LITIUMI DHE LIDHJA E TIJ ME PROBLEMET E SHENDETIT MENDOR

LITIUMI DHE LIDHJA E TIJ ME PROBLEMET E SHENDETIT MENDOR

 

Çfarë është litiumi?
Litiumi është një ilaç stabilizues i humorit që përdoret për të trajtuar disa sëmundje mendore, si:
mania (ndjenja shumë e emocionuar, tepër aktive ose e hutuar)
hipomania (si mania, por më pak e rëndë)
çrregullimi bipolar, ku disponimi juaj ndryshon ndërmjet ndjenjës shumë të lartë (mania) dhe shumë të ulët (depresioni)
Litiumi mund të përdoret gjithashtu për të trajtuar skizofreninë dhe disa lloje të depresionit.
Nëse keni një sëmundje mendore, mjeku juaj do të punojë me ju për të vendosur nëse një ilaç është i duhuri për ju. Litiumi është vetëm një opsion.
Ju gjithashtu mund ta njihni litiumin si një element kimik me simbolin ‘Li’.
Si funksionon litiumi?
Litiumi është një stabilizues i humorit, por mënyra e saktë se si funksionon nuk dihet. Litiumi mund të funksionojë duke ndryshuar lirimin e kimikateve si dopamina ose serotonina në trurin tuaj.
Marrja e litiumit ju ndihmon të keni më shumë kontroll mbi emocionet tuaja. Ju ndihmon të përballoni më mirë ndryshimet bipolare të humorit.
Mund të duhen disa javë deri në muaj që litiumi të fillojë të funksionojë. Në fillim mund t’ju duhet të merrni ilaçe të tjera në të njëjtën kohë. Këto do t’ju ndihmojnë të qëndroni të qetë. Ju mund të keni nevojë të jeni në spital kur të filloni trajtimin me litium.
Sasia e ilaçit që ju nevojitet ndryshon nga personi në person. Doza juaj mund të varet nga:
Mosha juaj
shëndetin tuaj të përgjithshëm
barnat e tjera që merrni
Nëse merrni litium, do t’ju duhet të vizitoni rregullisht mjekun tuaj. Mjeku juaj do të organizojë analiza gjaku për t’u siguruar që nuk po merrni shumë pak ose shumë litium.
Litiumi nuk shkakton varësi.
Mos e ndaloni marrjen e litiumit papritmas. Gjithmonë bisedoni me mjekun tuaj përpara se të bëni ndonjë ndryshim në ilaçet tuaja.
Cilat forma të litiumit janë në dispozicion?
Karbonati i litiumit është përbërësi aktiv në mjekësinë e litiumit.
Mund t’ju përshkruhet një formë tabletash litiumi me çlirim të ngadaltë. Tabletat me lëshim të ngadaltë duhet të gëlltiten të tëra me ujë. Ato shpërbëhen ngadalë në trupin tuaj. Kjo shpërndan dozën tuaj të litiumit gjatë ditës.
Cilat janë përfitimet e litiumit?
Litiumi ndihmon në reduktimin e ndjenjave të manisë – të emocionuar, humor të lartë, të hutuar. Ndihmon gjithashtu në trajtimin e episodeve bipolare.
Mjeku juaj mund të përshkruajë litium për periudha të gjata kohore (muaj ose vite). Është e rëndësishme të vazhdoni trajtimin, edhe kur ndiheni mirë. Litiumi nuk është një kurë, por është në gjendje të ndihmojë në kontrollin e simptomave dhe parandalimin e rikthimit gjatë kohës që e merrni.
Nëse keni menduar për vetëvrasje , litiumi mund të ndihmojë në uljen e këtyre ndjenjave.
Gjëra të rëndësishme për t’u mbajtur mend kur merrni litium
Është më mirë të merrni litium saktësisht siç ju thonë udhëzimet. Disa këshilla të tjera janë:
merrni litium me ushqim
hani dhe pini normalisht – mos ndiqni një dietë me pak kripë
pini shumë lëngje në mot të nxehtë dhe gjatë stërvitjes për të shmangur dehidratimin
kini kujdes nëse jeni duke vozitur pasi litiumi mund t’ju bëjë të përgjumur
Tregojini mjekut tuaj nëse:
jeni duke marrë ndonjë ilaç tjetër pasi ato mund të ndërveprojnë me litiumin
keni ndonjë problem me zemrën ose veshkat, ose ju është thënë të zvogëloni marrjen e kripës
jeni shtatzënë, planifikoni të mbeteni shtatzënë ose jeni duke ushqyer me gji
janë të shqetësuar për efektet anësore të litiumit
Ndiqni udhëzimet e mjekëve tuaj për kryerjen e analizave të gjakut të litiumit. Rezultatet do t’ju ndihmojnë të merrni dozën tuaj të duhur.
Gjithashtu, mos harroni të flisni me mjekun dhe farmacistin tuaj nëse merrni shumë litium ose humbisni një dozë.
Ju gjithashtu duhet t’i tregoni farmacistit tuaj se jeni duke marrë litium kur blini ilaçe të reja. Kjo përfshin ilaçe pa recetë dhe suplemente vitaminash.
Cilat janë efektet anësore të litiumit?
Litiumi mund të shkaktojë efekte anësore.
Efektet anësore afatshkurtra
Ju mund të keni disa efekte anësore afatshkurtra kur filloni të merrni litium. Këto mund të ndodhin edhe kur ndryshoni dozën.
Këto efekte anësore shpesh përmirësohen ose zhduken pas disa ditësh:
parehati në stomak
të përziera të lehta ose diarre
vertigo ose marramendje
dobësi e muskujve
duke u ndjerë i trullosur
Efektet anësore afatgjata
Efektet anësore të mundshme afatgjata përfshijnë:
shtrëngimi i duarve
ndjehet shumë i lodhur
ndjenjë shumë etje
sasi e shpeshtë ose e shtuar e urinimit
shqetësime në stomak ose ndryshime në peshë
shije metalike në gojë ose rritje të pështymës
akne ose skuqje
dhimbje koke
Këto efekte anësore mund të vazhdojnë, por përpiquni të mbani mend gjithashtu përfitimet e litiumit në simptomat tuaja të manisë ose depresionit kur shikoni këtë listë.
Nëse ndonjë efekt anësor ju shqetëson, shihni mjekun tuaj.
Nëse efektet anësore papritmas përkeqësohen, mund të jetë një shenjë e ‘toksicitetit të litiumit’, ose shumë litium në trupin tuaj. Nëse kjo ndodh, telefononi menjëherë mjekun tuaj.
Efektet afatgjata në trupin tuaj
Marrja e litiumit për periudha të gjata kohore mund të ndikojë në veshkat dhe gjëndrën tuaj tiroide.
Mjeku juaj do të rekomandojë analizat e gjakut për të kontrolluar:
funksionin e veshkave
gjëndër tiroide
gjëndër paratiroide
Disa njerëz që marrin litium për periudha të gjata shtojnë peshë. Bisedoni me mjekun tuaj për menaxhimin e peshës tuaj.
Gratë që marrin litium mund të kenë nevojë të kalojnë në barna të tjera gjatë. Diskutoni ilaçet tuaja me mjekun tuaj përpara se të mbeteni shtatzënë.
Çfarë është toksiciteti i litiumit?
Litiumi është një ilaç ku sasia në trup duhet të jetë e duhur. Nëse niveli është shumë i ulët, nuk do të funksionojë siç duhet. Nëse është shumë i lartë, mund të keni më shumë efekte anësore – ky është toksiciteti i litiumit.
Shenjat e toksicitetit të litiumit janë:
dhimbje të shtuar në stomak, të vjella ose diarre
dobësi e shtuar e muskujve, dridhje ose dridhje
përgjumje e rëndë ose marramendje
lëkundje ose probleme me ecjen ose të folurit të paqartë
goja e thatë, shumë e etur
zhurma në vesh (tinitus)
shikim i turbullt
ënjtje e fytyrës, gojës ose gjuhës që mund të shkaktojë probleme me frymëmarrjen ose gëlltitjen
Tregojini mjekut tuaj menjëherë ose shkoni në urgjencën më të afërt të spitalit nëse vëreni ndonjë shenjë të toksicitetit të litiumit.
Mund të zhvilloni papritmas toksicitetin e litiumit. Kjo mund të ndodhë nëse ju:
merrni shumë tableta litium në të njëjtën kohë
kombinoni litiumin me disa ilaçe të tjera
dehidratohen shumë
Është e rëndësishme të merrni dozën që është e përshtatshme për ju. Nëse mendoni se ju ose dikush për të cilin kujdeseni mund të ketë toksicitet të litiumit, është e rëndësishme të flisni menjëherë me një mjek.
,

error: Nuk lejohet kopjimi!