Ja si duhet të ushqehemi pas kurave të kancerit të gjirit

Ja si duhet të ushqehemi pas kurave të kancerit të gjirit

 

Ushqyerja është e rëndësishme si në aspektin parandalues ​​ashtu edhe në rastin e përsëritjes. Shmangia e peshës së tepërt është thelbësore pasi jemi shëruar nga kanceri I gjirit.

Çfarë diete duhet të ndiqni pas trajtimit për kancerin e gjirit?

Nëse ka prova në lidhje me zvogëlimin e rrezikut për t’u sëmurur me kancer duke kryer një stil të shëndetshëm të të ngrënit, përsa i përket provave që japin efektet e ushqimit për një rikuperim nga kanceri në drejtim të uljes së kohës së shfaqjes së sëmundjes, akoma duhet të posedojmë studime domethënëse mbi këtë temë.

Faktorët e rrezikut për të shmangur

Ajo që ka një domethënie të madhe ka të bëjë me nevojën për të shmangur mbipeshën , veçanërisht yndyrën visherale ose ndryshe yndyren ne zonen e barkut , e cila do të kontribuonte, ndër të tjera, në krijimin e një faktori tjetër të rëndësishëm për të mbajtur nën kontroll që është gjendja inflamatore. Në përgjithësi, armiqtë më të mëdhenj për ata që trajtohen nga kanceri, përveç që janë me mbipeshë, kanë nivele të larta të insulinës, glukozës, faktorëve që lidhen me inflamacionin dhe faktorët e rritjes, të gjithë këta element në të cilën ushqyerja mund të ketë një rol kyç.

Ushqimet që duhen kufizuar 

Cilat janë ushqimet që mund të promovojnë ose kundërshtojnë faktorët e rrezikut të përmendur më lart?

Insulina , për shembull, stimulohet nga konsumi i sheqernave ( sa më shumë sheqeri të jetë lehtësisht I tretshëm, aq më shumë glukoza në gjak rritet në mënyrë të menjëhershme dhe stimulon sasi të mëdha të insulinës), por edhe nga konsumi i produkteve të qumështit dhe produkteve me një përmbajtje të lartë yndyre të ngopur si mishi dhe djathi i freskët dhe i përpunuar , sepse me përmbajtjen e tyre të ngopur të yndyrës, nëse konsumohen tepër, ata mund të ndryshojnë përbërjen e membranave qelizore që nuk janë më në gjendje të thithin glukozën brenda tyre.

Sa i përket argumentit të inflamacionit, do të jenë ushqimet ato që favorizojnë edhe njëherë sheqernat e thjeshta, ushqime që përmbajnë sasi të mëdha të acideve yndyrore omega 6 si frutat e thata (përveç arra) dhe të gjitha ushqimet me origjinë shtazore përveç peshkur. Kjo e fundit, përkundrazi, ndryshon nga përmbajtja e acideve yndyrore omega 3, me një veprim anti-inflamator nëse ato janë në ekuilibrin e duhur me omega 6 (5 omega6: 1 omega3).

Faktorët e rritjes si IGF-1 janë të stimuluara gjithmonë nga proteinat , veçanërisht nga ato të kafshëve, që përmbante kryesisht në qumësht. Për këtë arsye si masë paraprake, në rastin e neoplazisë, rekomandohet të zvogëlohet konsumi i ushqimit me origjinë shtazore dhe të kufizohet por jo të përjashtohet qumështi.

FITOESTROGJENET DHE SOJA

Bishtajoret, veçanërisht soja , përmbajnë fitoestrogjene , molekulat me strukturë të ngjashme me estrogjenin që janë treguar të jenë elementet kryesore të një diete parandaluese, të cilët kanë hedhur jo pak dyshime në lidhje me një ndryshim të efektit në rastin e tumoreve të estrogjen-varur. Deri më tani, konsumi i ushqimeve që përmbajnë sojë si pjesë e një diete të shëndetshme tek pacientët me tumore hormonale të ndjeshme , kanë rezultuar mbrojtëse, por përkundër kësaj, akoma preferohet të kushtojmë kujdes duke shmangur tepricat dhe konsumimin e tyre në të njëjtën kohë me marrjen e terapisë hormonale .

POLIAMINET NE FRUTA DHE PERIME

Në temën poliamine nuk ka shumë të dhëna. Dihet që poliaminat janë molekula të domosdoshme për përhapjen e qelizave (të të gjitha qelizave, përfshirë ato kanceroze), për këtë arsye, në rastin e neoplazmave, megjithëse nuk ka të dhëna klinike për t’i mbështetur ato, në aspektin paraprak rekomandohet ti shmangni ( ose në çdo rast për të zvogëluar) konsumin e ushqimeve që përmbajnë ato në sasi të mëdha si portokalli dhe qitro, solanaceae (domate, speca patëllxhan), fruta tropikale dhe molusqet .

ME SHUME DRITHERA INTEGRALE

Së fundmi, në terma të përgjithshëm është e rëndësishme të shmangni kaloritë e tepërta dhe të favorizoni drithërat integrale , perimet sezonale, farat vajore dhe sasi të moderuara të bishtajoreve dhe të praktikoni aktivitete fizike (madje edhe një orë ecje të shpejtë) çdo ditë.

error: Nuk lejohet kopjimi!