Feokromicitoma – tumori që zhvillohet në gjëndrën mbiveshkore

Feokromicitoma – tumori që zhvillohet në gjëndrën mbiveshkore

Çfarë është feokromocitoma
Feokromicitoma është një tumor që zhvillohet në gjëndrën mbiveshkore, duke prekur përgjithësisht pjesën më të brendshme të saj, të quajtur medulla, ku gjenden qelizat kromafine. Është një neoplazi mjaft e rrallë, me një incidencë të vlerësuar midis 2 dhe 8 raste për milion banorë; feokromocitoma njeh një predispozitë të caktuar familjare dhe është më e zakonshme tek të rinjtë dhe grupmoshat e mesme.

Feokromocitoma Zakonisht ekziston vetëm një feokromocitoma dhe prek vetëm një gjëndër mbiveshkore, por ka përjashtime. Meqenëse qelizat kromafine gjenden edhe në indin nervor, feokromocitoma mund të ketë edhe lokalizim ekstraadrenal, duke lindur kështu jashtë këtyre gjëndrave. Në këto raste preferojmë të flasim për paraganglioma, neoplazi që mund të prekin zemrën, qafën, fshikëzën ose murin e pasmë të barkut. Feokromocitoma në përgjithësi është beninje (90% e rasteve), por duke dëmtuar funksionin normal të gjëndrës mbiveshkore shkakton një sërë simptomash mjaft të rëndësishme.

Adrenalet dhe katekolaminat
Gjëndrat mbiveshkore, të vendosura si një kapele mbi veshka, prodhojnë në pjesën e tyre qendrore dy hormone shumë të rëndësishme, përkatësisht të quajtura adrenalinë dhe noradrenalinë, ose më në përgjithësi katekolamina. Së bashku, ato rregullojnë reagimin e trupit ndaj stresit psikofizik, duke e përgatitur atë për të ashtuquajturin reagim luftarak dhe fluturimi. Në rrethana të ngjashme, falë sekretimit masiv të këtyre hormoneve, zemra rrit forcën dhe frekuencën e tkurrjes, bronket, bebëza dhe enët e gjakut të muskujve apendikular dhe të sistemit koronar zgjerohen, ndërsa në mëlçi stimulohet glikogjenoliza.

Në të njëjtën kohë, përsëri me qëllim të përgatitjes së trupit për aktivitet fizik të afërt, proceset e tretjes ngadalësohen ndjeshëm, ndërsa lëkura dhe enët e gjakut periferike ngushtohen dhe presioni i gjakut rritet; fshikëza relaksohet, ndërsa sfinkteri i uretrës ngushtohet (frenon urinimin).

Simptomat e feokromocitoma

Duke qenë se feokromocitoma është një tumor që sekreton katekolamina, ai shoqërohet shumë shpesh me hipertension (një manifestim themelor klinik) dhe simptoma të tilla si dhimbje koke e papritur, zbehje, djersitje e madhe, dhimbje gjoksi, humbje peshe, nervozizëm, ankth, ankth, dridhje, rrahje të zemrës dhe ndjesi e rrahjeve më energjike të zemrës. Ndonjëherë mund të jetë asimptomatike.

Ndonjëherë simptomat e feokromotomës përfshijnë gjithashtu shqetësime gastrointestinale, të tilla si dhimbje barku, nauze dhe të vjella, dhe ndryshime në metabolizmin e glukozës, të tilla si dëmtimi i tolerancës ndaj glukozës ose diabeti i sinqertë.

Në lidhje me çlirimin e katekolaminave nga tumori, simptomat mund të shfaqen në mënyrë shtesë (sulme të papritura dhe të dhunshme, të cilat zgjasin më pak se një orë) ose vazhdimisht. Për më tepër, të gjitha këtyre simptomave mund t’u shtohen pasojat e hipertensionit arterial në organet e synuara (për shembull problemet e retinës).

Simptomat e feokromocitomës mund të përkeqësohen papritur duke shkaktuar krizë hipertensioni; Kjo ndodh mbi të gjitha pas stresit emocional ose ankthit, anestezisë kirurgjikale ose përpjekjeve fizike që shkaktojnë një presion të caktuar mbi tumorin (ndryshime pozicioni, aktivitete sportive, manovra diagnostike (kateterizimi), ngritja e peshës, defekimi, urinimi, shtatzënia, etj.). Simptomat e feomokrocitomës mund të përkeqësohen edhe nga përdorimi i disa barnave, drogave (amfetamina, doza të larta kafeine, ephedrinë, dekongestantët, antihistaminet, kokaina, etj.) dhe ushqimet (ato të pasura me tiraminë), të cilat rrisin presionin e gjakut. Në prani të feokromiktomës, duhet të shmanget edhe përdorimi i metoklopramidit, atropinës dhe barnave frenuese të MAO (rreziku i krizës hipertensionale me dëmtim të zemrës); ndër këto të fundit përmendim izokarboksazidin, fenelzinën, selegilinën, moklobemidin dhe tranilciprominën. Krizat hipertensionale mund të kontrollohen me barna të tilla si nitroglicerina dhe derivatet.

Diagnoza
Metanefrinat urinare

Diagnoza e feokromocitomës bazohet në matjen e adrenalinës dhe noradrenalinës dhe metabolitëve të tyre (metanefrina) në gjak dhe urinë. Nëse nivelet janë të ngritura, vendndodhja e saktë e feokromocitomës përcaktohet nga CT, MRI abdominale, 6-(18F)fluorodopamine PET, ose meta-jodobenzilguanidine (MIBG) ose shintigrafia analoge e somatostatinës (oktreoskan).

Mjekimi
Trajtimi i zgjedhur, kur është e mundur, është kirurgjia.

Me heqjen e gjëndrës mbiveshkore të prekur nga feokromocitoma, simptomat priren të zhduken në shumicën e rasteve; presioni i zemrës gjithashtu kthehet në normale. Nëse tumoret prekin të dyja gjëndrat, të dyja gjëndrat mbiveshkore duhet të hiqen; fatkeqësisht, adrenalektomia bilaterale kërkon terapi zëvendësuese

error: Nuk lejohet kopjimi!