Hipertensioni -çfarê duhet tê dimê pêr tê

Hipertensioni -çfarê duhet tê dimê pêr tê

Faktet kryesore

·         Hipertensioni – ose presioni i ngritur i gjakut – është një gjendje e rëndë mjekësore që rrit ndjeshëm rreziqet e zemrës, trurit, veshkave dhe sëmundjeve të tjera.

·         Rreth 1.13 miliardë njerëz në botë kanë hipertension, shumica (dy të tretat) jetojnë në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

·         Në vitin 2015, 1 në 4 burra dhe 1 në 5 gra kishin hipertension.

·         Më pak se 1 në 5 persona me hipertension kanë problemin nën kontroll.

·         Hipertensioni është një shkak kryesor i vdekjes së parakohshme në të gjithë botën.

·         Një nga synimet globale për sëmundjet jo të transmetueshme është të zvogëlojë prevalencën e hipertensionit me 25% deri në vitin 2025 (fillimi 2010).

Cfarë është hipertensioni?

Hipertensioni është forca e ushtruar nga qarkullimi i gjakut kundër mureve të arterieve të trupit, enëve të mëdha të gjakut në trup. Hipertensioni ndodh kur presioni i gjakut është shumë i lartë.

Cilët janë faktorët e rrezikut për hipertension?

Faktorët e rrezikut të modifikueshëm përfshijnë dieta jo të shëndetshme (konsumimi i tepërt i kripës, dieta e lartë e yndyrave të ngopura dhe yndyrnave trans, konsumimi i ulët i frutave dhe perimeve), pasiviteti fizik, konsumimi i duhanit dhe alkoolit, si dhe mbipesha. Faktorët e rrezikut jo të modifikueshëm përfshijnë një histori familjare të hipertensionit, moshës mbi 65 vjeç dhe sëmundje bashkë-ekzistuese si diabeti ose sëmundja e veshkave.

Cilat janë ndërlikimet e hipertensionit të pakontrolluar?

Hipertensioni mund të shkaktojë dëme serioze në zemër. Presioni i tepërt mund të ngurtësojë arteriet, duke zvogëluar rrjedhën e gjakut dhe oksigjenit në zemër. Ky presion i ngritur dhe ulja e rrjedhës së gjakut mund të shkaktojnë:

·         Dhimbje në kraharor, i quajtur edhe angina.

·         Sulmi në zemër, i cili ndodh kur furnizimi me gjak i zemrës bllokohet dhe qelizat e muskujve të zemrës vdesin nga mungesa e oksigjenit. Sa më gjatë bllokimi i rrjedhës së gjakut, aq më i madh është dëmtimi i zemrës.

·         Dështimi i zemrës, i cili ndodh kur zemra nuk mund të pompojë mjaftueshëm gjak dhe oksigjen në organet e tjera jetike të trupit.

·         Rrahje të parregullta në zemër e cila mund të çojë në një vdekje të papritur.

·         Hipertensioni gjithashtu mund të shpërthejë ose bllokojë arteriet që furnizojnë me gjak dhe oksigjen trurin, duke shkaktuar një goditje.

·         Hipertensioni mund të shkaktojë dëmtim të veshkave.

 Si mund t’a parndalojmë hipertensionin?

Sulmi në zemër, goditjet në tru, dëmtimi I veshkave, si dhe probleme të tjera shëndetësore  vijnë si pasojë e hipertensionit. Ja sim und të parandalojmë hipertensionin:

·         Ulja e nivelit të konsumit të kripës, (në më pak se 5g në ditë)

·         Konsumimi I shumë frutave dhe perimeve

·         Aktiviteti fizikisht në baza të rregullta

·         Shmangia e përdorimit të duhanit

·         Ulja e konsumit të alkoolit

·         Kufizimi i marrjes së ushqimeve të larta në yndyrnat e ngopura

·         Eleminimi / zvogëlimi i yndyrave trans në dietë

error: Nuk lejohet kopjimi!