Mbroni femijet nga obeziteti! Gjithcka qe duhet

Mbroni femijet nga obeziteti! Gjithcka qe duhet

Obeziteti nënkupton një sasi të tepërt të yndyrës në trup. Asnjë marrëveshje e përgjithshme nuk ekziston për përcaktimin më të ulët të mbipeshes tek fëmijët dhe adoleshentët, ndryshe nga standardet për të rriturit. Sidoqoftë, shumica e profesionistëve pranojnë udhëzime të publikuara bazuar në indeksin e masës trupore (BMI) – të modifikuar për moshën, fazën pubertale dhe gjininë – për të matur obezitetin tek fëmijët dhe adoleshentët.

Të tjerët e përcaktojnë mbipeshën pediatrike si pesha e trupit të paktën 20% më e lartë se masa e shëndetshme e peshës për një fëmijë apo adoleshent të asaj lartësie, ose si përqindje e yndyrës trupore mbi 25% tek djemtë ose mbi 32% tek vajzat.

Obeziteti tani është ndër problemet më të përhapura mjekësore që prekin fëmijët dhe adoleshentët që jetojnë në Shtetet e Bashkuara dhe vendet e tjera të zhvilluara. Obeziteti pediatrik paraqet një nga sfidat tona më të mëdha shëndetësore.

Obeziteti ka një efekt të thellë në jetën e një pacienti. Obeziteti rrit rrezikun e pacientit për probleme të shumta shëndetësore, dhe gjithashtu mund të krijojë probleme emocionale dhe sociale. Fëmijët obezë gjithashtu kanë më shumë gjasa të jenë të shëndoshë si të rriturit, duke rritur kështu rrezikun e tyre të përjetshëm për probleme serioze shëndetësore si sëmundje të zemrës dhe godĩtjĕ në tru.

  1. Nëse fëmija ose adoleshenti juaj ka mbipeshë, shtimi i mëtejshëm i peshës mund të parandalohet. Prindërit mund t’i ndihmojnë fëmijët e tyre të mbajnë peshën e tyre në gamën e shëndetshme.
    • Në foshnjëri, ushqyerja me gji dhe vonimi i futjes së ushqimeve të ngurta mund të ndihmojnë në parandalimin e mbipeshes.

Në fëmijërinë e hershme, fëmijëve duhet t’u jepen ushqime të shëndetshme, me pak yndyrë dhe të marrin pjesë në aktivitet fizik me energji mesatare çdo ditë. Shikimi i tyre televiziv duhet të jetë i kufizuar në jo më shumë se shtatë orë në javë (kjo përfshin argëtim ulur si lojëra video dhe surfing në internet).

• Fëmijëve më të rritur mund të mësohen të zgjedhin ushqime të shëndetshme, ushqyese dhe të zhvillojnë zakone të mira stërvitore. Koha e tyre e kaluar duke parë televizor dhe duke luajtur me kompjuter ose lojëra video duhet të kufizohet në jo më shumë se shtatë orë çdo javë. Shmangni pirjen e ngrënies ose ngrënien e vakteve ndërsa shikoni TV, filma dhe video. Shmangni konsumimin e produkteve me sheqer, veçanërisht ato me shurup misri të lartë ose derivate të fruktozës, të tilla si, pop, ose kola (që disa rajone i quajnë pije “fosfate”).

Çfarë shkakton mbipesha e fëmijërisë?
Pacienti që rregullisht konsumon më shumë kalori sesa duhet, do të fitojë peshë. Shumë faktorë të ndryshëm kontribuojnë në këtë çekuilibër midis konsumit të kalorive dhe konsumit.

 

Kush ndikon në obezitet? Faktorët gjenetikë. Obeziteti ka tendencë të trashëgohet në familje. Një fëmijë me një prind, vëlla ose motër obez ka më shumë të ngjarë të bëhet i tillë. Vetëm gjenetika nuk shkakton trashje. Obeziteti do të ndodhë kur një fëmijë ha më shumë kalori sesa duhet. Zakonet dietike të fëmijëve dhe adoleshentëve janë zhvendosur larg nga ushqimet e shëndetshme (të tilla si frutat, perimet dhe drithërat) në një mbështetje shumë më të madhe te ushqimi i shpejtë, ushqimet e përpunuara të rostiçeri dhe pije me sheqer. Këto ushqime kanë tendencë të jenë të pasura në yndyrë dhe / ose kalori dhe të pakta në shumë lëndë ushqyese të tjera.

Disa modele janë të lidhura me mbipeshën. Zakonet jo të shëndetshme përfshijnë ngrënien kur nuk keni uri, të hani gjatë shikimit në TV ose të bëni detyrat e shtëpisë. Statusi socio-ekonomik. Familjet me të ardhura të ulëta ose prindër të papunë kanë më shumë të ngjarë të hanë kalori të tepërta për nivelin e aktivitetit.

Pasiviteti fizik. Popullariteti i televizionit, kompjuterëve dhe lojërave video është përkthyer në një mënyrë jetese gjithnjë e më sedentare (joaktive) për shumë fëmijë dhe adoleshentë në vendet e zhvilluara si SH.B.A. Fëmijët dhe adoleshentët në Shtetet e Bashkuara kalojnë, mesatarisht, mbi tre orë çdo ditë duke parë televizion. Jo vetëm që kjo formë rekreative përdor pak energji (kalori), por gjithashtu inkurajon snacking dhe pije.

Më pak se gjysma e fëmijëve në Shtetet e Bashkuara kanë një prind që angazhohet në ushtrime të rregullta fizike. Vetëm një e treta e fëmijëve në Shtetet e Bashkuara kanë edukim fizik të përditshëm në shkollë. Oraret e ngarkuara të prindërve dhe madje edhe frika për sigurinë publike parandalojnë që shumë fëmijë dhe adoleshentë të marrin pjesë në programe sportive, vallëzimi ose aktivitete të tjera pas shkollës. Disa ilaçe mund të shkaktojnë shtim në peshë duke ndryshuar mënyrën se si trupi përpunon ushqimin ose ruan yndyrën.

Kur duhet të shkojmë tek një doktor për obezitetin e fëmijërisë?Nëse ju ose personeli i shkollës mendoni se fëmija juaj ka mbipeshë. Nëse fëmija ose adoleshenti juaj ka shprehur shqetësime për peshën e tij / saj. Nëse fëmija ose adoleshenti juaj ka probleme të vazhdojë me bashkëmoshatarët në palestër fizike ose sporte.

Si diagnostikohet obeziteti i fëmijërisë? Tabela për lartësi-gjerësi.
Këto tabela japin varg të përgjithshëm të peshës së shëndetshme dhe përcaktojnë mbipeshën bazuar në lartësinë e fëmijës ose të riut. Profesionisti i kujdesit shëndetësor duhet të marrë parasysh moshën, gjininë, fazën pubertale dhe modelin e rritjes së pacientit kur interpreton tabelën lartësi. Për shembull, disa fëmijë fitojnë peshë përpara se të rriten. Kjo nuk do të thotë se ata po bëhen obezë.

Përqindja e yndyrës në trup – Përqindja e peshës trupore që është yndyra, është një shënues i mirë i mbipeshës. Djemtë me mbi 25% yndyrë dhe vajzat me mbi 32% yndyrë konsiderohen obezë. Përqindja e yndyrës në trup është e vështirë të matet me saktësi. Metodat më të sakta përdorin pajisje speciale që nuk gjenden në shumicën e zyrave mjekësore. Metoda që mat trashësinë e lëkurës është e pasigurtë nëse nuk kryhet saktë nga një teknik i trajnuar dhe me përvojë.

Indeksi i masës trupore (BMI) – Kjo masë vlerëson peshën në lidhje me lartësinë. është e njëjtë me indeksin e masës trupore që përdoret për të identifikuar obezitetin e të rriturve. BMI përcaktohet si pesha (në kilogram) e ndarë sipas lartësisë (në metra). BMI mund të llogaritet në kilometra dhe inç. BMI është i lidhur ngushtë me përqindjen e yndyrës në trup.

BMI është standardi për përcaktimin e mbipeshes tek të rriturit, por përdorimi i tij tek fëmijët nuk është universal. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) sugjerojnë dy nivele shqetësimi për fëmijët bazuar në grafikët e BMI-për-moshës.

Në përqindjen e 85-të dhe më lart, fëmijët janë “në rrezik për mbipeshë”. Në përqindjen e 95-të ose më lart, ata janë “mbipeshë”.
Për të llogaritur BMI-në e një fëmije, ndiqni këto hapa: Shumëzoni peshën e fëmijës në kg me 705. Pastaj ndani në lartësinë e fëmijës (në inç). Ndani përsëri këtë lartësi (në inç).

Kjo matje në një fëmijë apo adoleshent lidhet ngushtë me rrezikun e ardhshëm të zhvillimit të diabetit mellitus tip 2 dhe ndërlikimeve të lidhura me sindromën metabolike (presioni i lartë i gjakut, kolesteroli jonormal ose nivele të tjera të yndyrës, sulmi në zemër, goditje në tru dhe dëmtimi i syve, zemrës, etj. dhe veshkat).

Vlerësimi bëhet me një masë shirit që shtrihet përgjatë rripit më të gjerë të barkut (zakonisht në ose pak nën nivelin e butonit të barkut, i quajtur kërthizë). Masa mbi 90 % është e rezikshme.

Cili është trajtimi për obezitetin e fëmijërisë? Kur qëllimi është të ndihmoni një fëmijë ose adoleshent të arrijë dhe të mbajë një peshë të shëndetshme, prindërit duhet të bëjnë detyrën e tyre. Profesionistët e kujdesit shëndetësor dhe këshilltarët e ushqimit janë atje për të ndihmuar. Sidoqoftë, prindërit ushtrojnë më shumë kontrollin mbi aktivitetet dhe zakonet e fëmijës së tyre dhe kështu janë në pozitën kryesore për të bërë dhe mbështetur ndryshime të shëndetshme në stilin e jetës.

Gjëja më e rëndësishme që prindërit mund të bëjnë për një fëmijë obez është të jetë mbështetës. Ndjenjat e fëmijës tuaj për veten ose vetveten, të paktën pjesërisht përcaktohen nga ndjenjat tuaja. Lëreni fëmijën tuaj ta dijë se ju e doni dhe e pranoni atë pavarësisht peshës që ka. Inkurajimi. Mos kritikimi. Jini të vetëdijshëm për shqetësimet e fëmijës tuaj për pamjen dhe marrëdhëniet shoqërore.

Humbja e peshës në vetvete është rrallëherë një qëllim tek një fëmijë apo adoleshent obez. Përkundrazi, qëllimi është të ngadalësoni shtimin e peshës ose thjesht mbajtjen e një peshe konstatnte. Ideja është që fëmija të rritet në peshën e tij / saj trupore gradualisht, me kalimin e kohës. Mos harroni, një fëmijë i shënoshë nuk ka pse të bëhet një i rritur obez. Kur humbja e peshës përcaktohet si qëllim, objektivi më i sigurt dhe praktik është 2 kg në muaj.

Që një plan i tillë të ketë sukses, ai duhet të përfshijë ndryshime afatgjata në zakonet e të gjithë familjes. Fëmija obez nuk duhet të veçohet. Prindërit, vëllezërit dhe motrat dhe anëtarët e tjerë të familjes që jetojnë në shtëpi, të gjithë do të përfitojnë nga një zhvendosje drejt një stili jetese më të shëndetshëm.

Cilat janë mjetet juridike në shtëpi për obezitetin e fëmijërisë Gurët themelorë të një plani për kontrollin e peshës janë aktiviteti fizik dhe menaxhimi i dietës. Sa më shpejt që të vendoset një plan, aq më mirë, sepse është shumë më e lehtë të ndryshosh zakonet tek fëmijët apo edhe adoleshentët sesa tek të rriturit.

Aktiviteti fizik – Gjëja më e mirë që ju mund të bëni është të kufizoni kohën që fëmija juaj kalon duke shikuar TV, ulur në kompjuter ose duke luajtur lojëra video. Këto aktivitete digjen pak kalori dhe inkurajojnë pirjen e duhanit dhe pirjen. Kirurgu i Përgjithshëm i Sh.B.A-së rekomandon aktivitet fizik të moderuar dhe të fortë për fëmijët dhe adoleshentët çdo ditë për të paktën 60 minuta.

Inkurajoni fëmijët dhe adoleshentët të shijojnë aktivitete fizike që djegin kalori dhe përdorin grupe të ndryshme muskujsh. Këto përfshijnë lojëra që përfshijnë vrapimin, notin. Aktivitetet më efektive rritin rrahjet e zemrës në mënyrë të moderuar dhe shkaktojnë djersitje të butë.

Lejoni secilin fëmijë ose adoleshent të provojë aktivitete të ndryshme për të gjetur ato që i pëlqen. Bëhuni një model për fëmijët tuaj. Nëse ata shohin se jeni aktiv, ka më shumë të ngjarë të jenë aktivë dhe të qëndrojnë aktivë dhe në moshën madhore. Planifikoni aktivitetet e familjes në mënyrë që të gjithë të mund të bëjnë stërvitje dhe argëtim.

Inkurajoni fëmijët tuaj që të përfshihen në sporte në shkollë ose në komunitet. Mos i detyroni fëmijët të marrin pjesë në aktivitete që ata duken të pakëndshme ose të sikletshme.

Menaxhimi i dietës. Së pari, edukoni veten për nevojat ushqyese të fëmijës tuaj. Mësojuni atyre një qëndrim të shëndetshëm për të ngrënë. Nëse nuk jeni të sigurt për zgjedhjen dhe përgatitjen e ushqimeve për një dietë të shëndetshme, flisni me profesionistin tuaj të kujdesit shëndetësor.

Përfshini fëmijët tuaj në blerjen e ushqimit dhe përgatitjen e vaktit. Mos diktoni saktësisht atë që hanë fëmijët tuaj. Fëmijët duhet të ndihmojnë në zgjedhjen e asaj që hanë dhe sa. Ofroni fëmijëve tuaj një shumëllojshmëri të ushqimeve, përfshirë ëmbëlsirat natyrore dhe ushqimet e shijshme (të tilla si frutat e freskëta). Të gjitha ushqimet kanë një vend në një dietë të shëndetshme, madje edhe ushqime të pasura me yndyrë dhe kalori – për sa kohë që ato hahen herë pas here dhe në moderim.

Inkurajoni fëmijët tuaj të hanë ngadalë. Kjo i ndihmon ata të njohin ndjenjën e plotësisë dhe të ndalojnë së ngrëni kur ato janë plot. Mos i ndaloni vaktet e mesme. Identifikoni situata me rrezik të lartë të tilla si të keni shumë ushqime me kalori të lartë në shtëpi ose të shikoni televizion gjatë kohës së konsumimit të vaktit.

Mos e privoni fëmijën tuaj nga trajtimet e rastit (si patate të skuqura, tortë dhe akullore), veçanërisht në ahengje dhe ngjarje të tjera sociale.
Sugjerime për vaktet dhe ushqimin Shumica e dietës tuaj duhet të jenë drithëra, fruta dhe perime. Shërbyer me një shumëllojshmëri të perimeve (jeshile, e kuqe, e verdhë, kafe dhe portokalli), fruta të freskëta, dhe bukë me drithëra, makarona dhe oriz.

Hani dy ose tre servione të qumështit me pak yndyrë (1% qumësht) ose produkte jo-yndyrore (të pakta) të qumështit çdo ditë. Një dietolog mund të ndihmojë në identifikimin e pjesëve të shëndetshme bazuar në faktorët fizikë individualë dhe moshën. Një dietë e shëndetshme gjithashtu përfshin dy deri në tre servise ushqimesh nga grupi i mishit dhe fasuleve. Ky grup përfshin, shpendë, peshk, fasule të thata të gatuara, vezë dhe arra.

Kufizoni yndyrnat në jo më shumë se 25% -30% të kalorive totale. Nëse tani përdorni ushqime të qumështit me yndyrë të plotë, kaloni te produktet e qumështit me pak yndyrë (1% qumësht) ose jo-yndyror (i dobët). Hiqni të gjithë mishin yndyrë dhe hiqni lëkurën nga mishi i shpendëve. Zgjidhni bukë dhe drithëra pa yndyrë.

Shmangni ushqimet e skuqura. Zgjidhni ushqime me rostiçeri me pak yndyrë dhe të shijshme. Fruta, të freskëta ose të thata Kos ose djathë me pak yndyrë ose jo të yndyrës. Arra, luledielli ose farat e kungullit ëmbëlsira të ngrira të tilla si kos të ngrirë, sorbet frutash dhe lëng frutash

Mos e kufizoni konsumimin e yndyrës për fëmijët më të vegjël se dy vjeç. Sidoqoftë, shmangni ushqime të skuqura thellë në këto mosha të reja. Zgjidhni me kujdes vaktin e mesëm për fëmijët e vegjël për të shmangur rreziqet e mbytjes. Prindërit duhet të krijojnë zakone të mira për t’i ndihmuar fëmijët e tyre të mbajnë një peshë të shëndetshme.

Mos e bëni fëmijën tuaj të hajë kur ai ose ajo nuk është i uritur. Mos insistoni që fëmija juaj të përfundojë një vakt. Mos nxitoni kohën e ngrënies. Në përgjithësi, ju hani më shumë kur hani shpejt. Mos përdorni ushqimin për të shpërblyer.

Mos ofroni ëmbëlsirë si shpërblim për mbarimin e një vakt. Ofroni fëmijës tuaj një dietë të shëndetshme, të ekuilibruar, që përfshin një larmi ushqimesh. Jo më shumë se 30% e kalorive duhet të vijnë nga yndyrnat.

Kaloni fëmijën tuaj nga qumështi i plotë në qumësht 2% në moshën dy vjeç. Nëse ajo ose ai është mbipeshë, kaloni në qumësht me 1% yndyrë. Në fëmijërinë e hershme, qumështi i dobët duhet të zëvendësohet vetëm pas rekomandimit të mjekut. Mos hani në restorante fast-food më shumë se një herë në javë. Sigurohuni që ushqimi i ngrënë jashtë shtëpisë, siç janë dreka e shkollës, është e ekuilibruar.

Ofroni fëmijës tuaj ujë të shuajë etjen. Shmangni sode, “energji” ose pije energjike, pije sportive, kola, dhe pije të tjera me sheqer ose kafeinë. Kufizoni kohën e fëmijës suaj të kaluar duke shikuar televizion ose duke luajtur lojëra kompjuterike dhe video.

Inkurajoni fëmijën tuaj të bëjë diçka aktive, si ngasja e biçikletës, litari i kërcimit ose luajtja e topit. Më mirë akoma, biçikletë ose luani top me fëmijën tuaj. Mësojini fëmijës tuaj zakonet e ngrënies dhe ushtrimeve që në mopshë të vogël. Udhëzime dietike të Shoqatës Amerikane të Zemrës për fëmijë dhe familje të shëndetshme

Hani kalori të përshtatshme për të mbështetur rritjen dhe zhvillimin dhe për të arritur një peshë të shëndetshme të trupit. Rekomandohet marrja mesatare ditore e yndyrës Yndyra e ngopur: 7% -10% e kalorive totale Totali i yndyrës: i kufizuar në 25% -30% të kalorive totale

Kolesterol: më pak se 300 mg në ditë Këto udhëzime vlejnë për të rriturit dhe fëmijët më të vjetër se 2 vjeç. Këto masa duhet të zbatohen për të gjithë në familje, jo vetëm për fëmijët që janë tashmë mbipeshë ose mbipeshë.Prindërit duhet të përqëndrohen në ndërtimin e vetëvlerësimit dhe përballimin e shqetësimeve emocionale

Cila është parashikimi i mbipeshes tek fëmijët dhe adoleshentët?
Disa probleme shëndetësore kanë shumë më shumë të ngjarë të prekin fëmijët obezë se sa fëmijët joobezë. Astma, veçanërisht astma e rëndë. Diabeti mellitus. Tension i lartë i gjákut. Kolesterol i lartë

Infrakt. Probleme të mëlçisë (“mëlçi yndyrore”). Probleme të kockave dhe nyjeve në pjesën e poshtme të trupit. Anomalitë e rritjes. Probleme emocionale dhe sociale

Probleme të frymëmarrjes siç janë apnea e gjumit. Skuqje apo infeksione fungale të lëkurës, akne. Fëmijët obezë gjithashtu kanë shumë më shumë të ngjarë të kenë këto dhe probleme të tjera shëndetësore të lidhura me mbipeshën në moshën e rritur: Sĕmundjĕ e zĕmrĕs.  Stroke. Disa lloje të káncĕrit. Osteoarthritis. Sĕmundjĕ e fshikëzës së tëmthit

error: Nuk lejohet kopjimi!