JA PSE ANTIDEPRESANTET NUK FUNKSIONOJNE PER ME SHUMË SE GJYSMEN E PACIENTEVE ❄️

JA PSE ANTIDEPRESANTET NUK FUNKSIONOJNE PER ME SHUMË SE GJYSMEN E PACIENTEVE ❄️

 

A keni marrë pilula antidepresive më parë? A ju ka funksionuar? Ndoshta jeni përpjekur për të provuar 3 ose 4 lloje të ndryshme ose kombinime të ilaçeve kundër depresionit dhe ende asgjë nuk duket se funksionon. Epo antidepresantët funksionojnë vetëm për rreth 30 deri 50 përqind të njerëzve dhe tani studiuesit mendojnë se e kanë kuptuar pse.

Rezultatet dhe kushtet tuaja të mjedisit në të vërtetë diktojnë nëse një antidepresant do të funksionojë apo jo. Pra, nëse po mendoni të filloni tē konsumoni antidepresant sepse keni humbur punën tuaj, sepse partneri juaj nuk ju do më,etj etj.. me siguri nuk do të funksiononte. Kjo madje mund t’i përkeqësonte simptomat tuaja.


Studimi, nga Istituti Superior i Shēndetit në Itali, u përqëndrua në SSRI (frenuesit selektiv të rimarrjes serotonin) të cilat janë disa nga ilaçet kundër depresionit më të përshkruara. Serotonina zakonisht mendohet si një neurotransmetues përgjegjës për mirëqenien, lumturinë ose kënaqësinë. Pra, duke futur më shumë serotonin në sistemin tuaj nervor qendror, a duhet që ajo të ndjekë simptomat tuaja të depresionit dhe ngadalë të zhduken ashtu?

Jo saktësisht. Falë studimeve të bëra mbi minjtë, studiuesit kanë kuptuar se rritja e serotoninës në sistemin tuaj nervor qendror thjesht e bën trurin tuaj më të qëndrueshëm dhe më të ndjeshëm për ndryshim. Pra, nëse mjedisi juaj është i mirë, SSRI-të mund ta përkeqësonte depresionin tuaj. Po pse “mendimet për vetëvrasje” janë një efekt anësor i zakonshëm për shumicën e antidepresantëve. Thuaj për shembull dikush afër jush së fundmi vdiq dhe duke menduar të merrni një antidepresant për t’ju ndihmuar të përballoni: mund të bëjë që simptomat tuaja të keqësohen. Ose thoni marrëdhënie abuzive emocionale dhe mendoni të merrni një antidepresant.

Akoma duhet të kryhen disa studime njerëzore, por studiuesit janë goxha të sigurtë. Për një kohë të gjatë, mjekët kanë për të kuptuar pse antidepresantët duket se funksionojnë në pothuajse gjysmën e pacientëve. Ky konstatim do t’i japë përgjigje shumë pyetjeve. Tani ata mund të punojnë për të zbuluar qasje të shumë niveleve për të trajtuar depresionin. Në vend që të largoheni vetëm nga zyra e një mjeku me recetë, pacientët ka shumë të ngjarë të kenë nevojë për këshillim dhe burime të tjera në dispozicion të tyre. Do të jetë saktësisht e lehtë të ndryshoni situatën tuaj të jetesës ose gjendjen financiare. Nëse do të ishte, të gjithë do ta bënin atë.

error: Nuk lejohet kopjimi!