Ja zgjidhja për pacientët kardiakë qe shkon përtej rregullimit të një aritmie: një zemër totale artificiale

Ja zgjidhja për pacientët kardiakë qe shkon përtej rregullimit të një aritmie: një zemër totale artificiale

Sëmundja e zemrës është një nga shkaqet kryesore të vdekjes në botë, veçanërisht në SH.B.A. dhe Evropën Perëndimore.

Shkenca mjekësore ka dalë me disa zgjidhje të zgjuara për problemet e zakonshme të zemrës, si stimuluesit kardiakë (të cilët korrigjojnë ritmet jonormale të zemrës), stentet (për të mbajtur arteriet e bllokuara të hapura, në mënyrë që gjaku të mund të rrjedhë) dhe të anashkalojë operacionin (i cili implanton një enë të shëndetshme të gjakut nga një tjetër pjesë e trupit për të ridrejtuar gjakun rreth një arterie të bllokuar në zemër). Këto procedura kanë shpëtuar dhe zgjatur jetën e miliona njerëzve.

Tani ka një zgjidhje tjetër për pacientët kardiakë dhe kjo shkon përtej rregullimit të një aritmie ose arterie të vetme: një zemër totale artificiale.

Si funksionon? A nuk do ta refuzonte trupi një objekt kaq të madh të huaj (dhe në një vend kaq të rëndësishëm?)? Çfarë e mban atë në punë? – nuk jeni i vetmi qe mund te beni keto pyetje

Zemra artificiale është bërë nga një kompani franceze e quajtur Carmat dhe është krijuar për njerëzit me insuficiencë të zemrës biventrikulare në fazën fundore. Kjo është kur të dy barkushat e zemrës – dhomat afër fundit të zemrës që tërheqin dhe nxjerrin gjak midis mushkërive dhe pjesës tjetër të trupit – janë shumë të dobëta për të kryer funksionin e tyre.

Si një zemër e vërtetë, zemra artificiale ka dy barkushe. Njëra është për lëngun hidraulik dhe tjetra për gjakun, dhe një membranë i ndan të dy. Ana e membranës që përballet me gjak është bërë nga indet nga zemra e një lope. Një pompë e motorizuar lëviz lëngun hidraulik brenda dhe jashtë barkusheve, dhe ai lëng lëviz membranën për të lejuar që gjaku të rrjedhë. Ka katër valvola “biologjike”, të quajtura kështu sepse ato janë bërë gjithashtu nga indet e zemrës së lopës.

Elektronika, mikroprocesorët dhe sensorët e ngulitur rregullojnë automatikisht përgjigjet ndaj veprimtarisë së pacientit; nëse, për shembull, ata po ushtrojnë, rrjedha e gjakut do të rritet, ashtu si do të bënte me një zemër të vërtetë. Kjo është ajo që diferencon produktin e Carmat nga zemra artificiale e bërë nga kompania amerikane SynCardia; e tyre është një pajisje me shpejtësi fikse, që do të thotë sapo të vendoset një ritëm për zemrën, rrahjet në minutë do të qëndrojnë të njëjta pavarësisht nga aktiviteti i pacientit.

Pajisja e Carmat peshon 900 gram, ose pak më pak se 2 paund. Kjo është rreth trefishi i peshës së zemrës mesatare të njeriut. Jashtë, pacientët mbajnë një çantë të vogël me lëng aktuatori, një kontrollues dhe një bateri të jonit litium. “Ideja prapa kësaj zemre, e cila lindi gati 30 vjet më parë, ishte të krijonte një pajisje e cila do të zëvendësonte transplantimet e zemrës, një pajisje që funksionon fiziologjikisht si një zemër njerëzore, një që pulson, vetë-rregullohet dhe është në përputhje me gjakun”, CEO Stéphane Piat i Carmat thuhet se i tha Reuters.

Aktualisht, megjithatë, produkti i Carmat nuk është një zgjidhje e përhershme; është aprovuar si një zëvendësim i përkohshëm ndërsa pacientët presin për zemrat e dhuruesve dhe vlerësohet të zgjasë rreth pesë vjet. Në Nëntor 2020, Carmat raportoi se një pacient kishte jetuar me zemrën e implantuar për dy vjet rekord.

Shkencëtarët kanë kohë që punojnë në rikrijimin e versioneve të punës të organeve njerëzore duke përdorur materiale sintetike.

 

Një nga organet më të nevojshme është veshka dhe është gjithashtu një nga më të vështirat për t’u rikrijuar. Në krahasim, ndoshta çuditërisht, zemra është një nga organet më pak të komplikuara; nuk ka qindra mijëra nefrone të veshkave të strukturuara në mënyrë të ndërlikuar, as funksionin kompleks të monitorimit të insulinës në pankreas; është me të vërtetë vetëm një pompë e vogël për të shtyrë gjakun nëpër trupat tanë.

Pas marrjes së markës CE (një lloj vule për produktet e shitura në Evropë për të treguar përputhshmërinë me standardet e shëndetit dhe sigurisë) zemra artificiale e Carmat do të nisë komercialisht në Gjermani dhe Francë. Kompania gjithashtu mori miratimin nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SH.B.A.-së për të filluar një Studim të Fizibilitetit të Hershëm në SH.B.A. këtë vit.

error: Nuk lejohet kopjimi!