktualisht shtatzënë duhet të marrin një përzierje të shëndetshme të frutave dhe perimeve, proteinave dhe karbohidrateve me cilësi të mirë. Fatkeqësisht, këto nuk janë ushqimet që njerëzit anojnë drejt rritjes së tyre. “Gratë gjithashtu duhet të jenë të sigurta që po marrin vitamina që përmbajnë acid folik para dhe gjatë shtatëzanisë.”

 

“Pacientët obezë duhet të fitojnë të paktën 7 kg gjatë shtatëzanisë”.-Mit

Në vitin 2018, Instituti i Mjekësisë rishikoi rekomandimet e tij për shtimin e peshës  për gratë mbipeshe nga “të paktën 7 kg” në “5-5.5. kg”. Sipas hulumtimeve të kaluara, gratë obezë me peshë të tepruar gjatë shtatëzanisë kanë një rrezik shumë të lartë e komplikimeve, përfshirë lindjen e parakohshme të lindur, lindjen cezariane, induksionin e dështuar të punës dhe foshnjat me sheqer të ulët në gjak.Nëse një grua fillon shtatzëninë e saj mbipeshë ose obeze, mos fitimi i shumë peshës në të vërtetë mund të përmirësojë mundësinë e një shtatzënie të shëndetshme. Biseda me mjekun tuaj për shtimin e duhur të peshës për shtatzëninë tuaj është thelbësore, thotë ajo.

 

“Rreziku i lindjes së parakohshme është më i lartë te grate obeze”.-Mit

Gratë mbipeshe kanë një gjasë më të madhe të lindjes së parakohshme të treguar – lindja e hershme për një arsye mjekësore, siç është diabeti i nënës ose presioni i lartë i gjakut. Por, në mënyrë paradoksale, rreziku i lindjes spontane të parakohshme – kur një grua shkon në punë për një arsye të panjohur – është në të vërtetë 20 përqind më e ulët në grate obeze . Nuk ka një shpjegim të vendosur për arsyen pse ky është rasti, që kjo ka të ngjarë të ketë të bëjë me ndryshimet e hormoneve tek gratë mbipeshe që mund të ulin rrezikun e lindjes spontane të parakohshme.

“Sëmundja e frymëmarrjes në obezitet – përfshirë astmën dhe apneën obstruktive të gjumit – rrit rrezikun për komplikime të shtatzënisë jo pulmonare, siç janë lindja cezariane dhe preeklampsia (presioni i lartë i gjakut)”.-I vertete

Gratë obeze kanë rritur normat e komplikimeve të frymëmarrjes dhe deri në 30 përqind përjetojnë një përkeqësim të astmës së tyre gjatë shtatëzanisë, një rrezik pothuajse një e gjysmë herë më shumë sesa gratë jo të trashë. Ndërlikimet e frymëmarrjes përfaqësojnë vetëm një pjesë të enigmës që shton shëndetin e dobët në mbipesha, gjë që rrit mundësinë e problemeve në shtatzani. Ajo thekson rëndësinë e marrjes së astmës dhe çdo gjendje tjetër të frymëmarrjes nën kontroll para se të mbetet shtatzënë.

 

“Shkalla e ushqyerjes me gji është e lartë tek gratë mbipeshe”.-Mit

Shkalla e ushqyerjes me gji është e dobët në mesin e grave mbipeshe, me vetëm 80 përqind që fillojnë dhe më pak se 50 përqind vazhdojnë përtej gjashtë muajve, edhe pse shoqërohet me mbajtje më të vogël të peshës pas lindjes dhe duhet të inkurajohet pasi përfiton shëndetin e nënës dhe foshnjës.

Mund të jetë sfiduese për gratë obeze e ushqyera me gji. Shpesh duhet më shumë kohë që qumështi i tyre të hyjë dhe ato mund të kenë prodhim më të ulët (madhësia e gjirit nuk ka asnjë lidhje me sasinë e qumështit të prodhuar). Lindja e parakohshme e indikuar mund të rezultojë në ndarje të zgjatura të nënës dhe foshnjës pasi foshnjat pranohen në njësinë e kujdesit intensiv. Kjo, e shoqëruar me shkallën më të lartë të komplikimeve të nënave dhe lindjes cezariane – deri në 50 përqind në disa studime – tek gratë obeze, mund ta bëjë më të vështirë për ushqimin me sukses të gjirit.

“Për shkak të këtyre sfidave, nënat duhet të arsimohen, motivohen dhe të punojnë me mjekët, infermierët dhe profesionistët e laktacionit për t’i dhënë gji ushqimit qëllimin e tyre më të mirë. Edhe nëse mund të bëni vetëm ushqimin me gji të pjesshëm, kjo është akoma më mirë sesa të mos ushqeheni me gji fare.

error: Nuk lejohet kopjimi!