Drithërat integrale mund ta rrisin densitetin mineral të eshtrave

Drithërat integrale mund ta rrisin densitetin mineral të eshtrave

Shkencëtarët kanë zbuluar se 28 gramë drithëra integrale në ditë (ekuivalente me një pjatë të vogël) e zvogëlojne rrezikun nga të gjitha vdekjet me 5%, ndërsa vdekjet e lidhura me sëmundjet e zemrës me 9%,

Konkluzionet e studimit kanë mbetur të njëjta edhe kur janë llogaritur mosha, pirja e duhanit, indeksi i masës trupore, dhe aktivitetet fizike. Drithërat integrale, në të cilat futen edhe krundet dhe farat, përmbajnë 25 % më shumë proteina sesa drithërat e rafinuara, si mielli i bardhë, makaronat dhe orizi i bardhë. Studimet kanë treguar se drithërat integrale mund ta rrisin densitetin mineral të eshtrave, te ulin presionin e gjakut, t’i nxisin bakteret e shëndetshme të zorrëve dhe te zvogëlojnë rrezikun nga diabeti.

Drithërat integrale përmbajnë nivele të larta të ushqyesve si zinku, bakri, mangani, hekuri, Ato e përmirësojnë nivelin e antioksidantëve që luftojnë me radikalet e lira.

Sëmundjet koronare të zemrës, për shembull, janë vrasësi më i madh në Britaninë e Madhe. Ato janë përgjegjëse për mbi 70.000 të vdekur në Britani të Madhe çdo vit.

error: Nuk lejohet kopjimi!