Gripi – masat qe duhet te marrim

Gripi – masat qe duhet te marrim

Parandalo më lehtë se sa shëro .

 Gripi sezonal dhe sëmundjet e tjera të rënda të frymëmarrjes, si virusi i frymëmarrjes (RSV), kollitja e shpeshtë, dhe sindromi i rëndë respirator akut (SARS), përhapen nga kollitja, teshtitja ose duart e papastra .

 Mësoni rreth hapave që mund të ndërmerrni për të mbrojtur veten dhe të tjerët nga gripi dhe të ndihmoni në ndalimin e përhapjes së mikrobeve

 Ndërhyrjet munden me qenë jofarmaceutike dhe farmaceutike
Nderhyrjet jofarmaceutike jane zakonet e mira shëndetësore, si mbulimi i kollës me dorë dhe larja e duarve shpesh mund të ndihmojnë në ndalimin e përhapjes së mikrobeve dhe parandalimin e sëmundjeve të frymëmarrjes si gripi. Këto zakone mund të jenë :

• Mbulo gojën dhe hundën tek kollitja ose teshtitja sepse kjo mund t’ju ndihmojë atyre që janë përreth jush të mos sëmuren.

• Pastroni duart tuaja shpesh me uje dhe sapun sepse pastrami i shpesht I duarve do t’ju ndihmojë të mbroheni nga mikrobet.

• Qëndro në shtëpi kur je i sëmurë.Shmangni kontakt të ngushtë me njerëz të sëmurë. Kur jeni i sëmurë, mbani distancën tuaj nga të tjerët për t’i mbrojtur ata nga të qenit të sëmurë.Njeherit qëndrimi në shtëpi ju bene te pushoni dhe te shëroheni më shpejt .

• Shmangni prekjen e syve, hundës ose gojës.

• Mikrobet shpesh përhapen kur një person prek diçka që është e ndotur me microbe dhe më pas prek sytë, hundën ose gojën.

• Pastroni dhe dezinfekoni sipërfaqet e prekura shpesh në shtëpi, në punë ose në shkollë, sidomos kur dikush është i sëmurë.

• Bëni shumë gjumë, jini fizikisht aktivë, menaxhoni stresin tuaj,

• Sigurohuni që të merrni më shumë lëngje dhe hani ushqim të shëndetshëm .

• Trajtoni dhimbje dhe ethe.

• Kujdesuni për kollën tuaj.

• Frymëmarrje në avull duke bërë një banjë me avull.

Ndërhyrjet farmaceutike –

• Mënyra më e mirë për të parandaluar gripin sezonal është të vaksinohet çdo vit,

• Ka edhe barna antivirale që mund të përdoren për të trajtuar dhe parandaluar gripin.

• Vitamina C gjithashtu ju lehteson gjendjen shëndetësore duke ju ngritur edhe imuniteitn tuaj.

error: Nuk lejohet kopjimi!