Kequshqyerja ka një fytyrë të re: Obeziteti

Kequshqyerja ka një fytyrë të re: Obeziteti

Një nga fjalët më të lakuara të njerëzimit – kequshqyerja – po ripërcaktohet në epokën moderne të ushqimit të shpejtë (fast-food), obezitetit dhe diabetit. Për shekuj me radhë, kjo fjalë i referohej kryesisht një personi që është nën peshë si rezultat i konsumimit joadekuat të kalorive ose proteinave.

Kequshqyerja shfaqet në kushte të tilla si humbja fizike. Ta themi thjesht, njerëzit konsideroheshin të kequshqyer, nëse nuk kishin mjaftueshëm për të ngrënë.
Megjithëse kequshqyerja, siç është përcaktimi klasik, vazhdon të jetë një problem i rëndësishëm në disa ekonomi në zhvillim, rrethanat që lidhen me kequshqyerjen  kanë ndryshuar në mënyrë dramatike gjatë katër dekadave të fundit.

Sipas “USDA / Center for Nutrition Policy dhe Promotion”, ekzistojnë rreth 4.000 kalori në dispozicion për person nga furnizimi i përgjithshëm ushqimor. Megjithatë dietat  janë jashtë bilancit me rekomandimet dietike. Është bërë e qartë që njerëzit që konsumojnë shumë kalori – me shpesh sesa duhet- vuajnë nga kequshqyerja nëse nuk marrin nutrientët e nevojshëm. “Një person që ha më shumë seç duhet është po aq në rrezik sa dikush që ha shumë më pak sec duhet,”. Përkufizimet konkuruese ekzistojnë por shkenca moderne në përgjithësi e përcakton kequshqyerjen, si rezultat i konsumimit të shumë pak nutrientëve (nën-ushqyerje)-ose të ngrënit shumë (mbi-ushqyerje), pasi mbi-konsumimi mund të shkaktojë probleme shëndetësore. Në secilin rast, trupi vuan nga një shkurtim i mikronutrientëve të nevojshëm.

 

Mungesat e nutrientëve
Mangësitë e ndryshme ushqyese mund të çojnë në probleme shëndetësore. Fëmijët e vegjël me mungesë hekuri mund të vuajnë reduktimin e funksionit të trurit, për shembull, ndërkohë që mungesa e jodit njihet me uljen e inteligjencës tek gratë shtatzëna dhe foshnjat. Mungesa e vitaminës A, hekurit dhe zinkut gjithashtu mund të rrisë rrezikun e vdekjes.Pra të qenit mbi-peshë, një gjendje që ka prekur më shumë se gjysmën e popullsisë së të rriturve , mund të kenë disa rezultate si uria e rëndë, rritja e ndjeshmërisë ndaj sëmundjeve, zvogëlimi i produktivitetit dhe një jetëgjatësi më e shkurtër. Kequshqyerja e lidhur me obezitetin është një problem kompleks që rrjedh nga faktorë të ndryshëm, duke përfshirë stilin e jetesës sedentar dhe pamundësinë për të përballuar ushqime të shëndetshme.
Duke pasur parasysh shkallën e lartë të obezitetit, kërkime të konsiderueshme i janë kushtuar rolit të mikronutrientëve në promovimin ose parandalimin e diabetit të tipit 2. Gjetjet sugjerojnë se mangësi të caktuara mund të dëmtojnë metabolizmin e glukozës dhe potencialisht të shkaktojnë rezistencë ndaj insulinës – ashtu si rritja e konsumimit të disa lëndëve ushqyese duket të jetë e dobishme në përmirësimin e këtyre gjendjeve. Studimet kanë treguar se individët obezë dhe diabetik kanë tendencë të kenë nivele të pamjaftueshme të vitaminës D. Studime të shumta sugjerojnë se suplementimi i vitaminës D mund të ulë shanset për zhvillimin e diabetit të tipit 2 në mesin e njerëzve me rrezik më të lartë. Në mënyrë të ngjashme, gjykimet e rastesishme kanë treguar se diabetikët e tipit 2 mund të fitojnë kontroll më të mirë glicemik nëpërmjet përdorimit të vitaminës D.

Identifikimi dhe trajtimi i kequshqyerjes

Administrimi i kromit ka treguar që zgjidh shpejt dhe plotësisht rezistencën e rëndë të insulinës dhe hiperglicemisë për njerëzit që kanë mungesë të lartë të lëndës ushqyese. Ka gjithashtu dëshmi që njerëzit obezë që janë në rrezik të zhvillimit të diabetit mund të kenë benefite nga përdorimi i kromit.
Studime të tjera kanë lidhur mungesat e tiaminës, biotinës dhe vitaminës C me rrezikun e madh të përkeqësimit të sëmundjes së diabetit të tipit 2. Më shumë se gjysma e të gjithë pacientëve të shtruar në spitale janë kequshqyer pas pranimit, pasi shumica janë mbipeshë ose obezë. Në një artikull në “Practical Gastroenterology” të publikuar në 2014, kërkoi vigjilencë më të madhe nga ana e profesionistëve mjekësorë. Kujdesi shëndetësor është dinamik, dhe kështu janë termat e përdorur për të përcaktuar gjendjet si kequshqyerja. Një segment i madh i popullsisë mbetet prapa kur mbizotërojnë përkufizimet e vjetra.

Fytyra e re e kequshqyerjes  më shumë i ngjan një personi obez. Në një mjedis të ushqimit të shpejtë (fast-food), fokusi në ushqimet e pasura me lëndë ushqyese mund të jetë më efektiv në promovimin e shëndetit të mirë sesa kufizimi i kalorive.

error: Nuk lejohet kopjimi!