Guida e mineraleve

Guida e mineraleve

Kalcium
Sjell këto benefite në trup: Zhvillimi i kockave dhe dhëmbëve. Kontraktime muskujsh, transmision nervash.
-RDA-ja dhe burimet ushqimore: 800-1000 mg –qumësht, djathi dhe perime jeshile.
-Nutrientë sinergjitikë (punon me): Vitamina A, C, D, fosfor
-Simptomat e defiçensës: Palpitacione zemre, probleme me muskujt, dobësi të dhëmbëve/kockave.
-Interaksione negative: Yndyrna të tepërta të ngopura në dietë.

Krom
-Sjell këto benefite në trup: Metabolizëm karbohidratesh, prodhim energjie dhe përdorim optimal glukoze.
-RDA-ja dhe burimet ushqimore më të mira: 50-200 mcg maja, drithëra të plota dhe vajëra vegjetale.
-Nutrientë sinergjitikë (Punon me): Biotinë, kopër, kalium, magnez.
-Defiçencë simptomash: Tolerancë e dobët glukoze. Nivele të ulëta sheqeri në gjak.
-Interaksione negative: Hekur i tepërt

Kopër
-Sjell këto benefite  në trup: Funksioni enzimave. Prodhim i hemoglobinës.
-RDA-ja dhe burimet më të mira ushqimore: 2-3 mg arra, fara, mishra dhe rrush të thatë.
-Nutrientët sinergjitikë (punon me): hekurin, zinkun, kobaltin.
-Defiçensë simptomash: Anemi, lodhje, dobësi, brishtësi kockash.
-Interaksione negative: Lodhje, kadmium

Jod

-Sjell këto benefite në trup: Prodhimin e hormoneve të tiroides. Rregullon metabolizmin.
-RDA-ja dhe burimet më të mira ushqimore: 150 mcg- ushqim deti, kelp, kripë të jodizuar.
-Nutrientë sinergjitikë (punon me): E panjohur
-Defiçensë simptomash: Tiroide e zmadhuar në qafë.
-Interaksione negative: Të panjohura.

Hekuri
-Sjell këto benefite në trup: Transporton oksigjenin në inde. Funksionet enzimatike.
-RDA-ja dhe burimet më të mira ushqimore: 10-18 mg-drithëra të plota, arra, perime jeshile.
-Nutrientët sinergjitikë (punon me): B6, C, B12, acid folik
-Defiçensë simptomash: Lodhje, dobësi nga anemia, thonj të brishtë.
-Interaksione negative: Yndyrna të tepërta në dietë, proteina të tepërta.

Magnezi
-Sjell këto benefite në trup: Aktivitet enzimatik, arterie të shëndetshme; prodhim të proteinave, funksion të nervave.
-RDA-ja dhe burimet më të mira ushqimore: 300-400 mg-drithëra të plota, ushqim deti dhe perimet jeshile.
-Nutrientët sinergjitikë (punon me): B6, C, kalcium, fosfor.
-Simptoma të defiçensës: rritje e dështuar, kriza në këmbë, nervozizëm, konfuzion.
-Interaksione negative: Hekur i tepërt.

Mangan
-Sjell këto benefite në trup: Aktiviteti enzimatik në riprodhim, rritje dhe metabolizëm të yndyrnave.
-RDA-ja dhe burimet më të mira ushqimore: 2.5-5.0 mg- drithëra të plota, vezë, arra dhe perime jeshile.
-Nutrientë sinergjitikë (punon me): Të panjohura
-Simptoma të defiçensës: Rritje e dobët, anomali në riprodhim dhe koordinim.
-Interaksione negative: Alkooli, kafeja, kortizoni, diuretikët dhe sheqeri i tepërt.

Fosfori
-Sjell këto benefite në trup: Formim të kockave/dhëmbëve, kontraktime të muskujve, funksionim të veshkave, aktivitet i nervave dhe muskujve.
-RDA-ja dhe burimet më të mira ushqimore: 80-1200 mg-vezë, peshk, mish, mish shpendësh, drithëra, djathë.
-Nutrientët sinergjitikë (punon me): kalcium, hekur, magnez, mangan, vitaminë A dhe D.
-Simptoma të defiçensës: Etje e vazhdueshme, lëkurë e thatë, dobësi në përgjithësi, reflekse të dobëta.
-Interaksione negative: Të panjohura.

Kalium
-Sjell këto benefite në trup: Balancë e pheashit në gjak, balancë e ujërave në trup, funksion të nervave dhe muskujve.
-RDA-ja dhe burimet ushqimore: 99 mg-hurma të thata, rrush të thatë, fiq, pjeshkë dhe fara luledielli.
-Nutrientë sinergjitikë (punon me): Kripë
-Simptoma të defiçensës: Rrahje të parregullta zemre, dobësi të muskujve, “Ndërtimi” i acidit laktik.
-Interaksione negative: Mërkuri, kadmium.

Seleni
-Sjell këto benefite në trup: Antioksidant (me vitaminë E). Mbron membranat qelizoredhe strukturat e brendshme.
-RDA-ja dhe burimet më të mira ushqimore: 50-200 mcg –drithërat e plota, ushqim i detit, vezë, mish dhe orizi kaf.
-Nutrientët sinergjitikë (Punon me): Vitaminën E.
-Simptomat e defiçensës: Anemia, zmadhim i muskujve të zemrës, rrahje të parregullta zemre.
-Interaksione negative: Kafe, zink i tepërt ose kopër.

Zink
-Sjell këto benefite në trup: Shërim i plagëve, zhvillim riprodhues i organeve dhe rritje. Prodhim i hormoneve mashkullore.
-RDA-ja dhe burimet më të mira ushqimore: 15 mg maja, drithëra të plota, mëlçi dhe fara luledielli.
-Nutrientët sinergjitikë (Punon me): Kalcium, Fosfor, vitaminë A. Vitamina D rrit absorbimin.
-Simptomat e defiçensës: Humbja e ndjesisë së të shijuarit, rritja e dobët dhe shërimi i avashtë i plagëve.
-Interaksione negative: Konkuron për absorbim me hekurin, kalciumin dhe magnezin.

**Fakte interesante: Të pini thjesht një cigare mund të shkatërrojë vitaminen C ekuivalente  që  përmban një frut portokalli.

error: Nuk lejohet kopjimi!