EUTIROX – JA CFARE DUHET TE DINI RRETH KETIJ MEDIKAMENTI

EUTIROX – JA CFARE DUHET TE DINI RRETH KETIJ MEDIKAMENTI

Euthyrox

Emri GJENERIK (S): Levothyroxine

Përdorimet:

Levothyroxine është përdorur për të trajtuar një tiroide nënvepruese (hipotiroidizëm). Zëvendëson ose siguron më shumë hormon tiroide, e cila prodhohet normalisht nga gjëndra tiroide. Nivelet e ulëta të hormoneve tiroide mund të ndodhin natyrshëm ose kur gjëndra tiroide dëmtohet nga rrezatimi / medikamentet ose hiqet me anë të operacionit. Të kesh mjaftueshëm hormon tiroide është e rëndësishme për ruajtjen e aktivitetit normal mendor dhe fizik. Tek fëmijët, mjaftueshmeria e hormonit te tiroides është e rëndësishme për zhvillimin normal mendor dhe fizik.

Ky ilaç përdoret gjithashtu për të trajtuar lloje të tjera të çrregullimeve të tiroides (siç janë kanceri i tiroides).

Ky ilaç nuk duhet të përdoret për të trajtuar infertilitetin, përveç nëse shkaktohet nga nivele të ulëta të hormoneve tiroide.

Si të përdorni Euthyrox

Lexoni broshurën e informacionit për pacientët nëse është e disponueshme nga farmacisti juaj përpara se të filloni të merrni levotiroksinë. Nëse keni ndonjë pyetje, pyesni mjekun ose farmacistin tuaj.

Merrni këtë ilaç me gojë siç udhëzohet nga mjeku juaj, zakonisht një herë në ditë me stomak bosh, 30 minuta deri 1 orë para mëngjesit. Merrni këtë ilaç me një gotë të plotë të ujit, përveç nëse mjeku ju udhëzon ndryshe.

Nëse jeni duke marrë formën e kapsulës së këtij ilaçi, gëlltisni atë plotësisht. Mos u ndani, shtypni ose përtypni. Njerëzit të cilët nuk mund ta gëlltisin tërë kapsulën (siç janë foshnjat ose fëmijët e vegjël) duhet të përdorin formën e ilaçin ne formen e tabletes.

Për foshnjat ose fëmijët që nuk mund të gëlltisin tableta të tëra, shtypni tabletën dhe përzieni në 1 deri në 2 lugë çaji (5 deri në 10 mililitra) ujë dhe jepni menjëherë duke përdorur një lugë. Konsultohuni me farmacistin tuaj për më shumë informacion.

Dozimi bazohet në moshën tuaj, peshën, gjendjen mjekësore, rezultatet e provës laboratorike dhe përgjigjen ndaj trajtimit.

Përdoreni këtë ilaç rregullisht në mënyrë që të përfitoni sa më shumë prej tij. Për t’ju ndihmuar të mbani mend, merrni atë në të njëjtën kohë çdo ditë.

Mos ndaloni së marrë këtë ilaç pa u konsultuar më parë me mjekun tuaj. Trajtimi i zëvendësimit të tiroides zakonisht merret për gjithë jetën.

Ekzistojnë marka të ndryshme të levotiroksinës. Mos i ndërroni markat pa u konsultuar fillimisht me mjekun ose farmacistin tuaj.

Disa ilaçe (të tilla si kolestiramina, kolestipoli, colesevelam, antacidet, sucralfati, simetikoni, hekuri, polistireni natriumi sulfonat, shtojcat e kalciumit, orlistat, sevelamer, ndër të tjera) mund të ulin sasinë e hormonit tiroide që thithet nga trupi juaj. Nëse jeni duke marrë ndonjë prej këtyre ilaçeve, ndani ato nga ky ilaç të paktën 4 orë.

Simptomat e niveleve të ulëta të hormoneve tiroide përfshijnë lodhje, dhimbje muskulore, kapsllëk, lëkurë të thatë, shtim në peshë, rrahje të ngadaltë të zemrës ose ndjeshmëri ndaj të ftohtit. Tregoni mjekut tuaj nëse gjendja juaj përkeqësohet ose vazhdon pas disa javësh nga marrja e këtij ilaçi.

Efekte anësore

Shihni gjithashtu seksionin e Masave paraprake.

Humbja e flokëve mund të ndodhë gjatë muajve të parë të trajtimit. Ky efekt është zakonisht i përkohshëm pasi trupi juaj përshtatet me këtë ilaç. Nëse ky efekt vazhdon ose përkeqësohet, njoftoni menjëherë mjekun ose farmacistin tuaj.

Mos harroni se mjeku juaj e ka përshkruar këtë ilaç sepse ai ose ajo ka gjykuar se përfitimi për ju është më i madh se rreziku i efekteve anësore. Shumë njerëz që përdorin këtë ilaç nuk kanë efekte anësore serioze.

Tregoni mjekut tuaj menjëherë nëse ndodh ndonjë nga këto efekte të pamundura por serioze të niveleve të larta të hormoneve tiroide: djersitje e shtuar, ndjeshmëri ndaj nxehtësisë, ndryshime mendore / gjendje shpirtërore (siç janë nervozizmi, lëkundjet e humorit), lodhja, diarreja, dridhja (dridhja), dhimbja e kokës , gulçim, dhimbje në kocka, kocka të thyera lehtësisht.

Merrni ndihmë mjekësore menjëherë nëse ndodh ndonjë nga këto efekte të rralla por serioze të niveleve të larta të hormoneve tiroide: dhimbje në gjoks, rrahje të shpejtë / goditje / rrahje të parregullt të zemrës, ënjtje të duarve / kyçeve të këmbës / këmbëve, konfiskime.

Një reagim shumë serioz alergjik ndaj këtij ilaçi është i rrallë. Sidoqoftë, merrni ndihmën mjekësore menjëherë nëse vëreni ndonjë simptomë të një reaksioni serioz alergjik, duke përfshirë: skuqjen, kruajtjen / ënjtjen (veçanërisht të fytyrës / gjuhës / fytit), marramendje të rëndë, probleme me frymëmarrjen.

Kjo nuk është një listë e plotë e efekteve anësore të mundshme. Nëse vëreni efekte të tjera që nuk janë renditur më lart, kontaktoni mjekun ose farmacistin tuaj.

Masa paraprake

Para marrjes së levotiroksinës, tregoni mjekut ose farmacistit nëse jeni alergjik ndaj tij; ose nëse keni ndonjë alergji tjetër. Ky produkt mund të përmbajë përbërës joaktivë, të cilat mund të shkaktojnë reaksione alergjike ose probleme të tjera. Flisni me farmacistin tuaj për më shumë detaje.

Para se të përdorni këtë ilaç, tregoni mjekut ose farmacistit historinë tuaj mjekësore, veçanërisht për: rritje të hormoneve tiroide (tirotoksikozë), ulje të funksionit të gjëndrave mbiveshkore, sëmundje të zemrës (siç është sëmundja e arterieve koronare, rrahje e parregullt e zemrës), presion i lartë i gjakut, diabeti.

Nëse keni diabet, ky ilaç mund të ndikojë në sheqerin tuaj në gjak. Kontrolloni sheqerin në gjak rregullisht siç udhëzohet dhe ndani rezultatet me mjekun tuaj. Tregoni mjekut tuaj menjëherë nëse keni simptoma të tilla si rritje të etjes / urinimit, tronditje, djersitje të pazakontë, marramendje ose uri. Mjeku juaj mund të ketë nevojë të rregullojë ilaçin tuaj për diabetin, programin e ushtrimit ose dietën tuaj.

Para se të bëni operacion, tregoni mjekut ose dentistit tuaj për të gjitha produktet që përdorni (përfshirë ilaçet pa recetë, ilaçet që nuk përshkruajnë recetë dhe produktet bimore).

Fëmijët mund të jenë më të ndjeshëm ndaj efekteve të caktuara anësore të këtij ilaçi, veçanërisht dhimbje koke, ndryshime në shikim dhe dhimbje në hip / këmbë. Nivele të larta të hormoneve tiroide mund të çojnë në ulje të zhvillimit / rritjes së kockave dhe ulje të lartësisë së plotë të të rriturve. Mbani të gjitha emërimet laboratorike / mjekësore në mënyrë që mjeku të monitorojë trajtimin.

Të rriturit e moshuar mund të jenë më të ndjeshëm ndaj efekteve anësore të këtij ilaçi, veçanërisht rrahjet e shpejta / pound / rrahjet e parregullta të zemrës.

Informacioni aktual tregon se ky ilaç mund të përdoret gjatë shtatëzënësisë. Tregoni mjekut tuaj nëse jeni shtatzënë sepse doza juaj mund të ketë nevojë të rregullohet.

Levothyroxine kalon në qumështin e gjirit, por nuk ka gjasa të dëmtojë një foshnjë pleqsh. Këshillohuni me mjekun tuaj përpara se të ushqeni gji.

Ndërveprimet

Ndërveprimet e ilaçeve mund të ndryshojnë mënyrën e funksionimit të barnave tuaja ose të rrisin rrezikun për efekte anësore serioze. Ky dokument nuk përmban të gjitha ndërveprimet e mundshme të ketij ilaci. Mbani një listë të të gjitha produkteve që përdorni (përfshirë ilaçet pa recetë / pa recetë dhe produktet bimore) dhe ndani atë me mjekun dhe farmacistin tuaj. Mos filloni, ndaloni ose ndryshoni dozën e ndonjë ilaçi pa miratimin e mjekut tuaj.

Disa produkte që mund të bashkëveprojnë me këtë ilaç përfshijnë: “hollues të gjakut” (të tilla si warfarin), digoksinë, oxyhydroxide sucroferric.

Mbidozimi

Nëse dikush ka konsumuar me shume dhe ka kaluar ne mbidoze dhe ka simptoma serioze, siç është jashtëqitje e veshtire apo probleme me frymëmarrjen, telefononi mjekun tuaj ose kerkojini nje takim urgjent. Simptomat e mbidozës mund të përfshijnë: rrahje të shpejtë / rrahje zemre / të parregullt të zemrës, humbje të vetëdijes, konfuzion, konfiskime.

Shënime

Mos e ndani këtë ilaç me të tjerët. Testet laboratorike dhe / ose mjekësore (të tilla si testet e funksionit tiroide) duhet të kryhen periodikisht për të monitoruar përparimin tuaj ose kontrollin e efekteve anësore. Konsultohuni me mjekun tuaj për më shumë detaje.

Kur harroni t’a merrni

Nëse ju keni marre një dozë me te vogel ose e keni harruar per ta marre, merrni atë sa më shpejt që të mbani mend. Nëse është afër kohës së dozës tjetër, kaloni dozën e humbur. Merrni dozën tuaj të rradhës në kohën e rregullt. Mos e dyfishoni dozën për të kapur nëse mjeku juaj nuk ju thotë ta bëni një gjë të tillë. Thirrni mjekun tuaj nëse humbni 2 ose më shumë doza me radhë. Pyesni mjekun tuaj para kohe se çfarë të bëni për një dozë të humbur dhe ndiqni udhëzimet specifike të mjekut tuaj.

Ruajtja

Ruani në temperaturën e dhomës larg dritës dhe lagështirës. Mos e ruani në banjë. Mbajini të gjitha ilaçet larg fëmijëve dhe kafshëve shtëpiake.

Hidhni siç duhet këtë produkt kur ai skadon ose nuk ka më nevojë. Konsultohuni me farmacistin tuaj ose kompaninë vendore të depozitimit të mbeturinave për më shumë detaje rreth mënyrës se si të hidhni në mënyrë të sigurt produktin tuaj.

error: Nuk lejohet kopjimi!